Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Αναξιοπιστία και ανευθυνότητα εξασφαλίζουν τη διαρκή επανεκκίνηση των θυσιών




Ο αρμόδιος Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Δε θέλω να δω μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Ζάιμπερτ που επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Με απλά λόγια η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπεται και από τις ίδιες τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και θα είναι όπως δείχνουν τα πράγματα εξίσου αιματηρή με την προηγούμενη . Αυτό βέβαια δεν το αγνοούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν έθιγε το συγκεκριμένο ζήτημα πριν από περίπου ένα εικοσιτετράωρο στην ΕΡΤ, κι ας φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να το αποφύγει με κάποιο τρόπο. Οπότε, η ανακίνηση ενός τέτοιου ζητήματος είχε καθαρά επικοινωνιακή σκοπιμότητα και φυσικά εντάσσεται στη λίστα με τις υπόλοιπες επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες που θέλουν να δώσουν εσωτερικά την εικόνα μιας κυβέρνησης που διεκδικεί τουλάχιστον κάποιες ποιότητες αντίδρασης πριν από την ολοκληρωτική παράδοση της στις απαιτήσεις των δανειστών. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, το απαίτησε, η απαίτησή του καταγράφηκε ώστε να μπορεί στις επόμενες εκλογές να ισχυριστεί ότι από τη μεριά του έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, για να αποφευχθεί η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του αδυσώπητου Ταμείου και η ζωή συνεχίζεται. Δουλειά πάντως έτσι δεν γίνεται. Το να καμωνόμαστε ότι κάνουμε αντίσταση σε πράγματα που ήδη έχουν προσυμφωνηθεί έχει ένα μόνο αποτέλεσμα:ότι  μεγαλώνει συνεχώς η αναξιοπιστία της χώρας και ακυρώνονται διαρκώς στη συνείδηση του υπόλοιπου κόσμου οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου