Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ψωμάκι, παιδεία, ελευθερία






PREVIOUSLY ON PAN... Στον επαναπροσδιορισμό και κατ επέκταση στον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση της παρωχημένης ονομασίας των κοινωνικών τάξεων κατέληξαν οι κοινωνιολόγοι στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο των Δελφών. Οι νέες, λοιπόν, κοινωνικές τάξεις όπως προέκυψαν μετά από εξαντλητικές συνομιλίες εβδομάδων είναι οι εξής:

Daylicious τάξη
Σταγκίδη τάξη
Mikel τάξη
Da Capo τάξη



Πατέρας και κόρη σφάζονται κυριολεκτικά, επειδή η κόρη θέλει να παντρευθεί ένα νεαρό άντρα από τη Daylicious τάξη ενώ ο πατέρας της δε θέλει ούτε καν να  ακούσει γι αυτό το ενδεχόμενο.

-Λοιπόν, που καταλήξαμε; λέει τώρα η κόρη
-Ότι αυτόν τον άντρα δεν πρόκειται να τον παντρευτείς ποτέ, λέει ο πατέρας. Δε θα δώσω εγώ το μονάκριβο κορίτσι μου σε ένα πατατοφάγο.

-Νομίζω πως ξεχνάς μπαμπά ότι κι εσένα όταν σε παντρεύτηκε η μαμά σε βρήκε να ανήκεις στην daylicious τάξη, ενώ εκείνη ανήκε στην Mikel τάξη, πράγμα που δεν την εμπόδισε καθόλου να σε ερωτευθεί.

-Κάνεις μεγάλο λάθος, της λέει τότε ο πατέρας της. Εγώ τότε ανήκα στη Σταγκίδη τάξη κι όχι στην Daylicious και αν είχες καθίσει καθόλου να ασχοληθείς με την πραγματική ιστορία της οικογένειάς σου θα ήξερες ότι ανήκουμε αναντάμ παπαντάμ στη δημοκρατική παράταξη . Ήμασταν και παραμένουμε Σταγκιδικοί μέχρι κόκαλο, από τον γέρο Σταγκίδη ακόμα και τους αγώνες για την παιδεία μέχρι και το Γιωργάκη το Σταγκίδη πιο πρόσφατα. Γι αυτό μη μιλάς έτσι επιπόλαια αν δε γνωρίζεις.

-Εντάξει ρε μπαμπά, αλλά εσύ το θεωρείς φυσιολογικό η μαμά που ανήκε παραδοσιακά στη Mikel τάξη να μην ορθώνει καμιά αντίρρηση γι αυτό το γάμο αντίθετα από εσένα με τη πιο λαϊκή καταγωγή που έχεις χαλάσει τον κόσμο;

-Άκου να σου κάτι για τη μαμά σου λέει τότε ο πατέρας και να το βάλεις καλά στο μυαλό σου. Τη Mikel τάξη την εξαφάνισε η υπερφορολόγησή της, γι αυτό μη μου λες ότι υπάρχει Mikel τάξη κι ότι μάλιστα η μαμά σου ανήκει σε αυτήν, γιατί θα βάλω τα γέλια. Ξέρεις καλά ότι η μαμά σου πια ανήκει στα μεγαλοσταγκιδικά στρώματα, από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε και ο μακαρίτης ο παππούς σου, ο μπαμπάς μου δηλαδή. Που θα μου πεις εμένα ότι ανήκα στην Daylicious τάξη.

-Εντάξει ρε μπαμπά ότι νομίζεις. Μα πες μου σε παρακαλώ. Τι κάνουμε τώρα; Να τον φωνάξω τον φίλο μου να τον γνωρίσεις ή θα τον αρχίσεις στις προσβολές και τα καντήλια;

- Εγώ σου  είπα κάτι και το εννοώ: αν τον φέρεις αυτόν εδώ μέσα, δεν μπορώ να σου εγγυηθώ τίποτα. Ακούς εκεί να θέλεις να παντρευθείς αυτόν τον ανεπρόκοπο όταν σε γουστάρουν τόσα παληκάρια από τη μεγαλοσταγκιδική τάξη.

Και μετά την παίρνει με το καλό για να σταματήσει τα κλάμματά της.

-Βρε κουτό, κοίταξε λίγο αυτό το γλυκό προσωπάκι που έχεις στον καθρέφτη. Μπορείς να χαραμίσεις λοιπόν τον εαυτό σου μ έναν ανεπάγγελτο Daylicious όταν μπορείς να έχεις στην κυριολεξία όποιον θελήσεις από τη μεγαλοσταγκιδική τάξη, για να μη σου πω ακόμα κι από τη Mikel ή  κι από την Da Kapo, γιατί όχι δηλαδή. Εεε; μπορείς;

-Όχι δεν μπορώ, δυστυχώς, παραδέχτηκε η κόρη, έχοντας το ένα της το μάτι το δακρυσμένο, γυρισμένο προς την πλευρά του πατέρα της και το άλλο το πιο στεγνό προς την τηλεόραση, όπου εκείνη ακριβώς την ώρα πρόβαλλε  ένα θέμα σχετικά με τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα ειδών υψηλής τεχνολογίας στη Νέα Υόρκη ενόψει της κυκλοφορίας του Iphone 6 από την Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου