Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Το όραμα μιας σοβαρής, οργανωμένης χώρας


Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αρκετά μεγάλα και σύνθετα αλλά και παράλληλα αντιμετωπίσιμα. Σε μεγάλο βαθμό η απάντηση σε όλα αυτά βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κράτους και ενός νέου μοντέλου οικοδόμησης της οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη αναγνωρίσιμη και μετρήσιμη στην καθημερινότητα των πολιτών.

Και επειδή οι επιμέρους παράμετροι των παθογενειών του ελληνικού συστήματος είναι τόσες πολλές, ώστε να προκαλούν φυσιολογικά σε πρώτη ανάγνωση συναισθήματα παραίτησης και μοιρολατρίας στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να πούμε ότι καμιά φορά δεκάδες ή και εκατοντάδες προβλήματα μπορούν να λυθούν ταυτοχρόνως, απλώς και μόνο με την επιβολή μιας νέας συμπεριφοράς. Γιατί δυστυχώς δεν διαθέτουμε τον χρόνο που θα χρειαζόμασταν, ώστε να αντικαταστήσουμε με ήπιο και παιδευτικό τρόπο τις παρωχημένες, αντιπαραγωγικές και παρασιτικές νοοτροπίες δεκαετιών. Ένα χρόνο που διαθέτει άφθονο η νέα γενιά Ελλήνων που πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί από σχολείο και οικογένεια μ έναν τρόπο που θα αναδεικνύει την ατομική ευθύνη στον πυρήνα κάθε ενέργειας.

Όμως το πιο μεγάλο στοίχημα που καλείται πραγματικά να κερδίσει η χώρα δεν είναι άλλο από την εδραίωση της λογικής σκέψης στην καθημερινή πρακτική των πολιτών της.
Η μορφοποίηση του άκρατου συναισθηματισμού των Ελλήνων που για δεκάδες αιώνες στραγγάλιζε τον ορθολογισμό, παράγοντας ανώριμους ενήλικες, είναι το ζητούμενο.
Παράλληλα, η αισιοδοξία και η προοπτική πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε υπαρκτές βάσεις, καθώς είναι λογικό να αισιοδοξούμε όταν γνωρίζουμε ότι αυτή η χώρα εδώ και δεκαετίες τα καταφέρνει, βασιζόμενη απλώς σε μια ιδιαίτερα επιβαρημένη μειοψηφία συνεπών πολιτών.

Αν διευρυνθεί, λοιπόν, με δραματικό τρόπο η κλίμακα των ανθρώπων που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο σύνολο, κι αν παράλληλα αλλάξει η παραβατική συμπεριφορά του δημοσίου τομέα απέναντι στους πολίτες μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα στη δημιουργία μιας σοβαρής, οργανωμένης μικρής χώρας σε σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου