Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Το τέρας με τα πράσινα μάτια (Μυθιστόρημα της Τζόις Κάρολ Όουτς)



Λίγο πριν κλείσει τα δεκαπέντε της χρόνια, η ανήσυχη έφηβη Φραντσέσκα ανακαλύπτει μια καινούργια διάσταση του εαυτού της: μια φωνή εντός της που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την επαναστατική της φύση. Την ονομάζει «Το τέρας με τα πράσινα μάτια» και της δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη καθώς την έχει γλιτώσει αποδεδειγμένα από αρκετούς μπελάδες και άσχημα στριμώγματα.

Ως μέλος μιας τυπικής Αμερικανικής οικογένειας η Φραντσέσκα πιθανώς θα υποδείκνυε στο «Τέρας» να σωπάσει και να καθίσει στα αυγά του. Ακριβώς όμως επειδή η οικογένειά της ξεφεύγει αρκετά από τον μέσο όρο, αυτή η ολοκαίνουργια φωνή της εφηβικής της συνείδησης, τής φαινόταν εξαιρετικά χρήσιμη και προστατευτική.

Ως κόρη του διάσημου βετεράνου αθλητή και νυν αθλητικού σχολιαστή, Ριντ Πίρσον η Φραντσέσκα αποφασίζει από νωρίς να μην επαναπαυτεί στην παχιά σκιά της πατρικής φήμης.

Χωρίς να εκθειάζει με στόμφο την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αποτελεί μέλος μιας από τις λίγες οικογένειες που παρέμειναν αδιάζευκτες στην τάξη της
δεν παραγνωρίζει και τη σημασία του γεγονότος.

Μια μέρα, ωστόσο, η καθημερινή της ρουτίνα θα αλλάξει άρδην. Οι γονείς της, θα πάρουν μια σημαντική απόσταση μεταξύ τους που μοιάζει με διάσταση και η Φραντσέσκα μαζί με την μικρότερη αδελφή της Σαμάνθα θα επιλέξουν να μείνουν με τον πατέρα τους που μοιάζει περισσότερο αξιόπιστος για να τους προσφέρει μια πιο στέρεη ζωή.
Θεωρώντας ότι η μητέρας της επέλεξε τον δρόμο της φυγής για να χαρεί τον έρωτά της με κάποιον άλλο άνδρα ή για να τιμωρήσει την ίδια της την οικογένεια η Φραντσέσκα αποφασίζει να την ξεγράψει οριστικά και αμετάκλητα από τη ζωή της, νιώθοντας προδομένη και συναισθηματικά εξαντλημένη. Η επίσημη ανακήρυξη της μητέρας της ως αγνοούμενης δεν θα διαταράξει διόλου τις πεποιθήσεις της, αντίθετα θα οδηγήσει στα άκρα την εσωτερική της βεβαιότητα.
Κάτι δεν πάει καλά, όμως, μ αυτήν την υπόθεση και γι αυτό το λόγο το «Τέρας με τα πράσινα μάτια» θα της ζητήσει να παρακάμψει τις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες που βρίσκονται εν εξελίξει για να διενεργήσει μια προσωπική αυτοψία στο μέρος όπου επισημάνθηκαν τα τελευταία ίχνη της μητέρας της.

Γραφή γεμάτη εικόνες και συναισθήματα εμποτισμένη από την παραδοσιακή αμερικανική λογοτεχνία. Η απλότητα στην γραφή της Όουτς αποτελεί μια ανεκτίμητη αρετή που της επιτρέπει να διερευνά με ακρίβεια ανατόμου τις πλούσιες ψυχολογικές παραμέτρους που συνθέτουν τον συναισθηματικό κόσμο ενός μυαλωμένου και αρκετά ώριμου νεαρού κοριτσιού. Με όχημα, την χαρισματική και γεμάτη απορίες φύση της Φραντσέσκα και καύσιμο την πρωτότυπη σύλληψη του «Τέρατος» η υποψήφια για το νόμπελ Λογοτεχνίας Κάρολ Όουτς μας προσκαλεί να διαβάσουμε πίσω από τις παχιές γραμμές των φαινομένων, και να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις συνθήκες που μας περιβάλλουν, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο για σκέψη και περισυλλογή την περιπέτεια ενός κοριτσιού που αναζητάει με πάθος και εντιμότητα την αλήθεια, αψηφώντας το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το 2006 από τις εκδόσεις Άγκυρα σε μετάφραση της Πόλυς Μοσχοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου