Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Συνεχίζεται η αποεπένδυση στην Ελλάδα. Τη Ρουμανία επέλεξε η Microsoft (ΣΧΟΛΙΟ)




Συνεχίζουν να φυλλοροούν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα μας προς ματαίωση οδεύει η μεγάλη επένδυση της Microsoft, η οποία θα υλοποιήσει τελικά το σχέδιό της για κέντρο υποστήριξης των προϊόντων της (support center) στη Ρουμανία. Πρόκειται για επένδυση που θα δημιουργούσε στη χώρα μας περί της 550 θέσεις εργασίας, αριθμός που αν και δεν είναι θεαματικός, πιστεύεται ότι θα δημιουργούσε  θετικό αντίκτυπο στο εξωτερικό.

Το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά εξετάζουν επίσης και κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων , οι οποίες βλέπουν  τις οφειλές του δημοσίου προς αυτές να διογκώνονται συνεχώς. Επόμενος πιθανός προορισμός τους θα είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Τέλος, το βασικό συμπέρασμα από την είδηση ότι η Κύπρος βγαίνει οριστικά από το μνημόνιο ανακοινώνοντας ότι απευθύνεται ξανά στις αγορές με έκδοση δεκαετούς ομολόγου είναι ότι η επιτυχία κάποιας χώρας δεν απαγορεύεται από κανέναν. Προφανώς, η Κύπρος, όπως νωρίτερα η Ιρλανδία, η οποία πια δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο και η Πορτογαλία, έκανε τα σωστά πράγματα, για να μπορεί σήμερα να ανακοινώνει ότι έχει καλυμμένες για τα επόμενα 2 χρόνια τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και να παρουσιάζει πλεόνασμα περίπου 1,8 δις ευρώ, εξελίξεις που τις δίνουν τη δυνατότητα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Η Ελλάδα, παραμένει απωθητική ως επιλογή για τις ξένες επενδύσεις  αφενός επειδή θεωρείται ακόμα επιλογή υψηλού ρίσκου , αφετέρου επειδή όλοι πια βλέπουν ότι καμιά κυβέρνηση δεν τολμάει να αγγίξει τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων της.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου