Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Σιωπή (Silence)



Νέες ταινίες: Στη νέα του ταινία με τίτλο "Silence" ο Μάρτιν Σκορσέζε επιχειρεί να δώσει  μια εξήγηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους φαντάζει αδύνατο το να ανθοφορήσει   οποιαδήποτε θρησκεία στην Ιαπωνία.


Κάθε φορά που ο Μάρτιν Σκορσέζε αποφασίζει να διευρύνει τη θεματολογία του το κάνει με τρόπο πειστικό και ακέραιο. Βέβαια, είναι άσκοπο να πούμε ότι το πνεύμα του καθολικισμού δεν υπάρχει ήδη μέσα στο στενό πυρήνα των ταινιών του, γιατί υπάρχει σχεδόν σε όλες. Ωστόσο, μια ταινία με αποκλειστικό θέμα τη θρησκεία είναι πάντα κάτι που περιμένεις με μεγάλο ενδιαφέρον από τον Σκορσέζε.

Με την ταινία του "Silence" ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης μας μεταφέρει στην Ιαπωνία του 1640. Εκεί, παρακολουθούμε τα μαρτύρια των 300.000 περίπου Χριστιανών που ζουν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, ακριβώς την εποχή που η κατάσταση αρχίζει να εκτραχύνεται. Οι νέοι Ιάπωνες φεουδάρχες και η αστυνομία τους θεωρούν πια τον Χριστιανισμό μία επικίνδυνη θρησκεία και κάνουν τα πάντα ώστε να μην εξαπλωθεί. Μπορεί, όμως με κάποιο τρόπο να εξηγηθεί η σκληρότητα που επιδείκνυαν οι Ιαπωνικές αρχές κάθε φορά που συναντούσαν κάποιον απλό Χριστιανό ή ακόμα περισσότερο κάποιον ιεραπόστολο; 




"Ο Χριστιανισμός πηγαίνει κόντρα στη φύση μας" λέει σε κάποια σκηνή ο σκληρός ανακριτής για να καταλήξει: "Οι Ιάπωνες πιστεύουν μόνο στη φύση. Θεωρούν ότι καμιά δύναμη δεν υπερβαίνει τον άνθρωπο". Η ταινία, που παρακολουθεί τη μαρτυρική διαδρομή του τελευταίου Χριστιανού ιεραποστόλου που πάτησε το πόδι του στην Ιαπωνία, είναι εξαιρετικά ισορροπημένη και αμερόληπτη. Χωρίς να δικαιολογεί τους Ιάπωνες για τις διώξεις και τα εγκλήματα κατά των Χριστιανών, παρουσιάζει την αυστηρή φιλοσοφίας ζωής που τους διέπει, τοποθετώντας το θεατή ακριβώς στο σημείο όπου λαμβάνει χώρα μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών φιλοσοφικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου