Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερα κονδύλια (ΣΧΟΛΙΟ)

Σε μια απόπειρα να βρουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Μεσόγειο συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Το πρόβλημα φαντάζει τεράστιο και μάλλον πολύ δύσκολο ακόμα και να μιλήσει κανείς για αυτό. Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία που έχει τις ρίζες της κυρίως στα πεδία μαχών και εμφύλιων συρράξεων που λαμβάνουν χώρα στις πατρίδες των προσφύγων, μια κατάσταση τόσο δραματική που  ωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μη σκέφτονται καν τους κινδύνους που περικλείει η απόφασή τους να επιχειρήσουν τον θανατηφόρο διάπλου της Μεσογείου στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα που συνήθως κινούνται προς τον άγνωστο παράδεισο χωρίς αξιόπιστο καπετάνιο και πλήρωμα.
Η ΕΕ μπορεί μεν να βρίσκεται μπροστά σ ένα πρόβλημα που μάλλον την υπερβαίνει, αλλά καλείται  να δώσει πειστικές απαντήσεις για ένα θέμα που δεν άπτεται των οικονομικών της προτεραιοτήτων. 

Έτσι, μπροστά στην  εγγενή αμηχανία της στο να διαπραγματεύεται τα τελευταία χρόνια για οτιδήποτε άσχετο με ζητήματα νομισματικής και δημοσιονομικής φύσεως   πρέπει πρώτον να αποδείξει ότι παραμένει μια ήπειρος με κοινωνικές και ανθρωπιστικές δομές ικανές να ανακουφίσουν το δράμα των προσφύγων και δεύτερον να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενσωματώσει στα εδάφη της το μεγαλύτερο μέρος αυτών ανάλογα με τις δυνατότητες, τις δομές και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες που διαθέτει η κάθε μια χώρα της ΕΕ. Θεωρητικά όλα αυτά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν με  μιας αφού απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες με αναθεωρήσεις συνθηκών και κανονισμών όποτε ας κρατάμε μικρό καλάθι. Μιας και απομένουν όμως, μόνο λίγες  ώρες προτού επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν την  Ένωση να καλύπτει τα νώτα της απελευθερώνοντας για μια ακόμη φορά κάποια κονδύλια προς τις χώρες υποδοχής των μεταναστευτικών ροών, πάντα περιορισμένα συγκριτικά με το μέγεθος του προβλήματος, ας υποκριθούμε πως ελπίζουμε ότι οι χώρες του εύρωστου βορρά δεν θα εξαντλήσουν μ αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες του Νότου και τους πρόσφυγες και πως θα δείξουν μια διάθεση να καταστρώσουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό μακροπρόθεσμο και πολυεπίπεδο. Κι ας προετοιμαστούμε, καλού κακού, για να φανούμε για μια ακόμη φορά έκπληκτοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου