Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ουδέν προσωρινότερο του... προσωρινού (ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ)

Ευθυμογράφημα. Ιδιοκτήτης ταβέρνας καλεί  έμπειρο σερβιτόρο να αντικαταστήσει για τρεις ημέρες ένα νωχελικό υπάλληλό του που παίρνει άδεια προκειμένου να βοηθήσει κάποιον υποψήφιο βουλευτή ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Ο έμπειρος σερβιτόρος ενθουσιάζεται με την ιδέα: Πιστεύει ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής του και είναι σίγουρος ότι με τη δουλειά του θα αναγκάσει τον εργοδότη του να τον κρατήσει για πάντα στην ταβέρνα.

  Και πράγματι είναι καταπληκτικός. Η ταχύτητά του, η ευστροφία του, η επαφή του με τους πελάτες είναι στοιχεία που δε τα βλέπεις συχνά. Επάνω στη δουλειά του ο άνθρωπος είναι πέρα από κάθε λογική. Σερβίρει ταχύτατα, αντιμετωπίζει με εκπληκτική διπλωματία και ευγένεια τα παράπονα των πελατών, κάνει υπολογισμούς, πλένει, καθαρίζει, ακόμα και να μαγειρεύει ξέρει και μάλιστα συνταγές που οι επαγγελματίες μάγειρες αγνοούν. Επίσης, δουλεύει σχεδόν 14 ώρες την ημέρα, μιας και έχει αναλάβει ακόμα και την τροφοδοσία της ταβέρνας, πηγαίνοντας από νωρίς το πρωϊ να ψωνίσει στη λαχαναγορά, μετά στην ιχθυαγορά , και τέλος  σ έναν δικό του κρεοπώλη που φημίζεται για τα αγνά  προϊόντα του.. Κι όταν τελειώνουν οι τρεις ημέρες ο υπάλληλος είναι βέβαιος ότι έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις που έδωσε κι ότι ο εργοδότης του θα εκτιμήσει όλες εκείνες τις αρετές που κατάφερε  να ξεδίπλωσει κατά το συγκεκριμένο διάστημα.


 Αντίθετα, ο προσωρινός εργοδότης του, του πληρώνει τα συμφωνηθέντα και τον αποχαιρετά, λέγοντάς του ότι αν τον ξαναχρειαστεί θα τον φωνάξει. Και πάνω σε μια έξαρση καλοσύνης και ενδιαφέροντος του δίνει και την κάρτα του υποψήφιου βουλευτή που έτρεξε να βοηθήσει ο βασικός του σερβιτόρος, λέγοντάς του ότι αυτός θα μπορούσε να του βρει δουλειά σε κάποια ταβέρνα. Ακόμα και στη δική του, μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου