Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στον αστερισμό των μπράβων

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα γυμναστήρια της χώρας για να ακολουθήσουν κάποια ταχύρυθμα προγράμματα ανάπτυξης μυών. Άνθρωποι με συνηθισμένα ονόματα, οικείοι και καθημερινοί. Η πτήση προς το όνειρο μιας σταθερής απασχόλησης έχει μόλις ξεκινήσει, τα προγράμματα ενδυνάμωσης διαδέχονται το ένα το άλλο, τα αποτελέσματα γίνονται αμέσως ορατά. Κάθε ένας από αυτούς δαπανά κατά ΜΟ  τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα, προτού περάσει την πόρτα της εξόδου.
Η Ελλάδα είναι άλλωστε αυτή τη στιγμή μια από τις πρώτες χώρες στην αναζήτηση φθηνού προσωπικού για την ασφάλεια ανθρώπων και κτηρίων.

Σε μια χώρα που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, και που η εσωτερική μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί  η ασφάλεια των δοσοληψιών φαντάζει ως το απόλυτο ζητούμενο.
Γι αυτό και διανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για τα επαγγέλματα που εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή κάθε εμπορικής διαδικασίας.

Την ώρα, μάλιστα, που τόσες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας προετοιμάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλίσουν την επίσημη άδεια του σωματοφύλακα το πνεύμα του τραμπουκισμού τείνει να κυριαρχήσει ως κοινωνική αναγκαιότητα από άκρου εις άκρον στη χώρα. Πάντα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που θα συμμαζέψουν αυτούς που δε συμμορφώνονται, ή αυτούς που αντιδρούν, και γυρεύουν τα δεδουλευμένα τους. Έτσι, υπό το πρίσμα του μεγάλου και καταλυτικού φόβου, μεγαλώνει συνεχώς η απόσταση ανάμεσα στη σιωπή και την ελεύθερη έκφραση ενός αιτήματος

Είναι σκληρό να μην βλέπεις αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Να κοιτάζεις παλιούς  γνωστούς σου και να μην τους αναγνωρίζεις πια μέσα στα καινούργια τους κορμιά. Να τους ακούς να σου μιλούν για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσα στο χώρο της νύχτας, για τα κρυφά τους όνειρα να περάσουν κάποια στιγμή στην προσοδοφόρα παρανομία. Για τους μύχιους φόβους τους να εξεταστούν από κάποιον μη διεφθαρμένο ψυχίατρο και να κοπούν επειδή θα τους έχει ξεφύγει κάποια παραπάνω κουβέντα. Να σου μιλούν για τις απεριόριστες δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε μια χώρα που αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι σχεδόν τίποτα δεν γίνεται στην ώρα του χωρίς τη μεσολάβηση μιας "άκρης" ή ενός μπράβου. Από την επίτευξη μιας ευνοϊκής μετάθεσης, μέχρι την ολοκλήρωση μιας αδειοδότησης ή την εξασφάλιση για το παιδί σου μιας θέσης σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό, ένας σωματώδης άνθρωπος στο πλευρό σου δεν περνάει ποτέ απαρατήρητος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου