Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ίσως έτσι να ξεκινάει η αναγέννηση του Ηρακλή






Εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες θυμίζει η χθεσινή απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ να καταδικάσει τον Ηρακλή για δυσφήμιση του αθλήματος, λόγω πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας και να τον οδηγήσει έτσι σε χαμηλότερη ή χαμηλότερες κατηγορίες. Παράλληλα, όπως συμβαίνει και με το ζήτημα των φακέλων, έτσι και με αυτό των ασφαλιστικών ενημεροτήτων από όπου κι αν το πιάσει κανείς θα λερωθεί, καθώς παραμένουν αναπάντητα ένα σωρό ερωτήματα σε σχέση με το αν πράγματι έχουν ελεγχθεί οι ασφαλιστικές ενημερότητες όλων των ομάδων κι αν ναι γιατί επιτράπηκε στον Ηρακλή να πραγματοποιήσει έξι μεταγραφές τον Δεκέμβριο. Οι ευθύνες της ΕΠΟ είναι τόσο μεγάλες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν το ζήτημα της ασφαλιστικής ενημερότητας κρατήθηκε επιμελώς στα ομοσπονδιακά συρτάρια ως κρυφό και επτασφράγιστο μυστικό που θα αποκαλυπτόταν την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο για να εξασφαλίσει και με τη βούλα την κατάρρευση της ομάδας.

Το ότι ο Ηρακλής έχει στοχοποιηθεί από καιρό είναι φανερό και σχεδόν αυταπόδεικτο και όσοι αποδίδουν αυτού του είδους τις θέσεις σε άκαρπες θεωρίες συνομωσίας καλό θα ήταν να αναθεωρήσουν την οπτική τους προτού γίνουνε και οι ίδιοι θύματα της ίδιας ακριβώς λογικής.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό έχει υποκινηθεί πιθανότατα από μικρά συμφέροντα και για εξίσου μικρούς λόγους. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια συγκυρία πολιτική, οικονομική και κοινωνική που μπορεί να επιτρέψει στον καθένα να παρανομήσει κατά το δοκούν και από εκεί και πέρα υπάρχει κι ένα σύστημα που αντί να εφαρμόζει κανόνες που θα προωθούν την ισονομία και την διαφάνεια στον χώρο του να αποφασίζει να χρησιμοποιήσει σχεδόν εκβιαστικά ή καταδοτικά τα στοιχεία που διαθέτει. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι στην Σούπερ Λίγκα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκηνικό που θυμίζει μια μικρογραφία του μοιράσματος του κόσμου σε ζώνες επιρροής από τις νικήτριες δυνάμεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Πιθανότατα, ο Ηρακλής περίσσευε από αυτά τα μοιράσματα, πέφτοντας θύμα της σύμπραξης ετερόκλητων συμφερόντων , αλλά κυρίως της αδυναμίας του να συμμετέχει παρασκηνιακά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να πείσει όσους εποφθαλμιούν την μεγάλη ακίνητη περιουσία του ότι καμιά προκλησή από μέρους τους δεν θα μείνει αναπάντητη από τους θεματοφύλακες της κυανόλευκης ιδέας..

Τεράστιες, όμως, είναι και οι ευθύνες της διοίκησης Πρωτοδικείου της ομάδας, η οποία, αν πράγματι ισχύουν τα περί πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας, είναι υπόλογη τόσο στον κόσμο της ομάδας όσο και στην δικαιοσύνη. Υπηρέτησε το δόγμα που λέει ότι , αφού παρανομούν όλοι θα παρανομήσουμε κι εμείς και καταδίκασε την ομάδα στην χειρότερη και πιο εξουθενωτική τιμωρία της ιστορίας της. Αν και από μια άποψη, το μέλλον της ομάδας ήταν τόσο φανερά προδιαγεγραμμένο που και το ζήτημα με την ασφαλιστική ενημερότητα να μην ήταν θα εφεύρισκαν κάτι άλλο, καθώς ο πιο ιστορικός σύλλογος στην Ελλάδα ήταν αδύναμος πιστοληπτικά, διάτρητος οικονομικά και ανοχύρωτος διοικητικά. Η ομάδα έπρεπε πάση θυσία να υποβιβαστεί, και απλώς απέμενε να μάθουμε τον τρόπο που αυτό θα συνέβαινε.

Ελαφρυντικά για την διοίκηση του Γιάννη Τάκη υπάρχουν, όμως, αρκετά, καθώς πορεύτηκε σ ένα περιβάλλον τεράστιων οικονομικών προβλημάτων εν μέσω μάλιστα και ασφυκτικών πιέσεων από την πλευρά των οπαδών για άμεση αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας.
Πράγματι, παρανόμησε, αλλά θεωρώ ότι το έκανε στο πνεύμα της εξαναγκαστικής κουτοπονηριάς το οποίο διαφέρει παρασσάγγας από εκείνο κάποιων παραγόντων βουτηγμένων στα σκατά ως το κεφάλι, που παρανομούν εν πλήρει πεποιθήσει ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν. Γι αυτό και θα υποστεί μαζί με τον κόσμο της ομάδας και το προσωπικό του τίμημα.

Τεράστιες και οι ευθύνες του μεγαλομετόχου της ομάδας Αντώνη Ρέμου, που κι αυτός όμως μπλέχτηκε με μια ευθύνη που τον ξεπερνούσε . Αδεξιότητα, αδιαφορία, έλλειψη γνώσεων και πόρων χαρακτήριζε το πέρασμα του γνωστού τραγουδιστή από τα διοικητικά της ομάδας, ο οποίος ελέγχεται για το γεγονός ότι ως πρόεδρος της ομάδας διοικούσε από απόσταση και την φόρτωσε με χρέη έναντι παικτών αμφίβολης έως και ανύπαρκτης αξίας και προσφοράς.
Δυστυχώς, όμως, το χειρότερο για τον Ηρακλή είναι ότι έδωσε δικαιώματα και πατήματα στους κακόβουλους ενορχηστρωτές της πτώσης του, μέσα από την παραβατικότητα παραγόντων του που μπορεί να διέθεταν αγνές προθέσεις, αλλά επιχείρησαν, προκειμένου να προστατέψουν την ομάδα τους να την προσαρμόσουν σ ένα πλαίσιο πρακτικών όπου κυριαρχεί η βρώμα και η δυσωδία , να παρακάμψουν όπως και οι υπόλοιποι την οδό της νομιμότητας και να υπακούσουν στους άγραφους κανόνες που ισχύουν στον κόσμο της διαφθοράς και της κομπίνας .
Γι αυτό και δεν πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυανόλευκης οικογένειας, ο Γιάννης Τάκης. Παρανόμησε, όπως πιθανότατα και οι περισσότεροι από αυτούς που τον κρίνουν αστόχαστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι σχετικά με το γεγονός ότι απλώς δεν κατάφερε να παρανομήσει τόσο αποτελεσματικά όσο το κάνουν οι υπόλοιποι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για τον Ηρακλή ξεκινάει ήδη ένας νέος ιστορικός κύκλος και από μια άποψη κάθε νέο ξεκίνημα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
Εμένα, προσωπικά, καθόλου δε θα μου λείψει η Σούπερ Λίγκα ούτε και τα παρελκυόμενα της. Εξάλλου, ως πολίτης αυτής της χώρας στον βαθμό που μου πέφτει κάποιος λόγος δεν την αναγνωρίζω ως διοργανώτρια αρχή ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αναγνωρίζω ελάχιστα τρόπαια ως κατακτημένα με αξιοκρατικό τρόπο. Από την άλλη δεν καίγομαι και ιδιαίτερα για να δω την ομάδα μου να επιστρέφει το γρηγορότερο δυνατό σ αυτήν την βρώμικη ιστορία. Μάλιστα, θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για τον Ηρακλή είναι η απαλλαγή από τα χρέη του ακόμα και μέσα από τη συμμετοχή του στην Δ΄εθνική. Επίσης να φύγει η ομάδα από τα χέρια των φιλάθλων και να επιστρέψει σε ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει, οικονομία και διοίκηση κι όχι απαραίτητα μεγιστάνες του χώρου.
Να προβεί παράλληλα με το κτίσιμο μιας νέας ομάδας και τη σύνθεση μιας νέας διοικητικής δομής και στις απαιτούμενες ενέργειες για την δημιουργία του δικού του γηπέδου καθώς και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.
Το νέο όραμα, που θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει τους ανθρώπους του Ηρακλή θα πρέπει να είναι θεωρώ η επιστροφή της ομάδας στην κατηγορία , καθαρή από χρέη, στο δικό της γήπεδο, με τους δικούς της ποδοσφαιριστές και πιθανότατα έναν προπονητή που θα αναδείξει η ίδια, μαζί με μια νέα γενιά παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου