Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Lary Crowne




Η γνωστή ελληνοαμερικανίδα σεναριογράφος και ηθοποιός Νία Βαρντάλος προσωπική φίλη και συνεργάτης του Τομ Χανκς και της συζύγου του, πείθει τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό να σκηνοθετήσει ένα δικό της σενάριο (συμμετέχοντας η ίδια ως συν-σεναριογράφος) και να πρωταγωνιστήσει στο πλευρό της Τζούλια Ρόμπερτς σε μια ρομαντική ιστορία για τη χαμένη πίστη που ξανακερδίζεται με τόλμη και τα αδιέξοδα που ξεπερνιούνται όταν βρίσκει κανείς το κουράγιο να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και το θάρρος να παλέψει για αυτά που τον απασχολούν.

Στις ΗΠΑ, λοιπόν, του 2011, όπου φαινομενικά ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα, ο Larry Crowne, ένας ζωντοχήρος μεσήλικας απολύεται από τη δουλειά του, στην οποία διέπρεπε αδιαλείπτως στα χρόνια της παρουσίας του, με το θλιβερό πρόσχημα ότι δεν διαθέτει ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών.
Κι αν οι προϊστάμενοί του το θυμήθηκαν αυτό λιγάκι αργά για να τον πετάξουν στον δρόμο καταμεσής της μεγάλης οικονομικής ύφεσης ο ίδιος όχι μόνο δεν το βάζει κάτω, αλλά ταυτόχρονα με την προσπάθειά του να βρει δουλειά εγγράφεται και στο πανεπιστήμιο.
Στο τμήμα του θα γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους, θα κάνει νέους φίλους και θα μπει σε μια φάση δημιουργικού παλιμπαιδισμού (το λένε και δεύτερη εφηβεία) για να ξεζουμίσει τις δυνατότητες μιας φοιτητικής ζωής την οποία γεύεται λιγάκι όψιμα, αλλά και με ένα πρωτόγνωρο πάθος.
Κυρίως, όμως, θα λατρέψει το μάθημα της καθηγήτριάς του Mercedes Tainot (Julia Roberts), που κι αυτή από την πλευρά της ψάχνει να βρει ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προσωπικά της αδιέξοδα.

Σκηνοθετώντας ένα αρκετά ρετουσαρισμένο σενάριο που μπλέκεται σε δρόμους που το αποδυναμώνουν, υπακούοντας τυφλά στο γνώριμο, ανάλαφρο , ρομαντικό και πικάντικο στυλ της Νία Βαρντάλος, ο Τομ Χανκς μας παραδίδει μια ταινία χωρίς εξάρσεις, κορυφώσεις και πραγματικές ανατροπές με αρκετές απλοποιήσεις και χαρακτήρες που δεν ξεφεύγουν από την χοντρή σχηματοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου