Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι (Βιμ Βέντερς-1972)

Στην ταινία "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι", ένας ερασιτέχνης τερματοφύλακας, διαπληκτίζεται με το διαιτητή και αποβάλλεται, εγκαταλείποντας προσωρινά τις δραστηριότητες της ομάδας του. Περιφερόμενος άσκοπα μέσα στους δρόμους της πόλης, οι μοναδικές του απολαύσεις μοιάζουν να είναι το χαλάρωμα στον κινηματογράφο κι ίσως ένα βιαστικό ξεφύλλισμα κάποιας εφημερίδας. Όμως, ο δρόμος του ένα βράδυ θα διασταυρωθεί με εκείνον μιας νεαρής ανυποψίαστης γυναίκας, η οποία θα τον φιλοξενήσει στο σπίτι της μέχρι το επόμενο πρωί, οπότε και θα βρεθεί ανεξήγητα δολοφονημένη από τα χέρια του. Κατόπιν, ο άντρας θα εγκαταλείψει την πόλη και θα κινηθεί προς την επαρχία όπου θα συναντήσει μια πρώην φίλη του.


 Η ταινία του Βιμ Βέντερς "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι" αφηγείται την αυτοσχέδια περιπλάνηση ενός προβληματικού άντρα που πάσχει από έλλειψη σκοπού , αλλά και κάθε άλλο παρά αναζητά κάποιο νόημα στη ζωή του. Με επιρροές τόσο από τον "Ξένο" του Καμύ όσο και από τον Ρασκόλνικοφ  του Ντοστογιέφσκι ο ήρωας της ταινίας του Βέντερς, διαπράττει φόνο με εντελώς πεζά κίνητρα και χωρίς να βρίσκεις καμιά δικαιολογία στην πράξη του.

Η υπεραξία της ταινίας "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι"  βρίσκεται στις εξαιρετικές ερμηνείες αλλά και γενικότερα στην κινηματογράφισή της, που χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή, μεγάλων πλαν σεκάνς με γρήγορα πλάνα που προσδίδουν ρυθμό και κίνηση σε μια ιστορία που διαθέτει ελάχιστη πλοκή , αλλά πλούσια συναισθηματική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου