Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία ρίχνεται στη μάχη κατά του ISIS


Με ομοφωνία το ρωσικό κοινοβούλιο  εξουσιοδότησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει δυνάμεις του ρωσικού στρατού στη Συρία στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην ρωσική δούμα με κλειστές τις θύρες ενώ η ψήφος των βουλευτών ήταν ανώνυμη.

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου για να συστρατευτεί μαζί με τις υπόλοιπες διεθνείς δυνάμεις που πολεμούν το ISIS στη βάση της εφαρμογής των κανόνων και αξιών του διεθνούς δικαίου" ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη πηγή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μια ζωή αργότερα


Painting: Qiang Huang

Χάρης Καραγκουνίδης-Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Από τον δρόμο που βρίσκεται έξω από το διαμέρισμά της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φαίνονται μερικοί ενδιαφέροντες πίνακες που μοιάζουν να απαγγέλουν σιωπηλά μερικές αράδες από ένα μυστηριώδες κινέζικο ποίημα. Λιγότερο βαθυστόχαστο αλλά πιο χαρμόσυνο είναι το φως που λούζει το καθιστικό της, γεμάτο από βαριά αλουστράριστα έπιπλα που μοιάζουν να κρύβουν στα συρτάρια τους σωρούς από κοπριά του παρελθόντος.
 Όταν μαθαίνεις ότι το όνομά της είναι Μαγδαληνή σκέφτεσαι αμέσως ότι είναι μάγισσα. Μάγισσα της πόλης που σημαίνει ότι παριστάνει τη συνταξιούχο. Πριν από μερικές ημέρες, στέκεται στο παράθυρο του ισόγειου σπιτιού της και με φωνάζει να τη βοηθήσω επειγόντως. Εγώ, όπως πλησιάζω από τον δρόμο, από τον οποίο περνώ τυχαία, ρίχνω μια ματιά μέσα στο σπίτι της. Κάτι ζωγραφιές με ψάρια παντού στον τοίχο, τασάκια, βιβλιοστάτες, μικρά αγαλματίδια κηροπήγια, λάμπες προβολής, μεσαιωνικές μυθολογικές γκραβούρες, έπιπλα για παραθεριστικό, μπιχλιμπίδια, αμερικανιές.
Όλη αυτή η κακόγουστη διακόσμηση είναι τοποθετημένη με έναν τρόπο που προσεγγίζει μια απόκοσμη ομορφιά μέσα από μια συγκεχυμένη αισθητική.
Αν και με υπνωτίζει από την αρχή με τα κατακόκκινα μάτια που ρίχνει πάνω στα σκοτεινά νερά της πορείας  μου είναι τόσο πειστική και εμπνευσμένη όταν εκλιπαρεί για τη βοήθειά μου που καταλαβαίνω αμέσως ότι όλο αυτό είναι φαινομενικά πιο δυσνόητο απ ότι νομίζω.

-Κύριε, βοηθήστε με, μου λέει. Σας παρακαλώ πολύ. Θέλω να πάτε και να φωνάξετε την αδελφή μου που μένει στον διπλανό δρόμο στον αριθμό 68 και να της πείτε από το θυροτηλέφωνο ότι η Μαγδαληνή τη χρειάζεται αμέσως για να την πάει στην τουαλέτα. Όμως, να πάτε τώρα, κύριε. Όχι αργότερα. Όχι αργότερα.
Κατάλαβε ότι ήμουν πολύ πρόθυμος να την εξυπηρετήσω, αλλά μέχρι να πάω και να γυρίσω όργωσα ολόκληρη την Κίνα για να πείσω τον εαυτό μου ότι ο μυστικισμός του βλέμματός της δεν είναι ένα είδος απάτης, αλλά ένα κομμάτι αυτού του κόσμου, που αποτελείται από κουάρκ, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, αστέρια, φεγγαρόσκονη, ξέφωτα και ηλεκτρισμένες λίμνες.
-Λυπάμαι κυρία, της λέω όταν γυρνώ. Δεν βρήκα τον αριθμό 68. Κοίταξα και στον αριθμό 67 αλλά ούτε κι εκεί υπήρχε το όνομα που μου είπατε.
-Μα είναι ακριβώς απέναντι το σπίτι της αδελφής μου. Να εκεί. Πηγαίνετε και  θα το βρείτε. Είναι μεγάλη ανάγκη πείτε της να κατέβει αμέσως και να με βοηθήσει να πάω στην τουαλέτα. Αλλά πηγαίνετε τώρα. Όχι αργότερα, όχι αργότερα.

Ξαφνικά ένιωσα σαν ένα αιωρούμενο σωματίδιο σε μια τετραδιάστατη επιφάνεια που προσπαθεί να γίνει πραγματικότητα όταν βρέθηκα μπροστά σ έναν τοίχο να τον κοιτάζω σε μια προσπάθεια να εξωτερικευθεί η ψυχή μου και να εσωτερικευθεί το σώμα μου.
Υποτίθεται ότι εδώ είναι ή τουλάχιστον ήταν το 68, άρα και η αδελφή της, οπότε καταλαβαίνω ότι αυτός ο γκρίζος τοίχος που είναι το μόνο που βλέπω , κατά ένα παράξενο τρόπο αποπνέει μια μοναδικά εγκάρδια ενέργεια εσχατολογικής ευφορίας. Σκέφτομαι ότι οι συμβατικοί πεζοπόροι είναι μάλλον πολύ χοντροκέφαλοι για να συλλάβουν ετούτη την αυτοκατευθυνόμενη εμπειρία.

Και πάνω ακριβώς που αρχίζω να διακρίνω τα ίχνη απ το περίγραμμα κάποιας παλιάς πόρτας που φαίνεται πως έχει εντοιχιστεί εδώ και χρόνια ξεκινώ μέσα στο μυαλό μου έναν ακόμη γύρο καταπίεσης, ενώ με πλησιάζει μια κυρία και με ρωτάει τι ψάχνω να βρω.

Της εξηγώ πως είμαι περαστικός και ψάχνω για την αδελφή μιας ηλικιωμένης κυρίας που επείγεται να πάει στην τουαλέτα.
-Μη δίνεται σημασία, μου λέει. Με όλους τους περαστικούς τα ίδια κάνει. Συνηθίζει να αναστατώνει τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια..
-Είστε σίγουρη ότι δε χρειάζεται κάποια μορφή βοήθειας; λέω εγώ
-Ναι, γι αυτό πηγαίνετε στη δουλειά σας μου λέει. Μη χάνεται το χρόνο σας. Κι αν περάσετε μπροστά απ το παράθυρό της και σας ξαναφωνάξει να της πείτε: Αργότερα, αργότερα…
Όταν τελικά έριξα μια ματιά προς το παράθυρο της γριάς μάγισσας και είδα ότι ήδη είχε φωνάξει μια κοπέλα που πιθανών να της έλεγε ακριβώς τα ίδια με μένα πείστηκα ότι όλο αυτό ήταν ένα απίστευτο ξόδεμα χρόνου και ξεκίνησα να φύγω.
Όταν όμως έκανα μερικά λιγοστά μέτρα αμέσως σκέφτηκα ότι δε θέλω σε καμιά περίπτωση να γυρίσω  το κεφάλι μου προς το μέρος της ότι κι αν άκουγα. Κυρίως, επειδή είχα αποφασίσει να μην εκστομίσω εκείνο το αφόρητο «αργότερα» που φρόντισε, όπως φαίνεται να την έχει μισοτρελάνει την ηλικιωμένη γυναίκα.
Γιατί ποιος τελικά μπορεί να πει, πόσα «αργότερα» έχει ακούσει αυτή η βασανισμένη ψυχή σε μια ολόκληρη ζωή μέχρι να φτάσει σήμερα στο σημείο να αναζητάει παρηγοριά όχι απλώς στη συντροφιά κάποιου, αλλά στην άμεση ικανοποίηση μιας ανάγκη της, μιας επιθυμίας της, ενός  θέλω της.
Νομίζω, λοιπόν, ότι εκείνο που προσπαθεί να κάνει η Μαγδαληνή σε αυτό τον κόσμο είναι να συγκεντρώσει κάτω από το διαπεραστικό της βλέμμα τον σημαδεμένο από μικρές και μεγάλες ματαιώσεις , καθυστερήσεις και αργοπορίες μιας ζωής,  γελοίο στόλο των ματαιωμένων δευτερολέπτων, γύρω από το εδώ και τώρα.
Να ξορκίσει δηλαδή μια για πάντα τα ΑΡΓΟΤΕΡΑ που χρόνια άκουγε, του έρωτα, της οικογένειας, της επαγγελματικής καταξίωσης, της συγγενικής συνδρομής, της φιλικής παρουσίας, όλα αυτά που της έχουν κατατσακίσει την ύπαρξη για να αποζητάει σήμερα να γίνει αδελφή με τη στιγμή που ο χρόνος μεγεθύνεται κυκλικά εκπληρωμένος .
Και κάποιες φορές φαίνεται ότι το πετυχαίνει η Μαγδαληνή, ιδίως με κάποιους από  εκείνους που δεν σαστίζουν από τις μεθόδους της και που επιτρέπουν στον εαυτό τους να γοητευτεί από τα ασαφή μηνύματα και τα υπέροχα παράδοξα που μόνο τα παιδικά μάτια κατανοούν ως εκκεντρικές αντιφάσεις  που απελευθερώνουν βέβαια μια εγκάρδια και σκανδαλιάρικη γοητεία μέσα στο καταθλιπτικό δίκτυο του χρόνου.



Ξεκινάει η τεράστια ανάκληση οχημάτων Voskswagen και SEAT σε όλο τον κόσμο


Όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της SEAT η ισπανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων έχει πουλήσει σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 700.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα που φέρουν λογικό παραποίησης των τιμών για τις εκπομπές ρύπων. Διαβεβαίωσε δε ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρες ΕΑ189 θα "κληθούν σε τεχνικά κέντρα για να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές.
Υπενθυμίζουμε ότι η SEAT εξαγοράστηκε από την Voskswagen τη δεκαετία του 80.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η τεράστια ανάκληση εκατομμυρίων οχημάτων Voskswagen και SEAT σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα

Αποχωρούν από το αιρετικό έντυπο δύο από τους στυλοβάτες του Charlie Hebdo




Αποχωρούν από το Charlie Hebdo δύο από τους βασικότερους συντελεστές του που ταυτόχρονα έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην "εξέγερση" του περασμένου Μαϊου εναντίον της διεύθυνσης του εντύπου την οποία κατηγόρησαν ότι κατέστρεψε τον χαρακτήρα και την ψυχή του εντύπου με την πολιτική που ακολούθησε σε σχέση με τα εκατομμύρια ευρώ από δωρεές που μπήκαν στα ταμεία της επιχείρησης στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για τον αρθρογράφο Πατρίκ Πελού και τον σκιτσογράφο Λουζ. Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή τους να μεταφέρουν το Charlie σε νέα καλά φυλασσόμενα γραφείο τον Οκτώβριο ανακοίνωσε η νέα διεύθυνση του περιοδικού.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η Μπαρτσελόνα ρυθμίστρια του καταλανικού ζητήματος (ΣΧΟΛΙΟ)

Μπορεί οι δυνάμεις της απόσχισης να κατήγαγαν στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία μια σημαντική αλλά όχι και καθοριστική πλειοψηφία, υπάρχουν, ωστόσο, φλέγοντα θέματα ,  της καθημερινότητας, όπως, για παράδειγμα  το μέλλον της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα, τα οποία μόλις τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται χειροπιαστά πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων. Τι θα απογίνει  η καρδιά και το πνεύμα της διάσημης Βαρκελώνης, αλλά και ολόκληρης της Καταλονίας, όταν αυτή σταδιακά μεταβεί από ένα καθεστώς εκτεταμένης αυτονομίας σε εκείνο της ανεξαρτησίας, είναι ένα ερώτημα; Που θα αγωνίζεται η δημοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα, που όχι μόνο τροφοδοτεί διαρκώς το ζωντανό γόητρο της πόλης, αλλά αποτελεί και τον σημαντικότερο πυλώνα για την οικονομική της ανάπτυξη; Θα αναζητήσει καταφύγιο σε κάποια γειτονική χώρα, ή μήπως θα διοργανώσει ένα δικό της υποβαθμισμένο πρωτάθλημα με ότι συνεπάγεται αυτό για τις μελλοντικές προοπτικές της ομάδας, άρα και της πόλης; Οπότε, αμφισβητώ , ότι οι Καταλανοί έχουν βάλει πραγματικά πλώρη για να θυσιάσουν αυτή την λαμπρή  ομάδα που εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελεί κάτι παραπάνω από τρόπο ζωής για τον τόπο τους, στο όνομα ενός ταξιδιού προς το άγνωστο. Ενός ταξιδιού επιπλέον έξω από τα όρια της ζώνης του ευρώ και της ευρωπαϊκής ένωσης. Πιο καθαρά, εξάλλου, δεν μπορούσε να τοποθετηθεί σήμερα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής Λίγκας όταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η Μπαρτσελόνα να συνεχίσει να είναι η μεγάλη αντίπαλος της Ρεάλ μετά από μια δυνητική ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ» είπε. «Η Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή στην Ισπανική Λίγκα. Το El Classico θα είναι πια παρελθόν.»

 Γι αυτό και όλοι όσοι σήμερα κατανοούν ότι  μια δυνατή Μπαρτσελόνα αποτελεί για την πόλη της αλλά και συνολικά την περιφέρειά της Καταλονίας, ρυθμιστικό  παράγοντα, ικανό να δρομολογήσει ή να επιβραδύνει τις όποιες ιστορικές πιθανές εξελίξεις, θεωρούν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των πολιτικών υποκινητών της καταλανικής απόσχισης υπάρχει μόνο η προσδοκία για κάτι περισσότερο μεν από το σημερινό επίπεδο αυτοδιαχείρισης τους, αλλά και σαφώς λιγότερο  από την πλήρη και οριστική ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

NASA: Ο πλανήτης Άρης αποκαλύπτεται και μας εκπλήσσει


Σε έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι οι ενδείξεις ότι υφάλμυρο νερό έρεε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, ενισχύουν σημαντικά την υπόθεση για την παρουσία νερού στην επιφάνεια του Άρη.

«Ο πλανήτης Αρης, δεν είναι ο στεγνός και ξηρός πλανήτης που πιστεύαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Τζιμ Γκριν, επιστημονικός διευθυντής της NASA σε συνέντευξη Τύπου.

Άγνωστα παραμένουν ωστόσο ακόμα η χημική σύνθεση του νερού αλλά και η πηγή προέλευσής του.

"Έφυγε" από την ζωή ο πρώην πρόεδρος του Ηρακλή, Θόδωρος Παπαδόπουλος


"Έφυγε" από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του Θόδωρου Παπαδόπουλου θα γίνει στην Κατερίνη στις 17:30.
Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ποδοσφαιρικού Ηρακλή εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, Θόδωρου Παπαδόπουλου.

«Η ΠΑΕ Ηρακλής εκφράζει τη βαθιά θλίψη και την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τους οικείους του πρώην Προέδρου της ομάδας μας για τη μεγάλη τους απώλεια.
Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που επιθυμούσε μόνο το καλύτερο για την ομάδα και θα του είμαστε για πάντα ευγνώμονες για όσα έκανε και προσέφερε στον Ηρακλή.
 Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Σπύρος Παπαθανασάκης , δήλωσε:
«Νιώθω ευλογημένος που είχα την τύχη να γνωρίσω τον Θόδωρο σαν άνθρωπο και σαν Πρόεδρο. Το πάθος και η αγάπη του για τον Ηρακλή ήταν οι λόγοι που με έφεραν εδώ και με οδήγησαν να ασχοληθώ με την ομάδα. Η συνεχής του συμπαράσταση και υποστήριξη ήταν η καλύτερη απόδειξη της γνήσιας αγάπης του για την ομάδα. Θόδωρε, μας έκανες καλύτερους ανθρώπους με τη γνωριμία μας και θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι στην καρδιά και το μυαλό μας για πάντα».

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκη των Καταλανών αυτονομιστών στις τοπικές εκλογές


Την απόλυτη πλειοψηφία των μελών στο περιφερειακό συμβούλιο κέρδισαν την Κυριακή τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Πιο συγκεκριμένα ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 από τις 135 έδρες του κοινοβουλίου αυτής της βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας. 

Απευθυνόμενος σε 2000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε : "Οι Καταλανοί ψήφισαν Ναι στην ανεξαρτησία".

Μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση φωτογραφικού πορτραίτου "Faces" στη Θεσσαλονίκη.


Το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενήσει από τις έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα πορτραίτα που αναδείχθηκαν στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990.


«Το πορτρέτο επιδρά στην ανθρώπινη εμπειρία μας. Κάνει έκκληση στο αίσθημα ανθρωπιάς μας. Διατυπώνει μια ταυτότητα για το άλλο άτομο ή εγείρει ερωτήματα, πράγμα που οδηγεί σε ένα βαθμό ενσυναίσθησης καθώς βάζουμε τον εαυτό μας, ορθολογικά ή συναισθηματικά, στη θέση του απεικονιζόμενου. Επίσης, κάνοντάς μας να διερωτηθούμε για την ταυτότητά μας ως θεατών, το πορτρέτο λειτουργεί σαν καθρέφτης. Πρέπει να σχετιστούμε με το άλλο άτομο, και κάνοντας το, βλέπουμε τον εαυτό μας» λέει ο επιμελητής της έκθεσης, Φριτς Γκίρστμπεργκ.

Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courreges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlova, Alberto Garcia-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Panczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου.

Η έκθεση είναι ήδη ανοικτή στο κοινό, ωστόσο τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 3 Οκτωβρίου (20:00) στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) & Αποθήκες Στρατού (Α’ Προβλήτα, Λιμάνι).

Παέγια με πιπεριές (Paella con Aji)-Παραγωγή 2012

Ένας νεαρός από τον Ισημερινό, ο Γουαμάν, γεμάτος φρέσκο αέρα, ενέργεια και διάθεση για επικοινωνία μετακομίζει στην Ισπανία προσκεκλημένος του φίλου του Κόκο, ο οποίος δήθεν ζει μια τακτοποιημένη και άνετη ζωή. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην αρχή ο Γουαμάν θα ξεπεραστούν σχετικά γρήγρα εξαιτίας του αυθόρμητου χαρακτήρα του και της θετικής του αύρας αλλά όταν αρχίζει να ενσωματώνεται στο νέο του κοινωνικό περιβάλλον θα αμφιταλαντευτεί ανάμεσα σε δύο πανέμορφες κοπέλες την συμπατριώτισά του Χασίντα και την Ισπανίδα Αντρέα. Την ίδια ώρα που ο Γουαμάν φαίνεται να απολαμβάνει τη νέα του ζωή, ένας άλλος έφηβος μετανάστης μπαίνει σε μια επικίνδυνη παρέα περιθωριακών για να αποδείξει τον έρωτά του για μια κοπέλα της ομάδας. Η ταινία Παέγια με Πιπεργιές είναι τόσο πρωτόλεια τεχνικά που άλλες φορές θυμίζει  ταινία από φεστιβάλ σχολικού κινηματογράφου και άλλες από κινηματογράφηση γάμου. Το θέμα της είναι η δύσκολη επικοινωνία ανάμεσα στους Ισπανούς και τους λατινοαμερικάνους μετανάστες, αλλά και η λανθασμένη, όπως αποδεικνύεται τελικά, εντύπωση των λατίνων ότι από παντού στην Ισπανία  βρέχει χρήματα. Γιατί μέχρι την ώρα που θα ξεπληρωθούν όλες οι υποτιθέμενες ανέσεις και τα αποκτήματα μιας συστηματικής και καθαρά βιοπαλαιστικής  ζωής όλα αυτά ανήκουν αποκλειστικά στις τράπεζες, οι οποίες περιμένουν στη γωνία με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Σκηνοθεσία Γκάλο Ουρμπίνα. Παραγωγή 2007, 80 λεπτά).

Thessaloniki-New Coast


Σπονδή στον, αφανή ήρωα, πατέρα

Μια χούφτα παιδάκια του δημοτικού παίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο μπάσκετ.-Γαμώ τη μάνα σου, λέει ο μικρότερος της μπάλας, όταν εκείνη δεν μπαίνει στο καλάθι.
-Εδώ δε βρίζουμε, τον βάζει στη θέση του ένα μεγαλύτερο παιδάκι.
Ο μικρός για λίγο συνοφρυώνεται και μετά επιστρέφει, λέγοντας

-Πατεράδες, όμως, ναι, εντάξει; 

Επιπτώσεις στην ιταλική βιομηχανία από το σκάνδαλο Volkswagen φοβάται ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών



Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλο Ποντοάν εξέφρασε  την άποψή του πως "θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις από το σκάνδαλο Volkswagen που θα επηρεάσουν την ιταλική βιομηχανία, η οποία μπορεί να έχει άμεση σχέση με την υπόθεση Dieselgate περίπου 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα.

"Φοβούμαι ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες ελπίζω περιορισμένες διότι μπορεί να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία. Έχει πληγεί η εμπιστοσύνη, ένα βασικό στοιχείο αλλά απ τα πιο δυσεύρετα, στην περίοδο της κρίσης".

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σου άφησα μια ώρα

Painting: Kathleen Patrick

Σου άφησα μια ώρα
παράξενης ζωής
στα παιδικά σου δώρα
ψάξε για να τη βρεις
ψάξε για να τη βρεις

σου άφησα μια ώρα
φλόγα να την κοιτάς
νά γινε δέντρο τώρα;
τσιμέντο ή νοτιάς;
τσιμέντο ή νοτιάς;

σου στέλνω αγάπη μόνο
με βέλος φλογερό
το τόξο μου τεντώνω
και ψάχνω να σε βρω
και ψάχνω να σε βρω

σ ένα ασημένιο δίσκο
τα στήθη σου κοιτώ
λόφους αλάτι βρίσκω
μα πουθενά νερό
μα πουθενά νερό

Τον πρόεδρο της Αμερικής Λίντον Τζόνσον θα ενσαρκώσει ο Γούντι Χάρελσον

Ο Αμερικανός ηθοποιός Γούντι Χάρλεσον θα πρωταγωνιστήσει στη βιογραφία του 36ου προέδρου της Αμερικής Λίντον Τζόνσον, ο οποίος κυβέρνησε από το Νοέμβριο του 1963 μέχρι τον Ιανουάριο του 1969 έπειτα δηλαδή από τη δολοφονία του Τζον Κέννεντι και πριν από τη θητεία του αμφιλεγόμενου Ρίτσαρντ Νίξον. Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν ξεκινήσει σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ρομπ Ράινερ ενώ η έξοδος της ταινίας στις αίθουσες αναμένεται εντός του 2016.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Οιδίποδα


Προ ολίγων ημερών ένας φίλος, μου λέει.
-Χάρη, φίλε μου, η μάνα μου έχει χάσει εντελώς το μυαλό της με τον Τσίπρα. Να φανταστείς ότι την προηγούμενη εβδομάδα, με κάλεσε στο πατρικό μου για φαγητό  και τελικά μου τηγάνισε μόνο αυγά επειδή λέει ότι έβλεπε ομιλία του στην τηλεόραση και ξεχάστηκε. Μετά πετάγεται ένας άλλος φίλος μας και λέει: -Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη δικιά μου τη μάνα. Από τότε που βγήκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας ούτε τηλέφωνο δεν παίρνει να ρωτήσει τι κάνω, ούτε από το σπίτι περνάει να καθαρίσει, ούτε καν ταπεράκια δε μου στέλνει πια.

-Παιδιά μην ανησυχείτε τους λέω εγώ. Η πραγματικότητα είναι αυτή: πως  οι γυναίκες άνω των 65 ετών έχουν σχεδόν όλες ερωτευθεί τον Τσίπρα. Τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή. Ας το δούμε λιγάκι χαλαρά. Και να μην ανησυχείτε καθόλου διότι αυτού του είδους οι έρωτες συνήθως περνούν πολύ γρήγορα. Ωστόσο ,για καλό και για κακό, δεν χάνεται τίποτα να τις  έχετε αυτό το διάστημα τις μανάδες σας από κοντά . Μη του γράψουν και κανένα σπίτι…

ΟΗΕ για Μεταναστευτικό: Ίσως να πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου"


Ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αμούντ Αουάντ προειδοποίησε χθες ότι οι προσφυγικές ροές δε θα μειωθούν. Μάλιστα τόνισε ότι σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Ιρακινής κυβέρνησης επιχειρήσουν ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος ο ΟΗΕ εοιμάζεται για 500.000 νέους εκτοπισμένους. Αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των εκτοπισμένων μόνο από το Ιράκ ανέρχεται σήμερα στα 3,2 εκατομμύρια.

"Δε βλέπω να μειώνονται ή να σταματούν οι προσφυγικές ροές. Ίσως να πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου" δήλωσε ο Αμίντ Αουάντ. Στο μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και πυροτεχνήματα σε λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες στο λάχτι της Νότιας Φινλανδίας. Με ανακοίνωσή της η Φινλανδική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα τις "ρατσιστικές διαδηλώσεις εναντίον αιτούντων άσυλο". Υπολογίζεται ότι περίπου 500 πρόσφυγες ημερησίως διασχίζουν τα σύνορα της Φινλανδίας στο Τόρνι, κοντά στον αρκτικό κύκλο.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ήταν ένας πόντιος, ένας πόντιος και ένας πόντιος

Εδώ και μερικές εβδομάδες  στη γειτονιά μου, γίνονται με πρωτοφανή βιασύνη κάποια  έργα εκτεταμένης ανάπλασης πεζοδρομίων με προφανή σκοπό την άρον άρον απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προτού χαθούν κι άλλα χρήματα έως το τέλος του χρόνου. Για να βγαίνει, όμως, η δουλειά,  ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, χωρίς κακοτεχνίες και παρατράγουδα, οι εργαζόμενοι έχουν χωριστεί σε μικρές ευέλικτες ομάδες όπου η κάθε μια της αναλαμβάνει το δικό της κομμάτι του έργου. Η ομάδα λοιπόν που δουλεύει ακριβώς μπροστά στο δικό μου σπίτι αποτελείται από τρεις πόντιους, οι οποίοι καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους ακούνε ποντιακά τραγούδια βάζοντας το ραδιόφωνο σε τέτοια ένταση που να επισκιάζει ακόμη και τον ήχο της φαγάνας . Μιλάμε για κανονικό ποντιακό γλέντι δηλαδή που ξεκινάει από τις επτά η ώρα το πρω ϊ, διακόπτεται  μαζί με την εργασία κατά τις 10, ώρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι κατά ένα περίεργο τρόπο εξαφανίζονται, και συνεχίζεται από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις τεσσεράμισι και βάλε.
Έλα όμως που ο μερακλής  οδηγός της φαγάνας, και διαμορφωτής του συνολικού μουσικού προγράμματος  , γκρεμίζει πριν από τρεις ημέρες κατά λάθος  κοτζάμ δέντρο τέσσερα και βάλε μέτρα, χωρίς να κουνηθεί ούτε ρουθούνι. Γιατί  ούτε που θέλω να φανταστώ τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η ενέργειά του αυτή στη συγκεκριμένη μάλιστα γειτονιά, που ξεκατινιάζεται για ψύλλου πήδημα, αν ο τύπος αυτός δεν ήταν πόντιος, αλλά βλάχος ή σαρακατσάνος ή καραμανλής, να τα λέμε όλα τώρα, έτσι;

  Η γειτονιά στην περίπτωση αυτή το λικεράκι το κατάπιε και δεν έβγαλε ούτε άχνα. Από τον  Παραστρατίδη που τσακώνεται εδώ και χρόνια με τον Αρβανιτόπουλο επειδή τον ενοχλεί το καναρίνι του, τον Σημαιοφορίδη  που είναι στα μαχαίρια με την Κολοζόφ επειδή στο δημοτικό είχαν μαλώσει τα παιδιά τους, μέχρι τον Αποστολίδη που είναι στα δικαστήρια με τον Αφεντόπουλο για ένα θορυβώδες πάρτι που είχε κάνει πριν τρία χρόνια και τον Ιωαννίδη που ακόμη δεν μιλιέται με τον Σιώπη επειδή μια φορά ο σκύλος του, έτυχε να κατουρήσει στη ρόδα του αυτοκινήτου του. Όλοι τους τώρα έχουν κάνει  μόκο κανονικό.
Προχωρώντας μάλιστα ακόμη περισσότερο στο γκρέμισμα των παλιών πεζοδρομίων, είμαι μπροστά, όταν ο ένας από τους τρεις πόντιους εργαζομένους σηκώνεται και λέει στον οδηγό της φαγάνας, την ώρα που βρίσκονται ξανά μπροστά σε δέντρο.
-Αφεντικό να το ρίξουμε κι αυτό;


-‘Όχι βρε βλάκα του απαντά ο άλλος, ευτυχώς. Εμείς ρίχνουμε τα δέντρα μόνο καταλάθος.

Η Κίνα σέρνεται απρόθυμα στο πλαίσιο της παγκόσμιας συστράτευσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (ΣΧΟΛΙΟ)











Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι η Κίνα βρίσκεται μπροστά στην υλοποίηση της προ ετών δέσμευσής της για μια πολύ θεαματική μείωση των εκπομπών άνθρακα προκειμένου να συντονιστεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της σύντομης και ανεπίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Κίνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ωστόσο, ο διεθνής τύπος αναφέρει πως τη συνάντηση των δύο ανδρών επισκίασαν σημαντικές διαφωνίες σε ζητήματα ψηφιακής   ασφάλειας και κλοπής και παραποίησης εμπορικών δικαιωμάτων.
Η Κίνα που θεωρείται ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, μέχρι στιγμής έχει λάβει πενιχρές πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Μια αρνητική στάση, η οποία επηρεάζει και την ολόθερμη δέσμευση κι άλλων μεγάλων ρυπαντών, όπως η Ινδία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Κινέζοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια καινούργια πραγματικότητα που καθιστά, λόγω των σφοδρών καιρικών φαινομένων και της υπερβολικής αστικής μόλυνσης την προσαρμογή τους στην κοινή δέσμευση ως αναγκαιότητα. Πολλές επιχειρήσεις μάλιστα του δυτικού κόσμου αποεπενδύουν εξαιτίας της νέας κλιματικής πραγματικότητας, ενώ και το ίδιο το σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής περίθαλψης της Κίνας αναμένεται να καταστεί μη βιώσιμο εξαιτίας των συνεπειών που προκύπτουν από την απροθυμία των Κινέζων να αποδεχτούν την σκληρή πραγματικότητα. Ωστόσο, για πολλούς αναλυτές, η επιβράδυνση που σημειώνει τους τελευταίους μήνες η Κινεζική οικονομία μπορεί να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα συνολικό επανασχεδιασμό της που θα λαμβάνει υπόψιν τόσο τις διεθνής υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και την υγεία των πολιτών της,  όσο και τις σύγχρονες ανάγκες των δυτικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να επενδύσουν στα εδάφη της.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: "Τζίμι Χέντριξ: "Η τύχη είναι με τους βιρτουόζους"

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: Μια βιογραφία του Τζίμι Χέντριξ, παράξενη, ιδιόμορφη, αιφνιδιαστική που εσκεμμένα θυμίζει b-movie. Στην σκηνοθεσία της ταινίας "Τζίμι Χέντριξ: η τύχη είναι με τους βιρτουόζους" διέκριναν όσοι κατάφεραν να τη δουν πρωτοτυπία και ιδιαίτερο στιλ. Σαν κινηματογραφικό πορτραίτο , κάνουν λόγο οι αναφορές από το εξωτερικό, ότι αποφεύγει την αγιογράφηση και το μελοδραματισμό, παρουσιάζοντας έναν καλλιτέχνη ιδιοφυή, εγωϊστή, αλλά και αρκετά επιπόλαιο. Τον Τζίμι Χέντριξ ανακαλύπτει το 1966 στο Cheetah club της Νέας Υόρκης η Λίντα Κιθ φιλενάδα του Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones. Από αυτό το σημείο ξεκινάει να ξετυλίγει το κουβάρι μιας πολυτάραχης ζωής ο Ρίντλεϊ φτιάχνοντας το πορτραίτο ενός καλλιτέχνη που φαντάζει σαν ένας μπίτνικ που κινείται μέσα σ ένα ψυχεδελικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η ρευστότητα και ο αυτοσχεδιασμός.

Greece-Peraia-Pine



Greece-Peraia-Tree 1


Δέντρο μελλοθάνατο που του έδωσαν χάρη την τελευταία στιγμή...

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Χαμηλές προσδοκίες από τη σύνοδο για το Μεταναστευτικό

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στον διεθνή τύπο διπλωματικές πηγές, ο στόχος της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής είναι μια σύντομη στοχευμένη δήλωση που θα τονίζει σε πια σημεία μπορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν αμέσως δράση για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξει συμφωνία σήμερα το βράδυ ανάμεσα στα 28 μέλη της ΕΕ για την χρηματοδότηση των χωρών που συνορεύουν με την Συρία και έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Αυτές οι χώρες είναι η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, ενώ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης απαιτούνται γύρω στα 300 εκατομμύρια για να διασφαλίζεται η πλήρης σίτιση των προσφύγων.

Επίσης η σημερινή συζήτηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και με τη λειτουργία κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ειδικά στην Ελλάδα όπου χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά σε σχέση με την Ιταλία υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν αναφέρει ότι έχουν σταλεί κλιμάκια ειδικών για να είναι τα Κέντρα Υποδοχής σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες.

Στον αστερισμό του μεγάλου σπουργίτη

Ανοίγεις από το πρωϊ τον υπολογιστή σου επειδή θέλεις να τσεκάρεις τα φρέσκα email σου και το πρώτο πράγμα που συναντάς στις παράλληλες ειδήσεις που δημοσιεύονται στο  yahoo αφορά σε προφητείες του γέροντα Παϊσίου, σε ματωμένα φεγγάρια που προοιωνίζονται το τέλος του κόσμου, σε εικόνες που ματώνουν στην Κριμαία και σε τραγουδιστές που θεραπεύουν τον καρκίνο. Μια τέλεια ενορχήστρωση, φευγαλέων ασημαντοτήτων αναμεμιγμένων με ισχυρές δόσεις κουτσομπολιού, συνωμοσιολογίας  και παραπολιτικής, στην υπηρεσία κάποιας αυτοεκπληρούμενης ηθικής.  Στην Ελλάδα του 2015, δεν τολμάς σχεδόν να κάνεις ένα κομπλιμέντο σε μια γυναίκα ή να εκθειάσεις το παιδί μιας μητέρας χωρίς να κινδυνεύσεις να κατηγορηθείς, πάντα  μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι μπορεί και να τους ματιάσεις.  Το παλιό που γίνεται νέο και βρικολακιάζει και δεν ξορκίζεται ποτέ. Είναι πασιφανές πια πως εδώ και καιρό η χώρα έχει εισέλθει σε μια άνευ προηγουμένου εποχή δεισιδαιμονίας, με τα χαϊμαλιά, τα φυλακτά, τις προκαταλήψεις και τις εικόνες να συνυπάρχουν με την τεχνολογική έξαρση και τις επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης. Όλα μαζί ξανά στο προσκήνιο για να αντικαταστήσουν δήθεν το κράτος πρόνοιας που σταδιακά αποδιαρθρώνεται ανοίγοντας ορίζοντες σε τσαρλατάνους και εμπόρους ελπίδας που πια δεν απευθύνονται  αποκλειστικά στις παραδοσιακά ύποπτες κατηγορίες, αλλά  εκτείνονται μέχρι και την κατηγορία των υποθετικά προοδευτικών ή μορφωμένων ή τουλάχιστον επαρκώς καταρτισμένων ανθρώπων.  Όλων εκείνων δηλαδή που επιλέγουν να αντιδράσουν  στην τεράστια ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν πετώντας με το άλογο της ψευδαίσθησης τους πάνω από την προσωπική τους ουτοπία, πέρα από τα λιβάδια της λογικής. Γιατί αυτό είναι στα αλήθεια  το μεγάλο πρόβλημα. Το πως θα αποφύγουμε πάση θυσία την δύσκολη επαφή με την πραγματικότητα, που διαθέτει πεπερασμένες διεξόδους και υπόσχεται επώδυνες  λύσεις, για να αποκαταστήσουμε ένα μίνιμουμ αίσθημα βεβαιότητας στριμώχνοντας μαζί με άλλους γύρω μας τον ίδιο μας το εαυτό πάνω σε ένα σύννεφο  που κάνει εδώ και αιώνες αγόγγυστα το γύρο ενός κόσμου με λιγοστές απαιτήσεις και σχεδόν πάντα μεταφυσικές υποχρεώσεις. Δυστυχώς,όμως, αυτό το φαντασιακό διακύβευμα που σήμερα  έχει γίνει το μοναδικό  στοίχημα ζωής για πολλούς από τους συμπολίτες μας με τους οποίους κάποια στιγμή θα απαιτηθεί να συνεννοηθούμε αν θέλουμε να λύσουμε κάποιο κρίσιμο ζήτημα, δεν διαφέρει σε τίποτα από όσα συνέβαιναν σε περασμένες περιόδους  της ανθρώπινης ιστορίας κάθε φορά που υποχωρούσε κάποια μορφή κοινωνικής προστασίας και  προέλαυναν ο αποκλεισμός, το σκοτάδι και η άγνοια.  Γιατί τελικά το μόνο που απομένει προκειμένου αυτή η υποτονική αλλά σταθερά διογκούμενη δεισιδαιμονία , που επιχειρεί να κόψει από τη ρίζα του τον καρπό της ανθρώπινης λογικής,  να γίνει ακόμη πιο βίαιη ακόμη πιο επιθετική και αποκρουστική είναι πιθανόν το κατάλληλο πρόσταγμα , η κατάλληλη αφορμή, η δυναμική  προϋπόθεση.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Συμφωνία με εντάσεις και διαφοροποιήσεις για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων


Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπη αποφάσισαν το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες την άμεση μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση που ήταν έντονη και σύντομη ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί ομοφωνία, όπως ευελπιστούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τέσσερις χώρες (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) καταψήφισαν την μετεγκατάσταση. Συνέπεια της στάσης των τεσσάρων χωρών είναι οι 54.000 πρόσφυγες που αντιστοιχούσαν στην Ουγγαρία να μοιραστούν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και όποια άλλη χώρα αντιμετωπίσει μεγάλες προσφυγικές ροές στο άμεσο μέλλον.

Γιάνις Κωλομπαράθηον

Με τον Γιάννη μπορεί στη δεκαετία του 80 να πηγαίναμε σε διαφορετικά αλλά γειτονικά δημοτικά σχολεία όμως γνωριζόμαστε πολύ καλά. Θυμάμαι μάλιστα ότι ενώ συνήθως ήταν ένα ήρεμο και συνεσταλμένο παχουλό παιδάκι κάθε φορά που ερχόταν προεκλογική περίοδος λες και σεληνιαζόταν λες και αφηνιαζόταν και αμέσως μεταμορφωνόταν σε έναν καραδεξιό του κερατά που θεωρούσε ιερή υποχρέωσή του να φορτώνει με φάπες και κλωτσιές κάθε υποτιθέμενο πολιτικό του αντίπαλο. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε μέχρι να τον ξανασυναντήσω το 2009 στην αρχή της κρίσης να μιλά σε μια παρέα και να ισχυρίζεται ότι έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην Χρυσή Αυγή της ευρύτερης περιοχής κι εγώ να του λέω ότι δε θέλω να  με ξαναπλησιάσει  ούτε στα πέντε μέτρα. Από τότε τον πετυχαίνω αρκετά συχνά στο δρόμο και αλλάζουμε μια καλημέρα, μέχρι εκεί. Τη Δευτέρα όμως μετά τις εκλογές, περνώντας έξω από ένα εκλογικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στη γειτονιά μου, βλέπω τον Γιάννη μαζί με δύο ηλικιωμένους κυρίους να τσουγκρίζουν πλαστικά ποτηράκια ξέχειλα από ρετσίνα.

-Γεια σου, Χάρη, μου λέει. Έλα να σε κεράσουμε μια ρετσίνα. Ευχαριστώ Γιάννη, του λέω, δε θα πιω. Και του κάνω νόημα στρίβοντας τον καρπό μου σα να του λέω: τι κάνεις εσύ εδώ;
-Εδώ, μου απαντάει ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ παρατηρώ ότι έτσι που αδυνάτισε και άφησε και ένα γκριζαρισμένο μουσάκι είναι ίδιος ο Στάνις Μπαράθηον από το Game of Thrones.
Μετά έρχεται για λίγο έξω και με σχεδόν απολογητικό τόνο μου εξηγεί ότι εδώ και λίγο καιρό έχει καταλάβει πως μάλλον έφτασε πια η ώρα να σοβαρευτεί και να αφήσει πίσω του τη ζωή που έκανε μέχρι σήμερα, τριγυρίζοντας κάθε βράδυ άσκοπα από κωλόμπαρο σε κωλόμπαρο  κι αν μπορέσει να βρει μια καλή κοπέλα για να παντρευτεί. Αυτή την κοπέλα, λοιπόν, την γνώρισε, όπως μου λέει, όταν πήγε να συμπληρώσει μία αίτηση για ΕΣΠΑ και την ερωτεύθηκε με την πρώτη υπογραφή μιας και, όπως λέει, είναι μια εξαιρετική γυναίκα που όχι μόνο είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά περνάει με το παραπάνω και ο λόγος της σχετικά με το ποιος θα πάρει την πολυπόθητη χρηματοδότηση κι έτσι το όνειρό του να αποκτήσει ένα καφενείο με πρωτότυπη πέτρινη διακόσμηση στο κέντρο της πόλης, ένα πολύ αναπτυξιακό έργο έτσι όπως περιγράφεται στο business plan που έχει καταθέσει, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει πραγματικότητα.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή παρατηρώ ότι στην τζαμαρία του εκλογικού παραρτήματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εμφανισθεί μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές και ένα γκραφίτι με τον Τσε Γκεβάρα σε μια πασίγνωστη πόζα.
-Ο κομαντάντε εε; λέω στον Γιάννη, που μόλις είχε τελειώσει την αφήγησή του για ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήσεις.

-Όχι, μου λέει, όχι. Ο Τσε Γκεβάρα.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Για τον Μάνο ρε γαμώτο

Θυμάμαι εκείνη τη χρονιά που πήγαινα στην τρίτη τάξη του λυκείου, και οι δύο μεγάλοι μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας, Θεοδωράκης και Χατζιδάκης θα έκαναν από μία και μοναδική συναυλία ο καθένας τους στο παλαί ντε σπορτ στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν, κυρίως σε μαθητικό ακροατήριο, τα πιο συμφωνικά τους έργα. Οι σχολικές τάξεις τότε χωρίστηκαν στα δύο: σε αυτούς που προέρχονταν από αριστερή οικογένεια και έπαιρναν προσκλήσεις για τον Θεοδωράκη και εκείνους που προέρχονταν από δεξιά οικογένεια και έπαιρναν για τον Χατζιδάκη.

Εγώ, αν και προερχόμουν από Αριστερή οικογένεια ήθελα στην πραγματικότητα περισσότερο να ακούσω τον Χατζιδάκη, όμως τελικά επέλεξα να πάω στο Θεοδωράκη, αν και γνώριζα πολύ καλύτερα τη μουσική του, ακολουθώντας τους όποιους ψυχαναγκασμούς και φυσικά την παρέα μου. Φυσικά δε μετάνιωσα ούτε μια στιγμή για την επιλογή μου, αλλά υπήρχε πάντα μέσα μου κάτι που μου υπενθύμιζε ότι τότε δεν επέλεξα να κάνω αυτό που πραγματικά ήθελα .


Γι αυτό και όταν πήγαινα φέτος στην κάλπη αποφασισμένος να ψηφίσω για πρώτη φορά Δεξιά σε αυτές τις εκλογές, ψάχνοντας μέσα μου δυνάμεις και κίνητρα για να υλοποιήσω την απόφασή μου θυμήθηκα ξανά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας και κινούμενος προς το παραβάν είπα από μέσα μου: «για τον Μάνο ρε γαμώτο». Σφίγγω λοιπόν τα δόντια, σφίγγω και τις παλάμες μου που ήδη έχουν αρχίσει να ιδρώνουν και ψάχνω το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις το πιάνω στα χέρια μου είμαι έτοιμος να λιποθυμήσω από τη συγκίνηση. Αισθάνομαι σα να βρίσκομαι στην είσοδο του παλαί ντε σπορ είκοσι τόσα χρόνια πριν και να περιμένω σε μια τεράστια ουρά για μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ από μέσα ο Χατζηδάκης να διευθύνει ήδη την ορχήστρα του που παίζει το «Χαμόγελο της Τζοκόντας».

Κι ενώ είμαι τώρα έτοιμος να περάσω απέναντι για πρώτη φορά στη ζωή μου και να κατευνάσω μέσα μου τον δεξιό εαυτό που τόσα χρόνια δεν μπορεί να βρει καμιά δημιουργική διέξοδο, κι ενώ είμαι έτοιμος να καταπνίξω ιδεολογικούς καταναγκασμούς, αφορισμούς, διχαστικές έχθρες και βαριές οικογενειακές δεσμεύσεις ακούω έξω από το παραβάν έναν τύπο από το ΚΚΕ να μαλώνει με τη δικαστική αντιπρόσωπο για θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα και ξαφνικά σκοτεινιάζει το μυαλό μου και για μερικά δευτερόλεπτα εισέρχομαι σε μια άλλη διάσταση και εντελώς απρόοπτα χάνομαι μέσα σε μια μαύρη τρύπα.

Ρε παιδιά αλήθεια σας λέω. Ξαφνικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που έχει βρεθεί μ έναν περίεργο τρόπο ήδη στα χέρια μου, πετάει εκείνο της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη σακούλα με τα άχρηστα και κάνει μια τούμπα έτσι και μπαίνει μέσα στο φάκελο και ο φάκελος κλείνει και μετά όταν βγαίνω έξω μου γλιστράει εντελώς τυχαία από τα χέρια και πέφτει κατευθείαν μέσα στη σχισμή της κάλπης ο άτιμος, την ώρα που εγώ παίρνω χαμογελαστός την ταυτότητά μου από τη δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία με βλέπει λιγάκι χλωμό και με ρωτάει.

-Όλα καλά, κύριε;- -Εε; Ναι όλα καλά, όλα καλά, απαντάω εγώ. Αλλά ρε παιδιά ειλικρινά, σας ορκίζομαι. Εγώ δεν έκανα τίποτα απολύτως. Κάτι εντελώς μυστηριώδες έκανε τα πράγματα να γίνουν μόνα τους.

Πρωταθλήτρια κόσμου η εθνική αστέγων Ελλάδας



photo:insp

Πρωταθλήτρια κόσμου στο 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που διεξήχθη στο Άμστερνταμ αναδείχθηκε η εθνική Αστέγων. Στον τελικό της διοργάνωσης η ελληνική ομάδα που συμμετείχε μόλις για δεύτερη φορά επικράτησε με 6-2 επί της ελβετικής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που είχε μικτή ομάδα, καθώς συμμετείχε σ αυτήν και η Στέλλα Κατζιλίδου, που πουλάει περιοδικά της Σχεδίας στη Θεσσαλονίκη.
65 συνολικά ομάδες γυναικείες και ανδρικές από 48 χώρες συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Μάγδα Φύσσα: "Όποιος ψηφίζει Χρυσή Αυγή είναι φασίστας και συνένοχος στη δολοφονία"

Με δήλωσή της στο "Βήμα της Κυριακής", η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου χαρακτήρισε "συνένοχο στη δολοφονία του Παύλου όποιον ψηφίσει Χρυσή Αυγή".
«Αν ο λαός τούς θέλει, καλώς να τους έχει. Προφανώς αυτή η χώρα βγάζει πιο πολλούς προδότες από ό,τι ήρωες... Και να τους χαίρονται. Δεν νομίζω ότι θα θέλανε κάτι άλλο να δούνε. Άρα όταν πάνε και ψηφίζουν Χρυσή Αυγή είναι φασίστες και συνένοχοι στο φόνο, στη δολοφονία. Θέλουν να τους έχουν, ας τους έχουν· από τους υπονόμους που βρίσκονταν τους ανέβασαν πάνω, στην επιφάνεια» τονίζει η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Thessaloniki-Λιμάνι-Λαδάδικα


Thessaloniki-Διοικητικά δικαστήρια


Thessaloniki-Λαδάδικα



Thessaloniki-Old Cars Exhibition-Model 8


Thessaloniki-Old Cars exhibition-Model 7


Thessaloniki-Old Cars exhibition-Model 6


Thessaloniki-Old cars exhibition-BMW


Thessaloniki- Old Cars exhibition-Model 5


Thessaloniki-Old cars exhibition-Mercedes


Thessaloniki-Old cars Exhibition 3


Thessaloniki-Old cars exhibition-BMW





Thessaloniki-Old cars exhibition 1


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τι προβλέπει το σχέδιο Γιουνκέρ για το μεταναστευτικό



Περίπου 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορέσει να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μέθοδο του διαμοιρασμού τους μέσω ποσοστώσεων στις χώρες μέλη της, παρά τις όποιες αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η πρότασή του για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.
Το σχέδιο Γιουνκέρ, το οποίο ακόμα και ο ίδιος χαρακτηρίζει ανεπαρκές σε σχέση με το μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης, προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα γίνει ο διαχωρισμός των ανθρώπων που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ευρώπη σε πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, ενώ σε δεύτερη θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε χώρες που θα επιλεγούν, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες και τις δυνατότητες των χωρών αυτών όσο και  τις προτιμήσεις των ιδίων των εκτοπισμένων.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τρία δέντρα έχεις σκοτώσει

Τρία δέντρα έχεις σκοτώσει
για όλα τούτα τα χαρτιά
που σχολές σού χουνε δώσει
δίχως μόρφωση καμιά

ό,τι κάνει ο Τσίπρας τώρα
με συνέχεια εκλογές
το κανες κι εσύ μιαν ώρα
με αλλεπάλληλες σπουδές

την πραγματικότητά τους
δεν αντέχεις να δεχτείς
και σ αυτό που ασφάλεια νιώθεις
τρέχεις να χωθείς

σεμινάρια του ΙΚΑ
για να νιώθεις ασφαλής
πως τον νιώθεις βρε τον Τσίπρα
πως τον συμπονείς

που θα έκανε αν μπορούσε
κάθε μήνα εκλογές
όπως κι αν για σένα αρκούσε
ο παράς χίλιες σπουδές

η μισή χώρα διδάσκει
την υπόλοιπη μισή
που ονειρεύεται αν και χάσκει
να διδάξει και αυτή

τρία δέντρα έχεις σκοτώσει
για όλα τούτα τα χαρτιά
κι η αγορά σ έχει πωρώσει
να σκοτώσεις κι άλλα επτά



Panini

Για αρκετούς από εμάς τους σαραντάρηδες της εποχής η σημερινή κρίση έχει αποδειχθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουμε μια νέα αρχή. Κι όταν μιλώ  για μια νέα αρχή εννοώ για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα, δηλαδή για την αξιοποίηση μιας παράδοξης ευκαιρίας  να έχουμε μπροστά μας μια  δεύτερη παιδική ηλικία έστω κι αν τα σχέδιά μας ήταν μέχρι πρόσφατα λιγάκι διαφορετικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από την παρέα μου, ελλείψει προοπτικών, έχουμε ήδη ξανααποκτήσει μερικές από τις αγαπημένες συνήθειες των μαθητικών μας χρόνων, όπως για παράδειγμα το  να μαζευόμαστε για να παίξουμε μπάσκετ δυο με τρεις φορές την εβδομάδα ή να κάνουμε μεγάλες άσκοπες τσάρκες ή να αγοράζουμε χαρτάκια με ποδοσφαιριστές της Panini   και να μιλάμε ύστερα με τις ώρες για ταινίες πολεμικών τεχνών και να τσακωνόμαστε για το αν είναι καλύτερος ο Μπρους Λι ή ο Τσάκι Τσαν ή αν έχει καλύτερο σώμα ο Σβαρτσενέιγκερ από το Σταλόνε . Συνηθίζουμε ακόμη να στηνόμαστε έξω από σχολεία δεύτερης ευκαιρίας όπου προσπαθούν να τελειώσουν το δημοτικό γυναίκες κοντά στην ηλικία μας με μια από τις οποίες, τη Μαρία, για να πω την αλήθεια είμαι λιγάκι τσιμπημένος, κι όλο γράφω γι αυτήν με μαρκαδοράκια συνθήματα στους τοίχους, κι ας μην τολμάω να κάνω κάποιο παραπάνω βήμα μιας και με περνάει ένα κεφάλι και επιπλέον είναι  τόσο ντροπάλη που αν και είναι σαράντα τόσο χρονών ακόμα έρχεται ο μπαμπάς της και την παίρνει από το σχολείο. Επίσης για να πω και του στραβού το δίκιο φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα με θεωρήσει ανώριμο επειδή τα κορίτσια σ αυτή την ηλικία είναι μάλλον πιο ώριμα από εμάς.

Να πω και κάτι ακόμη που έχουμε καταφέρει μαζί με τα άλλα παιδιά;  είναι ότι επειδή έχουμε  έναν φίλο μας που είναι δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς μας, ήδη έχουμε εξασφαλίσει τη δέσμευση του ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε κάποιοι από εμάς να συμμετέχουμε σε ορισμένες από τις μαθητικές γιορτές, ακόμη και να πηγαίνουμε εκδρομές μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, γι αυτό και έχει αρχίσει ήδη να μας καλοαρέσει σιγά σιγά αυτή η περίεργη κατάσταση.
Μάλιστα αύριο δώσαμε ραντεβού για να παίξουμε κατά τις επτά το βράδυ καπάκια στο στενό, αλλά να δούμε ποιοι θα έρθουν τελικά γιατί στα λόγια όλοι είναι πρώτοι, αλλά στην πράξη οι περισσότεροι δειλιάζουν. Εμένα τώρα αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι θα είμαι μέσα, γιατί είμαι εντελώς αποφασισμένος να την ξεζουμίσω αυτή τη δεύτερη παιδική ηλικία μιας και φοβάμαι πολύ πως όταν μπω κοντά στα πενήντα  στη δεύτερη εφηβεία μου, τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο ανέμελα όσο είναι σήμερα και το μυαλό μου, όπως μαθαίνω,  θα είναι πάντα γεμάτο με προβληματισμούς του τύπου, θα βγω άραγε ποτέ στη σύνταξη;
Σκοπός, μου λέει μια συγγενής μου, είναι να χαρούμε τώρα τη δεύτερη παιδική μας ηλικία όσο ακόμη είμαστε 40-45 γιατί μετά όταν αρχίζουν οι σκοτούρες και τα προβλήματα θα είναι πια αργά. Εδώ έχω έναν φίλο που τον κάλεσαν για επίστρατο στα πενήντα του, ούτε που θέλω να ξανασκέφτομαι τον στρατό. Μάλιστα, ένας άλλος στα 53 του έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε κάτι που θέλω να κάνω κι εγώ, αλλά θα έχω λεφτά για φροντιστήρια στα πενηντατρία μου;

Πάντως , εκείνον τον φίλο  μου, που τον κάλεσαν για επίστρατο στα πενήντα του, τον φαντάζομαι από μια μεριά, μέρα μεσημέρι να καθαρίζει πατάτες και να πλένει μεγάλες κατσαρόλες και ταψιά ενώ εγώ  να κάνω ταχυδακτυλουργικά με το γιο γιο μου και από μέσα μου να γελάω με νόημα για όλα αυτά.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Μια σημαία δίχως χώρα

Στων παλιών θολών ορίων
δυο πλευρές των καφενείων
ζαλισμένοι απ το χασίς
των ψεμάτων μιας ζωής

θυμιατά, παλιές κονκάρδες
μακραμέ κουρτίνες μαύρες
στην γλυκόπικρη ενοχή
πότε εδώ, πότε εκεί

ζωντανοί νεκροί και μόνοι
σκοροφάγωμα και σκόνη
ψευτο-ανατολισμός
δεξιός σοσιαλισμός

σκεπτικοί και διχασμένοι
από χρόνια εξαντλημένοι
κάποιος να αποκοπεί
μια ελπίδα να φανεί

πέφτουμε και μας βαράνε
στα πνευμόνια μας πατάνε
το παλιό νερό να βγει
κι ο σωτήρας να σωθεί

μια κλεψύδρα δίχως άμμο
μια εκκλησία δίχως γάμο
μία φούστα δίχως σώμα
ένα γλέντι δίχως πιόμα
μια σημαία δίχως χώρα
λεπτοδείκτης δίχως ώρα
μια στολή χωρίς ομάδα

η σημερινή Ελλάδα