Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Οι φαντασμένες αλλά και τρομερά ταπεινές βίδες του Γιόχαν Σ. του εμποράκου

Painting:RK Chimaira



Ποιος είναι ο Γιόχαν; Ένας ηλικιωμένος και συνήθως ηλιοκαμένος πωλητής ανταλλακτικών που έχει το μαγαζάκι του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τι κάνει εκεί; Εδώ και δεκαετίες κάθεται έξω από το μαγαζάκι του και λιάζεται περιμένοντας τους πελάτες του να έρθουν. Και γιατί είναι τόσο ιδιαίτερος; Επειδή κάθε μέρα βρέξει χιονίσει ένα κατοστάρικο καθαρά το βάζει στην τσέπη. Πως γίνεται αυτό με τέτοια κρίση; Μόνο αυτός το ξέρει. Αφού, η ώρα μπορεί να πάει δύο και να μην έχει πατήσει στο μαγαζάκι του ψυχή, αλλά αυτός να είναι βέβαιος ότι μέχρι τις τρεις που θα κατεβάσει τα στόρια, θα έχει βγάλει τουλάχιστον εκατό ευρώ, μπορεί και διακόσια όπως τελικά πάντα γίνεται.
Το θαύμα του Γιόχαν είναι πως καταφέρνει να είναι γενναίος και ονειροπόλος ταυτόχρονα, ακόμα αισιόδοξος και αδιάφορος για τα πάντα ταυτόχρονα. ‘Όχι αστείος τη μια μέρα, σοβαρός στην επόμενη, αλλά αστείος και σοβαρός ταυτόχρονα. Τις προάλλες ένας φίλος του ηλικιωμένος κι αυτός, κάτι του είπε στ αυτί και ο Γιόχαν έβαλε το γρασωμένο χέρι του βαθιά μέσα στην τσέπη έπιασε καμιά τριανταριά σπόρια και του τα έβαλε όλα στην παλάμη. Φεύγοντας, όμως ο φίλος του, ο Γιόχαν στα αστεία, αλλά με πολύ σοβαρό και θυμωμένο ύφος του είπε: -Μαλάκα! Αυτά δεν είναι τσάμπα, έχουν λεφτά.
Κι εκείνος του απάντησε. Τι ανάγκη έχεις εσύ; Εσύ  έχεις τις βίδες σου.
Μάλλον τώρα θα θέλετε να μάθετε τι είναι αυτές οι περίφημες βίδες του Γιόχαν. Καταρχάς το κατάστημα του έχει περισσότερα από εκατό διαφορετικά ανταλλακτικά και αντικείμενα προς πώληση, ωστόσο μπορεί να πάρει και χρόνο ολόκληρο για να πουληθεί έστω και ένα από αυτά εκτός φυσικά από τις περίφημες βίδες του που φεύγουν σχεδόν καθημερινά. Υποψιάζομαι ότι εκείνο που του επιτρέπει να χειρίζεται τόσο επιτυχημένα το κωμικοτραγικό παράδοξο της όλης ιστορίας είναι ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο ενορχηστρώνει τις λεπτές συναισθηματικές και νοηματικές αποχρώσεις των λέξεων που επιλέγει για να εξάρει τη σημασία του προϊόντος του. Όταν εξετάζουμε λοιπόν τον Γιόχαν, ο οποίος έζησε μια ολόκληρη ζωή στη Γερμανία, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε αυτά τα τρανταχτά δείγματα της εμπειρίας του.
-Αυτή τη βίδα στη Γερμανία ή την Ολλανδία θα τη βρεις στα 700 ευρώ, ενώ εγώ στη δίνω μόνο  70, λέει στους πελάτες του και μετά αρχίζει να τους εξιστορεί την χρησιμότητά τους ενισχύοντας την αίσθηση του μυστηρίου που στοιχειώνει κάθε γωνιά του μαγαζιού του. Οι πελάτες διαπραγματεύονται μαζί του σχεδόν έξω στο δρόμο και συνήθως ταλαιπωρούν τον αυχένα τους για να μπορέσουν να δουν λιγάκι πιο βαθιά μέσα στο μαγαζί, αλλά ποτέ δεν βλέπουνε με τα ίδια τους τα μάτια τις θαυματουργές βίδες προτού καταλήξουν σε συμφωνία μαζί του.
Προχθές το μεσημέρι, ο φίλος του Γιόχαν, ο ηλικιωμένος, κατάλαβε ότι του έκαμνε παρέα ήδη τέσσερις ώρες όταν είχε πάει τρεις παρά τέταρτο και του είπε.
-Ψυχή δεν πάτησε, Γιόχαν
Κι εκείνος, σαν σκηνοθέτης που έχει σκοπό να χειριστεί τις αντιδράσεις των θεατών, μέσα από ένα κατασκευασμένο σπασπένς του ζήτησε να περιμένει για κανένα ακόμα τέταρτο και θα δει.
Και πράγματι στις τρεις και πέντε ακριβώς ήρθαν δύο ηλικιωμένοι κύριοι και ζήτησαν να μάθουν αν υπήρχαν κάτι βίδες που χρειάζονταν για τα αυτοκίνητά τους και ο Γιόχαν τους άφησε για λίγο να περιμένουν προτού κάνει τάχα ότι ψάχνει να δει μέσα στο σωρό με τα παλιοσίδερα.
Και μετά βγήκε ξανά έξω έχοντας τις βίδες μέσα στις παλάμες του και τα χέρια του δεμένα πάνω στη μέση του με μια σαρδόνια διάθεση και τα δάχτυλά του να εφάπτονται πάνω στις σκοτεινές πριονωτές άκρες τους.
Έπειτα από λίγη ώρα οι δύο πελάτες σαν να βρέθηκαν μέσα σ ένα υπερβατικό μυστήριο και στροβιλίστηκαν γύρω από τις βαθύτερες λαχτάρες τους, του άφησαν ογδόντα και ογδόντα εκατόν εξήντα ευρώ και έφυγαν ενθουσιασμένοι από την εξυπηρέτηση που έτυχαν.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο ηλικιωμένος φίλος ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Γιόχαν και εκείνος αφού έβαλε το γρασωμένο  χέρι του βαθιά μέσα στην τσέπη του κι  άρπαξε καμιά τριανταριά σπόρια και του τα άφησε στην παλάμη  του είπε μισοσοβαρά-μισοαστεία: "Μαλάκα!... Αυτά έχουν λεφτά, δεν είναι τσάμπα."





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου