Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

The Resident


Η Τζούλια είναι μια νεαρή γιατρός, η οποία, ούσα προσφάτως χωρισμένη, μετακομίζει στο νέο της διαμέρισμα στο Μπρούκλιν. Εκεί, στην αρχή, όλα μοιάζουν ειδυλλιακά, καθώς της αρέσουν πολύ και το σπίτι και η πόλη και η ίδια η ελευθερία που καλείται να γευθεί μέσα από την καινούργια της ζωή.
Σύντομα, όμως, διαπιστώνει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το σπίτι και οι αρχικές υποψίες της δίνουν την θέση τους σε μια ιδιαίτερα τρομακτική ανησυχία. Τελικά αποδεικνύεται ότι η απειλή είναι υπαρκτή και αρκετά δύσκολα αντιμετωπίσιμη.
Αναγνωρίζουμε στην ταινία του Antti Jokinen αυτούσια συστατικά που παραπέμπουν στα horror δωματίου των δεκαετιών 1980 και 1990.
Με πρώτο την ίδια τη συνταγή της ιστορίας που βασίζεται στην προσπάθεια μιας γυναίκας μόνης και εκτεθειμένης στους κινδύνους της μεγαλούπολης να αποδειχθεί «παλικάρι» μέσα από την σύγκρουση μαζί τους, ένα μοτίβο που διατρέχει αναλλοίωτο κάθε πράξη της ταινίας, ώστε τελικά οι εκπλήξεις της να είναι και λιγοστές και συχνά προβλεπόμενες, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια ταινία τρόμου.
Στα μειονεκτήματα της ταινίας συμπεριλάμβονται εκτός από τον μεγάλο βαθμός προβλεψιμότητας, που τείνει πλέον να εξελιχθεί, σε πραγματική μάστιγα για το είδος των ταινιών τρόμου που φαίνεται να έχει φτάσει σ ένα αδυσώπητο ταβάνι και το γεγονός ότι οι αναφορές σε παρόμοιες ταινίες του παρελθόντος ξεπερνούν τα όρια των δικαιολογημένων επιρροών.

Βασισμένος σ ένα αφηγηματικό μοντάζ και με πλάνα που αναπτύσσονται μέσα από μια γρήγορη γραμμική αλληλοδιαδοχή ο Antti Jokinen δίνει στην ταινία του ένα ρυθμικό τέμπο, που της επιτρέπει πάραυτα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός καλοκαιρινού προϊόντος χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Του αναγνωρίζεται γενικά και ότι η σκηνοθεσία σε κλειστούς περιορισμένους χώρους είναι μια διαχρονικά δύσκολη υπόθεση την οποία όμως ο ίδιος διαχειρίζεται με αρκετή επάρκεια και χρησιμοποιώντας μια συνετή ποικιλία πλάνων καταφέρνει να προσδώσει στην ταινία του στοιχεία αφηγηματικότητας που κάποιες στιγμές λειτουργούν αρκετά καλά, ενώ υψηλό βαθμό παίρνει και για τις ερμηνείες που αποσπά από ένα ενδιαφέρον κράμα πολυβραβευμένων και μπαρουτοκαπνισμένων ηθοποιών όπως η Hilary Swank, Jeffrey Dean, Morgan Lee Pace, Christopher Lee και Aunjanue Ellis.
Στις αρετές της ταινίας δεσπόζει όμως η αρκετά εικαστική φωτογραφία του βραβευμένου με Όσκαρ για τον «Λαβύρινθο του Πάνα» Guillermo Navaro στην βάση κορεσμένων χρωμάτων και έντονων αντιθέσεων φωτός-σκιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου