Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χθες (Μυθιστόρημα της Άγκοτα Κριστόφ)


Η Άγκοτα Κριστόφ έχει μια πολυκύμαντη ζωή που μοιάζει με μυθιστόρημα. Ωστόσο, το πρώτο της πραγματικό μυθιστόρημα κατάφερε να το γράψει μόλις το 1987, περίπου 55 χρόνια μετά από τη γέννησή της σε μια μικρή πόλη της Ουγγαρίας.
Ο τίτλος του ήταν «Το μεγάλο τετράδιο» και της χάρισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας. Νωρίτερα, η συγγραφέας διαφεύγει από τη χώρα της και φτάνει στην Ελβετία το 1956 όπου εργάζεται σε μια ελβετική φάμπρικα, ενώ παράλληλα ασπάζεται με πάθος την γαλλική γλώσσα γράφοντας μερικά θεατρικά έργα και συνολικά 5 μυθιστορήματα έως σήμερα.

Το μυθιστόρημά της με τον τίτλο «Χθες» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1997 από τις εκδόσεις «Εξάντας» σε μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα της Χρύσας Τσαμαδού.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο που φωτίζει τους εσωτερικούς λαβυρίνθους ενός μετανάστη που αναζητά μέσα από τη χαρά του γραψίματος και της δημιουργίας τα στοιχεία εκείνα που η πραγματική ζωή τού έχει στερήσει: την ιδανική αγάπη, τις οικογενειακές του ρίζες και μια μικρή δόση καταξίωσης.

Γραφή που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ευαισθησία, αρκετά νατουραλιστική και ευθύβολη. Ο βασικός ήρωας της Κριστόφ μεταναστεύει και αποκόπτεται βίαια από τις πατρογονικές του ρίζες. Μοναδικές του αποσκευές είναι οι πληγές μιας τραυματισμένης ενηλικίωσης και οι αδιασαφήνιστες ενοχές που τον καταδιώκουν. Υπάρχει, όμως, στο μυαλό του και το περίγραμμα μιας γυναίκας, που θεωρεί ότι κάποτε θα συναντήσει για να του αλλάξει δραματικά τη ζωή. Μιας γυναίκας που θα εκτιμήσει το συγγραφικό του ταλέντο και θα τον στηρίξει στην προσπάθεια που καταβάλλει να ξεφύγει από την μιζέρια του κλειστοφοβικού μεταναστευτικού κύκλου του.
Κάπως έτσι εκτυλίσσεται λοιπόν ένα βασανιστικό ταξίδι αυτογνωσίας, όπου η πραγματικότητα και η φαντασία επικαλύπτονται τόσο επικίνδυνα όσο συμβαίνει στα σκοτεινά μονοπάτια της τρέλας. Τελικά η ανάγκη του γραψίματος μετατρέπεται από χαρά σε καταναγκασμό και από καταφύγιο σε φυλακή και η μοναδική διέξοδος για την διαφυγή του ήρωά μας από αυτήν είναι η συμφιλίωση του με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου