Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (Κόρμακ ΜακΚάρθυ)


Στις ερήμους του δυτικού Τέξας της δεκαετίας του 80 τρεις άνδρες προσπαθούν να επιβιώσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες έπειτα από μια αποτυχημένη ιστορία συναλλαγής ναρκωτικών.
Το διάσημο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ είναι ένα δραματικό κυνηγητό που εξετάζει τις επιπτώσεις της μοίρας και της συγκοιρίας στη διαμόρφωση της οριστικής τροπής των πραγμάτων.
Η λογοτεχνία του ΜακΚάρθυ χαρακτηρίζεται από ατμοσφαιρικότητα στο πνεύμα του νουάρ , βαθιά χαρακτηριολογική γνώση και ήρωες ακραίους και περιθωριακούς που χαρακτηρίζονται συχνά από μια αδυσώπητη σκληρότητα.

Ένας χαρτοφύλακας με χρήματα, προϊόν του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών που ανθεί στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού πέφτει τυχαία στα χέρια του Λουέλιν Μος, ενός τριαντάχρονου τυχοδιώκτη που αποφασίζει να τον κρατήσει. Το ανθρωποκυνηγητό που θα ξεκινήσει, θα απασφαλίσει τη δυναμική μιας σκοτεινής περιπέτειας στην οποία εμπλέκονται αστυνομικοί, σερίφηδες, πληρωμένοι κυνηγοί κεφαλών, ναρκέμποροι, αλλά κυρίως ένας δολοφόνος χωρίς ταυτότητα που αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του παραλόγου και του κακού.

Αποφεύγοντας τις εύπεπτες διδαχές και χωρίς να καταφεύγει σε εύκολα συμπεράσματα ο ΜακΚάρθυ δημιουργεί ένα δύσκολο και επώδυνο ανάγνωσμα, που εγείρει ηθικούς προβληματισμούς για το μέλλον μιας χώρας που καταβυθίζεται στην παράλογη βία και το θάνατο.

Το 2007, το μυθιστόρημα "Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους" διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο και σκηνοθετήθηκε με τεράστια επιτυχία από τους αδελφούς Τζόελ και Ήθαν Κοέν













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου