Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ID:A

ID:A. Γαλλική ταινία του Κρίστιαν Κρίστιανσεν.



Μια γυναίκα ξυπνάει στην κοίτη ενός ορμητικού ποταμού. Όταν συνέρχεται, επισκέπτεται το μοναδικό πανδοχείο που υπάρχει στην περιοχή και καταλαβαίνει ότι έχει πάθει αμνησία. Είναι όμως αποφασισμένη να θυμηθεί ποια είναι, γιατί κρατάει τόσα πολλά χρήματα επάνω της και κυρίως γιατί προσπαθούν να την σκοτώσουν δύο τύποι που επιβαίνουν σ ένα άσπρο βανάκι.
Η γαλλικής παραγωγής ταινία του Κρίστιαν Κρίστιανσεν δεν αντλεί το θέμα της από την καθημερινή ζωή και τις συνηθισμένες ανθρώπινες σχέσεις, αλλά επικεντρώνεται σε χαρακτήρες που ξεφεύγουν από το μέσο όρο της καθημερινότητας αυτού του κόσμου, όπως τη γνωρίζουμε.
Μιλάει για την οξυμένη ιδεολογία και για τις πολιτικές εντάσεις, τον ξεστρατισμένο ακτιβισμό, τις αστικές εμμονές και την παράνοια των αδιέξοδων σχέσεων.
Χωρίς να στοχάζεται ιδιαίτερα πάνω σ αυτά τα θέματα, η ταινία ID-A περισσότερο μοιάζει μ ένα βιωματικό μάθημα ψυχαγωγίας, που σε κρατάει με το ρυθμό της αλλά και με την ιδιαίτερα γοητευτική ηρωίδα της, που εμπλέκεται σε μια κατάσταση απρόβλεπτη, προσπαθώντας να εφαρμόσει τη μέθοδο των άμεσων συσχετισμών για να βρει την ταυτότητά της, αλλά κυρίως για να ανακαλύψει τα πραγματικά κίνητρα των ανθρώπων που την περιβάλλουν.
Το αποτέλεσμα αυτού του συμπαθητικού θρίλερ αναπόφευκτα έχει μεγαλύτερη σύνδεση με το ξεκουβάριασμα μιας ζωής που έχει χαθεί μέσα στις παρακαμπτήριες και τεθλασμένες διαδρομές της αμνησίας, παρά με την ψυχολογική μελέτη ενός χαρακτήρα που αναζητάει απεγνωσμένα μια γραμμική διέξοδο στη ζωή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου