Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Dracula Untold


Βρισκόμαστε στην Transylvania του 1462 όπου  ο πανίσχυρος σουλτάνος απαιτεί από τον πρίγκιπα Vlad Tepes να του παραδοθούν 100 αγόρια από τους υπηκόους του για να ανανεώσει το αιμοσταγή στρατό των γενίτσαρων. 'Ομως, η κάθετη άρνηση του πρίγκιπα προκαλεί την άμεση κινητοποίηση του τουρκικού στρατού που κινείται πια απειλητικά εναντίον του. Τότε ο Tepes καταφεύγει στη βοήθεια ενός ανθρωποφάγου πλάσματος που ζει κρυμμένο μέσα στο έρεβος.

Αν μπορούμε κάτι να κρατήσουμε  από το καταγωγικό reboot του αρχετυπικού Κόμη Δράκουλα δια χειρός Gary Shore είναι η προσεγμένη γραφιστική απεικόνιση μιας ιδιαίτερα σκοτεινής και απειλητικής ατμόσφαιρας όπως και η πειστική ερμηνεία του Luke Evans στο ρόλο του πρίγκιπα Vlad Tepes. Κατά τα άλλα, η ταινία πάσχει σε πολλά από τα θεμελιώδη ζητήματα μιας ζωήρης κινηματογραφικής αφήγησης, μοιάζοντας περισσότερο με ένα προχειροφτιαγμένο, ζοφερό φεστιβάλ αναλοκλήρωτων  επιφανειακών εντυπώσεων, κατά το οποίο, ναι, ευδοκιμούν περισσότερο η δράση σε σχέση με τον φόβο και το επικό στοιχείο απέναντι στη σκηνοθεσία.

 Αναζητώντας να βγάλει το έσχατο ξύγκι από την μυθολογική μύγα, το χόλιγουντ, που μοιάζει σήμερα πιο συντηρητικό και φοβισμένο από ποτέ,  κινείται με σχεδόν θεολογική τυφλότητα γύρω από χιλιοειπωμένες ιστορίες και αναθέτει στον Gary Shore να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του Δράκουλα πίσω από το πασίγνωστο μύθο. Με τελική επιδίωξη  να εξαντλήσει το όποιο πνευματικό κεφάλαιο διαθέτει προκειμένου να διερευνήσει  όλους τους πιθανούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να εκμεταλευθεί στο έπακρο την τεχνολογική υπεροπλία της εποχής για να μετατρέψει σε εμπορική επιτυχία την ομολογία  αποτυχίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας να ανανεωθεί ριζικά σε σεναριακό και ιδεολογικό επίπεδο και να μετατοπιστεί από την ευκολία των διαφορετικών προσεγγίσεων σε άλλα πιο δύσβατα και πιο άγνωστα κινηματογραφικά πεδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου