Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Δεκτή με 156 υπέρ η "εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια"


Μετά από μια θυελλώδη, πολύωρη συνεδρίαση, με ψήφους 156 υπέρ, 72 κατά και 22 "παρών" (από Ποτάμι και ΚΚΕ) αποφασίστηκε από τη βουλή σε ψηφοφορία που διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες, η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

 «Ο κ. Σαμαράς σπεύδει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπει σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν «πρωταγωνιστής στην περίοδο των Καννών, όταν δρομολογείτο η ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου» με κατάληξη τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο και πρόσθεσε: «Μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Θα μείνετε στην αντιπολίτευση για πολύ καιρό».

Όταν ο κ. Σαμαράς πήρε το λόγο μίλησε για «δήθεν ανατροπή Παπανδρέου» και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες. Με ρώτησαν αν θα σας στήριζα σε περίπτωση που δεν σας στήριζαν οι βουλευτές σας. Είπα ό,τι λέω και εδώ: Στηρίζω πολιτικές για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

Τους τόνους ανέβασε και ο κ. Α. Λοβέρδος που υπογράμμισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ: «Και φυσικά καταψηφίζουμε την πρόταση της συμπολίτευσης, η οποία  επιχειρεί να συσκοτίσει την αλήθεια και συνθέτει ψευτοεπιχειρήματα μιας αήθους επίθεσης που στοχεύει στην πολιτική μας εξόντωση. Την οποία και βέβαια δεν θα καταφέρει, διότι η δολιότητα της κυβερνητικής πρότασης θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον της».
Από την πλευρά του, ο Κ. Μπαργιώτας (Το Ποτάμι) εξέφρασε ενστάσεις ως προς το χρονικό διάστημα που θέτει η κυβερνητική πρόταση. «Η αιτία για την οποία μπήκαμε στα μνημόνια είναι η διαχείριση από τουλάχιστον το 2001. Αρα, η κυβέρνηση δίνει συγχωροχάρτι για όσους κυβέρνησαν έως το 2010. Αρα και στο σύμμαχό της, σήμερα, τον κ. Καμμένο», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χαρακτήρα αποπροσανατολισμού, σε μια στιγμή που αναζητείται συμφωνία με τους εταίρους στη βάση μνημονιακών πολιτικών. «Αποβλέπει στην όξυνση μιας ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου