Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι Άπαιχτες (Μαϊτένα)


Με φανατικό κοινό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, η Μαϊτένα αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο ουσιαστικές παρουσίες στο χώρο του σκίτσου. Είναι μια «χιουμορίστα» που σε κάνει να σκέφτεσαι και να προσπαθείς να καταλάβεις τι υπάρχει μέσα σου. Η θεματολογία της αγγίζει κυρίως τις κοινωνικές συμπεριφορές, τις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, ιδωμένες μέσα από μια ματιά καθαρά θηλυκή που δεν διστάζει όμως να στραπατσάρει την εικόνα της σύγχρονης γυναίκας.
Οι σύντομες βινιέτες της αποπνέουν μια αμεσότητα που σε καθηλώνει και μια τρυφερότητα που λειτουργεί σχεδόν ακαριαία. Η γραμμή της είναι ζεστή και αβίαστη, οι ηρωίδες της διαθέτουν πλαστικότητα και χάρη ενώ και τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι έντονα και ζωηρά ώστε να υπογραμμίζει με τον τρόπο της το εφήμερο των μεγάλων βασάνων μας όταν επανατοποθετούνται σε μια νέα πυραμίδα ιεραρχήσεων. Εντύπωση όμως προκαλεί στις μικρές ιστορίες της δημιουργού από την Αργεντινή, η διάθεση αποδόμησης των τεράστιων μικροτήτων που συνθέτουν την έννοια της γυναικείας φιλαρέσκειας. Διακρίνουμε το πόση ανασφάλεια κρύβεται πίσω από την ωραιοποιημένη εικόνα της σύγχρονης γυναίκας απανταχού της γης νοτισμένη από τα ασήμαντα και ταπεινά θέματα που τριβελίζουν νυχθημερόν το μυαλό της σαν ανεμόμυλοι που κατακτούν τις δονκιχωτικές της φαντασιώσεις.

Στις «Άπαιχτες», μια ακόμη σειρά μετά τις «Γυναίκες τρελαμένες» και τις «Επικίνδυνες Καμπύλες» που φιλοδοξεί να κατακτήσει τις καρδιές των θαυμαστών της, η Μαϊτένα επαναπροσδιορίζει την έννοια του χιούμορ, τοποθετώντας το από την κατάσταση στην σκέψη. Και μας τρέφει με ένα σωρό όμορφες γνώσεις, από αυτές που αναβρύζουν από την ανθρώπινη ψυχή κελαρυστά και αυθόρμητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου