Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Jason Bourne (2016)

Ένα σκοτεινό σχέδιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έχει ως στόχο την παρακολούθηση εκατομμυρίων πολιτών για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης κινδυνεύει να αποκαλυφθεί και να τιναχθεί στο αέρα. Φυσικά όχι, από τον Jason Bourne. Αυτός αναζητεί τις τελευταίες ανεξιχνίαστες  λεπτομέρειες  σχετικά με το τι έχει συμβεί στον ίδιο και τον πατέρα του. Η καχυποψία, ωστόσο, που αισθάνεται απέναντι στην υπηρεσία που υπηρέτησε με τυφλή αφοσίωση, όχι μόνο διατρέχει ολόκληρη την ταινία, αλλά και πυροδοτεί τη βίαιη συμπεριφορά του.
Επηρεασμένο από την υπόθεση Σνόουντεν και από την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων η συνέχεια της σειράς «Jason Bourne” επαναφέρει τον Ματ Ντέιμον στον ομώνυμο ρόλο για να διακόψει τη δραματική πτώση της προηγούμενης ταινίας του 2012 στο box office.

Η κατασκοπική ταινία καταδίωξης του Πολ Γκρινγκρας διαθέτει σφιχτή δομή, φρενιτιώδη ρυθμό, ένταση  και  αξιόλογο καστ με τους Τόμι Λι Τζόουνς, Βενσάν Κασέλ και τη φετινή νικήτρια του Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου, Αλίσια Βικάντερ, ως πράκτορα της CIA, να περιστοιχίζουν με επιτυχία  τον Ματ Ντέιμον, σε ένα υπερτεχνολογικό οικοσύστημα όπου σχεδόν είναι εξαφανισμένο το ίχνος του καθημερινού ανθρώπου. Τελικά όμως όλες αυτές είναι συνθήκες μάλλον ικανές για να πείσουν το φανατικό κοινό της σειράς να επιστρέψει μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή του ή ακόμα στους κινηματογράφους  τους πιο large. Άλλωστε, η επανάληψη των κινηματογραφικών μοτίβων, λειτουργεί  και αποφέρει σήμερα περισσότερα  από κάθε άλλη εποχή στην ιστορία του σινεμά, συνήθως  εις βάρος της πρωτοτυπίας και της ανανέωσης. Όσον αφορά στον  Ματ Ντέιμον, μάλλον πρόκειται για το κλασικό παράδειγμα ενός καλού ηθοποιού που θα προτιμούσε να κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνει,  αν τελικά δεν υποχωρούσε  μπροστά στις επιθυμίες ενός  κοινού χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου