Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Καταπέλτης το πόρισμα Κορέα για τον υποβιβασμό του Ηρακλή το 2011

Πραγματικός καταπέλτης είναι το πόρισμα του αθλητικού εισαγγελέα Κορρέα αναφορικά με τον υποβιβασμό του Ηρακλή, αλλά και το ρόλο της ΕΠΟ και του Αστέρα Τρίπολης το καλοκαίρι του 2011.


Χαρακτηριστικά αναφέρει 
Στις 30 Σεπτεμβρίου η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League (πρωτοβάθμια επιτροπή της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος) αποφάσισε τον υποβιβασμό του Αστέρα Τρίπολης, ενώ απάλλαξε τις δύο άλλες ομάδες.
Τελικά, στις 11 Οκτωβρίου η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, ως δευτεροβάθμια επιτροπή, δικαίωσε τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος παρέμεινε στο πρωτάθλημα της Α” Εθνικής κατηγορίας. Εξάλλου, με αποφάσεις των αρμόδιων αθλητικών οργάνων η ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης γνώρισε τρεις διαδοχικούς υποβιβασμούς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καταλήγοντας από την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος στην τέταρτη, παρόλο που αγωνιστικά είχε κατορθώσει να κερδίσει την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος.
Συγκεκριμένα ο Ηρακλής είχε τερματίσει στην Ιΐπ θέση του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην κατηγορία. Λίγο μετά το τέλος του πρωταθλήματος, το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ δε χορήγησε άδεια συμμετοχής στον Ηρακλή για το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη & Εθνική Κατηγορία. Ο Ηρακλής άσκησε έφεση, η οποία απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ. Στις 12 Μαΐου 2011 ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, γνωστοποίησε ότι ο Ηρακλής είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουάριου. Για το ίδιο γεγονός, δηλαδή της κατάθεσης πλαστής ενημερότητας, ο Αστέρας Τρίπολης που είχε τερματίσει 14°^ στο πρωτάθλημα και υποβιβαζόταν, προχώρησε σε καταγγελία προς την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League σε βάρος του Ηρακλή, ζητώντας να του αφαιρεθούν επτά βαθμοί από το πρωτάθλημα.
Η ανωτέρω επιτροπή αποφάσισε τον υποβιβασμό του Ηρακλή, δια της κατάληψης της τελευταίας θέσης του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος. Με την απόφαση αυτή ο Αστέρας Τρίπολης κατέλαβε την 13π θέση και παρέμεινε στην Α” Εθνική κατηγορία. 0 Ηρακλής προσέφυγε στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) της Ελβετίας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ΕΠΟ και τη μη επικύρωση της βαθμολογίας. To CAS απέρριψε μεν το αίτημα του Ηρακλή για μη επικύρωση της βαθμολογίας, πλην όμως αποφάσισε την επανεξέταση του φάκελου του Ηρακλή από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ. 0 Ηρακλής άσκησε νέα προσφυγή στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, το οποίο την έκανε δεκτή και επέστρεψε την υπόθεση του υποβιβασμού του για την πλαστή ενημερότητα στην Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας, η οποία στις 5 Σεπτεμβρίου απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα της ομάδας της Θεσσαλονίκης, οδηγώντας την οριστικά στην Β Εθνική κατηγορία.
Μετά την ανωτέρω εξέλιξη ο Ηρακλής προσέφυγε ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, προκειμένου να δικαιωθεί. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ομάδα στην Γ Εθνική κατηγορία, αφού, σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ (άρθρο 35 του ΚΑΠ), απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Η χαριστική βολή για την ομάδα του Ηρακλή δόθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όταν στις 27 Σεπτεμβρίου υποβίβασε τον Ηρακλή στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία (Δ” Εθνική κατηγορία), επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2011 η ΠΑΕ ΟΦΗ, που αγωνιζόταν στην & Εθνική κατηγορία, προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια θεωρώντας ότι η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ δεν είχε νόμιμη σύνθεση και πέτυχε να εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσαν να διεξαχθούν τα play off ανόδου στην Α” Εθνική κατηγορία χωρίς τη συμμετοχή του ΟΦΗ. Η ΕΠΟ, αντί να επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 35 του ΚΑΠ κυρώσεις, όπως και στην περίπτωση του Ηρακλή, με αντίστοιχη ποινή υποβιβασμού, ανακοίνωσε στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου ότι αναστέλλει για 15 ημέρες τη λειτουργία της. Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δέχονταν απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου