Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Συζητήσεις με τον Federico Fellini

Προτού διαπρέψει στο χώρο της σκηνοθεσίας ο Federico Fellini είχε ήδη ξεδιπλώσει αρκετές από τις πτυχές ενός αναγεννησιακού καλλιτέχνη. Ο μεγαλοφυής δημιουργός υπήρξε στο μακρινό παρελθόν από υπάλληλος σε τσίρκο, μέχρι μέλος περιοδεύοντα θιάσου, δημοσιογράφος, σκιτσογράφος και κομφερανσιέ για άλλους καλλιτέχνες του music hall. Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του πήρε τέσσερις φορές το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το «Λα Στράντα», το 1956 για το «Οι νύχτες της Καμπίρια» ένα χρόνο αργότερα, για το «Οκτώμισι» το 1963 και για το «Θυμάμαι» το 1974. Μάλιστα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε τιμητικό όσκαρ για το σύνολο του έργου του το 1993, λίγους μήνες πριν πεθάνει.
Στο βιβλίο "συζητήσεις με τον Φεντερίκο Φελίνι" του Κοστάντσο Κονσταντίνι ξεδιπλώνεται ο πληθωρικός χαρακτήρας του μεγάλου δημιουργού μέσα από συνεντεύξεις που του έπαιρνε ο δημοσιογράφος σχετικά με το έργο του για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Πρόκειται για μια μοναδική μαρτυρία που ξεδιπλώνεται ταινία ταινία για τη ζωή και το έργου του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη.
Μεταξύ άλλων ο Φελίνι μιλάει για τα όνειρα και τα σχέδιά του, αλλά και για τις γυναίκες της ζωής του με προεξάρχουσα την ηθοποιό και μούσα του Τζουλιέτα Μασίνα. Τέλος, αναφέρεται στους κινηματογραφιστές που θαυμάζει περισσότερο εκθειάζοντας το έργο των Ροσελίνι, Μπέργκμαν, Κουροσάβα και Ουέλς, σκηνοθέτες που όπως παραδέχεται άσκησαν μεγάλη επιρροή επάνω του.

Ένα βιβλίο αρκετά παλιό, ίσως και ξεχασμένο, από τις εκδόσεις «Εξάντας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου