Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Λαμπεντούζα: Ορμητήριο ψυχών

Η Λαμπεντούζα, το ιταλικό νησί που βρίσκεται μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της Τυνησίας, αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα καταστάσεις που το καθιστούν ως  ένα σύγχρονο τόπο μαρτυρίου. Θες επειδή ανήκει γεωγραφικά στον έτσι κι αλλιώς φτωχό και υποβαθμισμένο ιταλικό νότο, θες επειδή καλείται να αντιμετωπίσει, με πενιχρά συνήθως μέσα , ένα πρωτοφανές σε ένταση και διάρκεια μεταναστευτικό κύμα, η Λαμπεντούζα έχει τοποθετηθεί, άδικα πιστεύω, στο επίκεντρο μιας προσχηματικής συζήτησης που  πλήττει το διεθνές κύρος της με κάθε τρόπο. Κυρίως ηθικά. Διότι, το νησί έχει ήδη στιγματιστεί ως ένα σύγχρονο κολαστήριο ψυχών, σε πείσμα, βέβαια, των κατοίκων της που από την πρώτη στιγμή συνέτρεξαν τα πλήθη των εξαθλιωμένων μεταναστών, όπως γνωρίζουμε.

 Βλέπετε η δύναμη της εικόνας κάποιες φορές είναι τόσο βολικά γενικευτική, όταν μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφορούν ή εκμεταλλεύονται την ανάγκη συνανθρώπων τους, ώστε γίνεται ένας πραγματικός καταλύτης για τη δημιουργία ψευδών ή παραπλανητικών εντυπώσεων.

 Οι επερχόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που πρέπει να επαναδιατυπωθεί πάνω σε νέα βάση. Θα υπάρξει, άραγε, αξιόπιστη ευρωπαϊκή παρέμβαση, ή θα αναλωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε περιγράμματα αφηρημένων ιδεών και εκθέσεων του προβλήματος; Θα υπάρξει ένας ρεαλιστικός και μακρόπνοος σχεδιασμός, που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη σωστή του βάση, ή απλώς ένας πρόχειρος εκσυγχρονισμός των σωστικών ή των περιφρουρητικών μέσων της Ευρώπης που θα συνδυάζεται με μια αναδόμηση των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, αν και οι περισσότεροι από εμάς νομίζω πως περιμένουμε να υψωθεί παραθαλάσσια ένα ακόμα μνημείο της ευρωπαϊκής βραδύτητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου