Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

SPLICE


Ένα παραμύθι τρόμου μας αφηγείται ο Vincenzo Natali στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του που τιτλοφορείται Splice.

Σ αυτήν, δύο ανήσυχοι επιστήμονες, η Elsa και ο Cilve παρακάμπτουν με συνοπτικές διαδικασίες κάθε δίλημμα που γεννά η βιοηθική προκειμένου να διεξάγουν ένα πείραμα άνευ προηγουμένου:

Τυφλωμένοι από το πάθος και την ορμή μιας άκρως φιλόδοξης επιστημοσύνης, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να μαγειρέψουν ξανά τα υλικά της δημιουργίας για να φτιάξουν από την αρχή ένα νέο οργανισμό βασισμένο στην ανάμιξη ανθρώπινου και ζωϊκού DNA.

Μοιραία το αποτέλεσμα του αιρετικού πειράματός τους θα εκπλήξει και τους ίδιους, καθώς είναι ένα απόκοσμο θηλυκό πλάσμα, μια επικίνδυνη φτερωτή ανθρωπόμορφη χίμαιρα.

Στο τρομακτικό υβρίδιό τους, που θα ονομάσουν Dren θα δουν να πραγματοποιείται η ανάγκη τους να δημιουργήσουν το τέλειο πλάσμα, ωστόσο οι χιμαιρικές τους προσδοκίες σύντομα θα παραχωρήσουν τη θέση τους στο παγερό άγγιγμα του γνήσιου τρόμου.

Κάθε γέννηση, κρύβει στον πυρήνα της την χαρά της δημιουργίας.
Αυτό το συναίσθημα που πλημμυρίζει τους γεννήτορες που ονειρεύονται να δουν το πλάσμα τους να μεγαλώνει και να εξελίσσεται είναι που αποτρέπει την Elsa και τον Cilve να ακούσουν την παρόρμηση της συνείδησής τους και να εξοντώσουν το μικρό τέρας που δημιούργησαν.


Με στοιχεία Horror film και επιστημονικής ταινίας, ο Natali παραδίδει μια εξαιρετική σπουδή πάνω στους ψυχικούς δεσμούς που συνδέουν τους γονείς με τα παιδιά τους.
Οι πρώτοι προεκτείνουν τους εαυτούς τους στα τέκνα τους, φυλακίζοντάς τα στα βολικά καταφύγια της αγάπης και του υπερβολικού ενδιαφέροντός τους.
Αναλαμβάνουν την ανατροφή τους από μια βιολογική αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος αλλά προσπαθούν να τα καταστήσουν εκφραστές των δικών τους προσδοκιών. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία για τα όρια της επιστήμης την ηθική της μοντελοποίησης, και την συνταρακτική ομοιότητα των τερατουργημάτων με τους δημιουργούς τους, που αδικεί τον εαυτό της επιλέγοντας μια τόσο συμβατική κατάληξη για τη λύση του επιστημονικού μυστηρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου