Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η "Ιδανική Πελατεία" του Πλάτωνα


Περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους ενός πολύ γνωστού βιβλιοπωλείου δεν μπορώ να μην παρατηρήσω την εξωπραγματική ποσότητα τίτλων και κατηγοριών που προσφέρεται στο αναγνωστικό κοινό. Δέκα χιλιάδες τίτλοι για το ένα θέμα, πέντε χιλιάδες για το άλλο, εικοσιπέντε χιλιάδες βιβλία συνολικά, άμεσα διαθέσιμα στις ηλεκτρονικές συσκευές σας, με την εκτέλεση μιας απλής εντολής.
Σκέφτομαι ότι σε λίγα χρόνια θα αγοράζουμε τα βιβλία με το κιλό: Τρία κιλά Κοέλιο, δύο κιλά Άρλεκιν και 100 γραμμάρια ντοστογιέφσκι, παρακαλώ.

 Πλησιάζοντας προς το ταμείο δεσπόζουν οι φωτογραφίες από τα βιβλία των πλέον ευπώλητων Ελλήνων: Ζήγρας, Κουφοντίνας, Ναταλία Γερμανού και φυσικά ακριβώς πάνω από την ταμειακή μηχανή η Λένα Μαντά. Τελικά οι Έλληνες διαβάζουν από καθαρή περιέργεια και μόνο;
Ο νους μου σαλπάρει για την ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα, μια φανταστική πολιτεία την Καλλίπολη με φιλοσόφους-βασιλείς αλλά και τον κόσμο των ιδεών του εκεί όπου κατοικούν οι τέλειες και ανόθευτες ιδέες από τις οποίες εκπορευόμαστε όλοι εμείς τα ταπεινά αντίγραφά τους.

 Και φαντάζομαι το μεγάλο φιλόσοφο να μιλάει στις μέρες μας για την ιδανική πελατεία, η οποία θα βρίσκεται σε ένα τόπο όπου οι άνθρωποι θα θέλουν τόσο πολύ να πιστέψουν σε κάτι που ο καθένας θα μπορεί να τους πουλήσει τα πάντα αρκεί να είναι αποφασισμένος και να μην έχει ηθικές αναστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου