Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Κάποιος ψάχνει να σε βρει (Μυθιστόρημα του Marc Auge)


Σε μια από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες τέχνης του Παρισιού, το Action Christine, προβάλλεται η θρυλική «Καζαμπλάνκα» στο πλαίσιο μιας θεματικής σειράς προγραμματισμένης για μερικές εβδομάδες.
Ως φανατικός θαυμαστής της ταινίας, αλλά κυρίως ως υπέρμαχος των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν στο αμερικανικό σινεμά, ο Ζιλιέν, δεν θα μπορούσε να λείπει από το ατμοσφαιρικό κάλεσμα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.
Είναι ένας μεσήλικας Γάλλος καθηγητής, διανοούμενος παλιάς κοπιάς, με στιλ, φινέτσα, εκφραστική ευγλωττία και ευπροσήγορο κύρος, που συναντά κανείς στα παλιά παρισινά μπιστρό να αφηγείται τις αναμνήσεις του από τις μέρες του 68 και τις άλλες ταραγμένες εποχές τις σύγχρονης γαλλικής ιστορίας, μέσα από ένα πρίσμα διαβασμάτων, βιώσεων, εμπειριών και επαναξιολογήσεων. Παράλληλα, όμως, είναι και ένας μοναχικός άνθρωπος που δεν έχει χορτάσει ούτε την επικοινωνία ούτε γενικότερα τη συναναστροφή με το άλλο φύλο. Αυτό δε σημαίνει ότι απέκτησε στη ζωή του περιορισμένες εμπειρίες, κάθε άλλο. Ταξίδεψε, ερωτεύθηκε, εγκατέλειψε και τον εγκατέλειψαν, παντρεύτηκε, χώρισε, δίδαξε με μεγάλη επιτυχία και έμεινε αξέχαστος για τις εμπνευσμένες και διαφωτιστικές παραδόσεις του σε πολλούς από τους φοιτητές του.
Ως άνθρωπος, όμως, που έμαθε να σέβεται και να εκτιμά απεριόριστα τον πλούτο των μικρών καθημερινών συνηθειών, ο Ζιλιέν δεν αφήνει να περάσει απαρατήρητο το ενδιαφέρον που του δείχνει μια νεαρή ταξιθέτρια, η οποία ξεχωρίζει για τη φυσικότητα, τη χάρη και τη γοητεία των ήρεμων τόνων που εκπέμπει. Έτσι, λοιπόν, η συνήθεια της βιαστικής και φευγαλέας συνάντησης μαζί της γίνεται τόσο γλυκιά που και μόνο η σκέψη ότι κάπου εκεί έξω παραμονεύει η μοναξιά τού «χωρίς αυτήν», γεμίζει τον Ζιλιέν με τρόμο και αγωνία. Ο καθηγητής γίνεται πια αρκετά ευάλωτος μπροστά στην διακριτική παρουσία αυτής της κοπέλας, αλλά και καθημερινά αποδέκτης μιας επιβράβευσης που αποτυπώνει τις πιο μύχιες προσδοκίες του και έχει να κάνει με το γεγονός ότι και εκείνη δείχνει να τρέφει μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπό του.
Πρόκειται για μια συμπυκνωμένη συναναστροφή που βασίζεται στην ανταλλαγή σύντομων, κοφτών και φευγαλέων εκφράσεων, διατυπωμένων όμως με έναν τρόπο που φανερώνει ενδιαφέρον και αφοσίωση προς αυτή την ταπεινή καθημερινή συνήθεια τους.
Οι δυο τους φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα και την επιθυμία να βρεθούν σ ένα μπιστρό για να μιλήσουν αποκομμένοι από τη βαριά σκιά του Μπόγκαρτ για όσα τους απασχολούν, κάτι που δεν αργεί να γίνει.

Το «Κάποιος ψάχνει να σε βρει» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Marc Auge, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ανθρωπολόγους.
Αδιαφορώντας για την ανάπτυξη μιας ευφάνταστης πλοκής, ο συγγραφέας, βασίζεται στην ορμητική δύναμη του λόγου, στον πνευματισμό που εκπέμπει η γλώσσα που χρησιμοποιεί και στην τεράστια παράδοση της γαλλικής λογοτεχνίας των στιβαρών χαρακτήρων και της εγκεφαλικότητας, για να αφηγηθεί μια ιστορία αναζήτησης και μοναξιάς για αυτά που ψάχνουμε και μας ψάχνουν και για τις εκπλήξεις και τις νέες προσμονές που μας επιφυλάσσουν οι διαψεύσεις των προσδοκιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου