Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η Metropolis της ΑPPLE

Πριν από περίπου δύο  χρόνια οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να εγκαταστήσουν δίχτυα στα κτήρια που εργάζονται αλλά και διαμένουν εργάτες μετά την αποκάλυψη για  άθλιες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις αυτοκτονιών των εργατών της Κινεζικής FoxConn. Λίγους μήνες αργότερα οι Κινέζοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματά των διορθώσεών  τους στο διαδίκτυο, προκρίνοντας προφανώς την άποψη ότι για τις αυξανόμενες αυτοκτονίες υπεύθυνη ήταν η απουσία ενός προστατευτικού διχτυού, κάτω από τα μπαλκόνια των εργατών, αλλά και, γιατί όχι, ο νόμος της βαρύτητας.

 Σήμερα, στο λυκαυγές του 2015, μια νέα έρευνα του BBC, φέρνει στο φως αποκαλυπτικές εικόνες από τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα εργοστάσια παραγωγής του I Phone στην Κίνα. Το συγκεκριμένο θέμα δείχνει εργάτες που δουλεύουν 18 ώρες συνεχώς μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής ψυχολογικής πίεσης με τη ζωή τους να βρίσκεται διαρκώς σε άμεσο κίνδυνο μέσα σε τρισάθλια, ανθυγιεινά περιβάλλοντα, εικόνες που σίγουρα οι περισσότεροι τις έχετε δει τις ώρες που προηγήθηκαν.

Γι αυτό, θα ήταν μάλλον  υποκριτικό να πούμε ότι σοκαριστήκαμε ξανά βλέποντας ανθρώπους να αποκοιμιούνται επάνω στα μηχανήματα κι άλλους να κινούνται σχεδόν μηχανιστικά σαν υπνωτισμένοι από κάποια δύναμη που κατάφερε να τους πειθαρχήσει μέσα σ ένα στρατιωτικό πλαίσιο που θυμίζει την περίφημη εξπρεσιονιστική ταινία Metropolis του Φριτς Λανγκ. Υποκριτικό γιατί όλοι μας γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην υπόγεια Κίνα, αλλά και στην υπέργεια Αμερική, στο δίπολο αυτό πάνω στο οποίο στηρίζεται ένα τερατώδες και εχθρικό προς την ανθρώπινη αξία μοντέλο ανάπτυξης, μέσα από το οποίο η μια χώρα συμπληρώνει την άλλη, με την Αμερική να διατηρεί την έξωθεν καλή μαρτυρία του καπιταλισμού και την Κίνα να δίνει διαστάσεις ιδεολογικής συμμόρφωσης στην ανθρώπινη εκμετάλλευση  μεταφέροντας σιγά σιγά σαν επιτυχημένη τη συνταγή της απαξίωσης της ανθρώπινης οντότητας και στον υπόλοιπο κόσμο.

Γι αυτό δε θα πρέπει να μας ξενίζει  η διφορούμενη στάση της Apple, που, ενώ αρχικά αντέδρασε με το γνώριμό ήξης αφήξεις , θα δούμε, θα ερευνήσουμε τις καταγγελίες κτλ, πριν από λίγη ώρα, έφυγε από τα σχοινιά και πέρασε για τα καλά στη αντεπίθεση, στηρίζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κατασκευής των προϊόντων της στην Κίνα, Tim Cook, ο οποίος νιώθει κατά δήλωσή του « βαθύτατα προσβεβλημένος».


Κι αν κάποτε αντιδρούσαμε σαν ανθρωπότητα στα ματωμένα διαμάντια της Νοτίου Αφρικής, ήταν μάλλον επειδή δεν επρόκειτο να τα αποκτήσουμε ποτέ. Εδώ, όμως, σιωπούμε. Υποστηρίζουμε με τον τρόπο μας αυτές τις πρακτικές και συνεχίζουμε το δρόμο μας ατάραχοι, επειδή όλη η ζωή είναι μια συνήθεια. Αδιαφορώντας για το ανθρώπινο κόστος των ήδη πανάκριβων αυτών προϊόντων, με την αμφισβητούμενη χρησιμότητα και την τεράστια κοινωνική αίγλη που προσδίδουν, ευελπιστούμε ότι κάποτε θα τα αποκτήσουμε κι εμείς. Ίσως κι αυτά τα Χριστούγεννα ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου