Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

H Θεωρία των Πάντων (The Theory of everything)

Βασισμένη στην αυτοβιογραφία Traveling to infinity: my life with Stephen της Τζέην Γουάιλντ Χόκινγκ που αφηγείται τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ η «Θεωρία των Πάντων» είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία που έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από κριτικούς και κοινό. Η ταινία του Τζέιμς Μαρς, που ήδη έχει λάβει πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και δέκα υποψηφιότητες για BAFTA,  βραβεύτηκε ήδη με δύο χρυσές σφαίρες στις κατηγορίες Καλύτερη Μουσική και Α΄Ανδρικό Ρόλο-Δράμα του Έντι Ρέντμεϊ.


Στην αρχή της ταινίας ο Στίβεν Χόκινγκ γνωρίζει τη μελλοντική σύζυγό του Τζέην και πολύ γρήγορα οι δυο τους καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη συστολή τους και να έρθουν πιο κοντά. Ξαφνικά όμως ο Στίβεν μαθαίνει για την ασθένειά του ενώ η Τζέην επιμένει να μείνει μαζί του και να τον παντρευτεί αν και γνωρίζει  ότι η νόσος του κινητικού νευρώνα θα χειροτέρευε ραγδαία και θα έπαιρνε πολύ γρήγορα το Στίβεν από κοντά της. Κόντρα, όμως στις προβλέψεις των κορυφαίων γιατρών που τον εξέτασαν ο σημαντικός επιστήμονας παραδίδει ένα μάθημα θέλησης και αποφασιστικότητας που είναι δύσκολο να το αγνοήσεις, ενώ η Τζέην διδάσκει, αγάπη, αφοσίωση, κουράγιο και ήθος.



Η ταινία του Μαρς είναι συγκινητική και γεμάτη ελπίδες και καταφέρνει να φωτίσει με τη φλόγα της ψυχής την έννοια του χρόνου όπως επιστημονικά τις αναπτύσσει ο Στίβεν Χόκινγκ στις θεωρίες του, σκιαγραφόντας με φροντίδα και επιμέλεια την περσόνα ενός ανθρώπου που πολέμησε ακούραστα κόντρα στη μοίρα του για να εκπληρώσει ένα πεπρωμένο που θα άνοιγε ολόκληρες λεωφόρους στον τομέα της επιστήμης. Ο Στίβεν Χόκινγκ όμως δεν θα υπήρχε σήμερα χωρίς την αγάπη της Τζέην, όπως και ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά άλματα του περασμένου αιώνα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την αλύγιστη θέληση αυτού του καλλιτέχνη της λογικής. Ξεπερνώντας τελικά μια σειρά από καταρρεύσεις και βίαια περιστατικά, κι ένα σώμα ανήμπορο να αντιδράσει στις πιο στοιχειώδης απαιτήσεις της καθημερινότητας, και ακροβατώντας συχνά μεταξύ ζωή και θανάτου, ο Στίβεν μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του μέσα από απειροελάχιστες συσπάσεις του προσώπου για να καταλήξει να πει σε μια ομιλία του: Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει σημαντικά πράγματα σ αυτό που κάνει, ανεξαρτήτως συνθηκών. Όπως το σύμπαν δεν έχει όρια, έτσι και η ανθρώπινη προσπάθεια είναι απεριόριστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου