Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Pen American Center: Αντιδράσεις και αντιπαράθεση για τη βράβευση του "Charlie Hebdo"




Η στάση που κράτησαν έξι συγγραφείς απέναντι στην απόφαση της παγκόσμιας εταιρείας λογοτεχνών, PEN American Center, να βραβεύσει το Charlie Hebdo για το θάρρος που επέδειξαν οι συντάκτες του, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του διάσημου συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι.

Πιο αναλυτικά, σε προχθεσινή ανακοίνωση του PEN, αναφέρεται πως υπάρχουν συγγραφείς , ανάμεσά τους και ορισμένοι που πρόκειται να παρουσιάσουν βραβεία στο γκαλά, που θα πραγματοποιηθεί στις 5/5/2015 στη Νέα Υόρκη οι οποίοι με επιστολές που έστειλαν καταδικάζουν τη βράβευση του Charlia Hebdo και αρνούνται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

«Παρότι είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου χωρίς περιορισμούς [...] δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ανάμεσα στο κοινό τη στιγμή που θα χειροκροτούν όρθιοι το Charlie Hebdo» δήλωσε στο Associated Press, η Αμερικανίδα συγγραφέας Φρανσίν Πρόουζ. ΄Ακόμα πέντε συγγραφείς, μεταξύ τους ο Καναδός Μάρτιν Οντάατζε, γνωστός από το διήγημά του "Ο Άγγλος Ασθενής" ενημέρωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στα βραβεία επειδή διαφωνούν με τη γελοιοποίηση του Μωάμεθ την οποία αντιλαμβάνονται ως προσβολή της ισλαμικής πίστης και ως προσπάθεια περιθωριοποίησης των μουσουλμάνων.

Κριτική στους έξι λογοτέχνες για τη στάση τους άσκησε ο συγγραφέας του βιβλίου "Σατανικοί Στίχοι", Σάλμαν Ρούσντι, όπου έγραψε χθες, μέσω twitter: «Το βραβείο θα δοθεί. Το PEN κρατάει γερά. Πρόκειται για έξι κότες. Εξι συγγραφείς σε αναζήτηση προσωπικότητας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου