Τρίτη 5 Απριλίου 2011

The King’s Speech



Δύο πλάνα κοντινά, σταθερά και άκρως διερευνητικά, σε ένα ευθυτενές μικρόφωνο και στον εκφωνητή του BBC την ώρα που κάνει τις απαραίτητες γαργάρες προτού απευθυνθεί στο κοινό, μαζί με ένα σκηνικό άρτια φωτισμένο με πυκνά κορεσμένα χρώματα τονισμένα από ένα φως που μοιάζει να μπαίνει από τις διευρυμένες γρίλιες κάποιου παραθύρου, μας εισάγουν εξ αρχής στο κλίμα μιας ατμοσφαιρικής ταινίας για τις ανθρώπινες ατέλειες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του καθενός.

Βρισκόμαστε στα 1925 στο μεγαλοπρεπές Wembley που ασφυκτιά από ένα κοινό που περιμένει με αδημονία την ομιλία του δούκα Albert του York, γιου του βασιλιά Γεωργίου V και μελλοντικού διαδόχου του θρόνου.

Ο νεαρός δούκας, όχι μόνο δεν είναι ένας δεινός ομιλητής, όχι μόνο χάνει την ψυχραιμία του και τον έλεγχο της κατάστασης μπροστά στα μικρόφωνα του BBC, που θα μεταδώσουν την ομιλία του στους υπηκόους της βρετανικής αυτοκρατορίας, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και ένα τραύλισμα που μετατρέπει σε τραυματική εμπειρία κάθε δημόσια υποχρέωσή του.

Κι επειδή η δύναμη και η ποιότητα της ανθρώπινης φωνής είναι αυτή που δικαιώνει ιστορικά σε μεγάλο βαθμό κάθε φορέα δημόσιου αξιώματος, ο δούκας Άλμπερτ αποφασίζει να ξεπεράσει τους δισταγμούς του και να αντιμετωπίσει τα γλωσσικά του προβλήματα με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Έτσι, βρίσκει τον κατάλληλο, στο πρόσωπο ενός αντισυμβατικού δασκάλου που καταφέρνει να κατανοήσει το πρόβλημα και να προσδιορίσει τις αιτίες του σε ψυχολογικούς παράγοντες που εδράζουν στην παιδική ηλικία του Δούκα.

Η φιλική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, θα δώσει στον Άλμπερτ, την ώθηση που χρειάζεται προκειμένου να αποτινάξει από επάνω του κάθε κόμπλεξ και αίσθημα κατωτερότητας που τον διακατέχει και να μετατραπεί σταδιακά στον αποφασιστικό Βασιλιά Γεώργιο VI, την ιστορική προσωπικότητα που τον Σεπτέμβριο 1939 στην απαρχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, θα καταφέρει να εμψυχώσει με την ομιλία του τους βρετανούς στρατιώτες που ετοιμάζονται να ριχτούν στα πεδία των μαχών.

Ενδιαφέρουσα ταινία που ανανεώσει την τελματωμένη θεματογραφία του παγκόσμιου σινεμά με φλεγματικό χιούμορ και εξαιρετικές ερμηνείες.

Απολαυστικοί στους ρόλους τους οι Cοllin Firth και Geoffrey Rush συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην απόδοση της πολιτικής ατμόσφαιρας που οδήγησε τον αμφιλεγόμενο Δούκα στον βασιλικό θρόνο της πατρίδας του.

Παρακολουθώντας, μάλιστα, τα βήματα προόδου που κάνει ο Άλμπερτ εντρυφούμε και στα ενδότερα του θεσμού της βασιλείας, ο οποίος βουτηγμένος στις προσταγές ενός αδιατάρακτου πρωτοκόλλου μοιάζει με ένα διαρκές και ανυποχώρητο τραύλισμα στα χείλη της βρετανικής κοινωνίας.

Τελικά, ένα ελάττωμα είναι αρκετό για να κάνει διάφανο έναν άνθρωπο και ευανάγνωστη την ιστορία του. Και η αντιμετώπισή του συνήθως προαναγγέλλει για τον καθένα μια διαφορετική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσα από το θαύμα της μεταμόρφωσης των δισταγμών σε αυτοπεποίθηση και ορμή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου