Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Λευκή περιστερά



Key words: Ντομινίκ Στρος Καν , Καμαριέρα Ντιαλό, Sofitel N. York

Ανακουφισμένος και λευκός ως περιστέρι, παραδίδεται από το αμερικανικό νομικό σύστημα στη φυσιολογική του ζωή ο πρώην διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν . Αν μάλιστα στην αρχή της περιπέτειάς του, δεν είχαν διανθιστεί τα πρώτα εκείνα πλάνα από τη σύλληψή του με εικόνες πολιτικού κανιβαλισμού, θα μιλούσαμε σήμερα για εξέλιξη «αλοιφή», που ούτως ή άλλως όχι απλώς δεν συνάδει με τη σκληροτράχηλη φήμη της αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα την εμπλουτίζει με ίχνη διατρητότητας.
Φαίνεται, όμως, πως αυτή η θλιβερή φιέστα έπρεπε να τελειώσει άμεσα πάση θυσία μέσα στις ασφυκτικές διορίες της καλοκαιρινής ραστώνης, ώστε να προλάβει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ τις προθεσμίες που διαρκώς ξεχειλώνουν για χάρη του οι σύντροφοί του στο πολύπαθο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, προκειμένου να ενισχύσει από κάποιο πόστο αποφασιστικά την προσπάθεια των σοσιαλιστών στην κούρσα τους για την επανάκτηση της εξουσίας. Αλλιώς προς τι, αλήθεια η τόση βιασύνη, να μπει η πολύκροτη υπόθεση στο συρτάρι;

Η είδηση ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν άκουσε σήμερα την απόφαση του Αμερικανού δικαστή Μάικλ Όμπους, ότι αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του για 7 σεξουαλικά εγκλήματα, και αρχειοθετεί την υπόθεση μετά από αίτηση του εισαγγελέα Σάιρους Βανς, χαιρετίστηκε από πολύ κόσμο στη Γαλλία, κυρίως από το σοβινιστικό, πατριωτικό κομμάτι του σοσιαλιστικού κόμματος, που ούτε για μια στιγμή αναγνώρισε ισχυρισμούς ξένους προς τα σενάρια της πολιτικής συνομωσίας. Θεωρητικά, η πολυαναμενόμενη συνέντευξή του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε να φωτίσει μερικές από τις πτυχές της θεοσκότεινης υπόθεσης για τα συμβάντα του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη.
Στην πραγματικότητα, όμως, λίγα πράγματα θα αστικοποιηθούν. Κι αυτά με δόσεις, σε βάθος χρόνου και με τρόπο που θα ενισχύσει μάλλον παρά θα πλήξει την πολυκύμαντη φήμη του.
Τι ακριβώς, όμως, να ισχυριστεί, εν μέσω πολιτικού και ημερολογιακού θέρους ο δημοφιλής πολιτικός ενώπιον του γαλλικού κοινού; Μήπως δεν θα χρειαστεί να ακούσει καν τον εαυτό του να εξηγεί στους πολίτες της χώρας του προς τι αυτό το απρογραμμάτιστο διάλειμμα από τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου; Κι από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι, που σίγουρα θα βρουν την ευκαιρία να διατρανώσουν τα συμπλέγματα κατωτερότητάς που συχνά πυκνά τους διακατέχουν, θα βρουν επίσης και το ηθικό ανάστημα να αναζητήσουν τα πιθανά αίτια της θεαματικής δικαστικής αναδίπλωσης, όταν κατά τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος του σκανδάλου γινόταν λόγος από τα ίδια στόματα για ύπαρξη ατράνταχτων αποδείξεων και αδιάσειστων στοιχειών που ενοχοποιούν χωρίς αμφιβολία τον Γάλλο πολιτικό και δένουν χεροπόδαρα την υπόθεσή του;
Την ίδια μάλιστα περίοδο, που θυμόμαστε ότι τα δημοσιεύματα από την Νέα Υόρκη έκαναν λόγο για την αρχή μια τιτάνιας προσπάθειας από την πλευρά της νομικής εκπροσώπησης του Γάλλου πολιτικού, να ξεψαχνίσουν μέχρι κεραίας το παρελθόν της μετανάστριας προκειμένου να αποδομήσουν την εικόνα της και παράλληλα την μαρτυρική της αξιοπιστία. Τελικά, ούτε τιτάνια προσπάθεια απαιτήθηκε να καταβάλλουν, ούτε και να ξοδέψουν αλόγιστα τα πλεονάζοντα εισοδήματα του εντολοδόχου τους, καθώς η υπόθεση οδηγήθηκε μεθοδικά σε ομιχλώδη μονοπάτια που εξασθένισαν με τρόπο ακαριαίο την θέση της καταγγέλουσας.

Τελικά, από αυτή την υπόθεση, όλοι οι θεσμικοί μοιάζουν να εξέρχονται ευχαριστημένοι: κυρίως ο πολιτικός κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία, αν εξαιρέσει κανείς τις αντανακλαστικές αντιδράσεις τους των πρώτων ημερών αντιμετώπισαν τον Στρος Καν με μεγάλη τρυφερότητα, φροντίδα και προστατευτική ανοχή.
Πλέον, όλοι συζητούν για το πολιτικό μέλλον του Στρος Καν και κρέμονται από τα χείλη του για να μάθουν αν τελικά θα υποκύψει στην επιθυμία του να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2012. Την ίδια ώρα που οι δικηγόροι της Ντιαλό κινούν διαδικασίες σε αστικό δικαστήριο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης για την επιδίκαση αποζημίωσης για τη βλάβη που υπέστη η πελάτης τους από τη βίαιη και σαδιστική σε βάρος της επίθεση, δηλώνοντας ότι η εισήγηση του εισαγγελέα άφησε την γυναίκα ανυπεράσπιστη.
Σκοτεινή υπόθεση μέσα σ ένα σκοτεινό σύστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου