Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αν χρωστάς πολλά λέγεσαι μάγκας....




Κάθε φορά που η θεσμοθετημένη εξουσία νιώθει την ανάγκη να επισκιάσει τα μεγάλα εγκλήματα που διαπράττονται με την ανοχή της στην κοινωνία εφευρίσκει εξιλαστήρια θύματα. Και παράλληλα θολώνει με το αίμα των θυσιασμένων αμνών το ανικανοποίητο περί δικαίου αίσθημα του Έλληνα πολίτη που κάθε τόσο νιώθει την ανάγκη να δει επιτέλους κάποιον να τιμωρείται σ αυτόν τον τόπο, αρκεί να μην είναι ο ίδιος. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον κανόνα.
Η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά στην Ελλάδα στιγματίστηκε από φαινόμενα που παραπέμπουν σε κοινωνίες όπου το οργανωμένο έγκλημα, παίρνει το πάνω χέρι και αποκτά ατύπως θεσμοθετημένες αρετές, καθώς διαφθείρει δομές και θεσμικούς παράγοντες.. Σ αυτά συγκαταλέγονται δεκάδες υπογραμμισμένα παιχνίδια, στα οποία αποδόθηκαν από διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς χαρακτηρισμοί από ύποπτα έως άκρως διεφθαρμένα , δεκάδες περιστατικά βίας, που αντιμετωπίστηκαν με τρυφερές ποινές από τα αρμόδια όργανα, καταγγελίες για προσπάθειες επηρεασμού διαιτητών, πλαστές φορολογικές ενημερότητες, γιγαντώσεις χρεών που δεν εμποδίζουν παρ όλα αυτά τις ΠΑΕ να σχεδιάζουν ανενόχλητες τις προσεχείς τους δαπάνες και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.
Μ αυτά και μ αυτά, φτάνουμε σήμερα, ευτυχώς νωρίτερα από πέρσι, στη ώρα που κρίνεται η αδειοδότηση για τα σωματεία που πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στην επόμενη Superleague και κάποιοι γραφειοκράτες καλούνται να αποφασίσουν ποιοι θα πάρουν το πράσινο φως για να λάβουν μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα και ποιοι όχι: Και ξέρετε τι κάνουν; Αποφασίζουν ότι δύο ΠΑΕ, ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος επειδή διαθέτουν ελλιπείς φακέλους πρέπει να αποπεμφθούν από το πρωτάθλημα. Κοντολογίς, η απόφασή τους μοιάζει σα να αποφασίζει ένα ελεγκτικό όργανο να σφραγίσει μια καφετέρια επειδή παραβίασε το νόμο περί καπνίσματος, αφήνοντας ανέγγιχτες τις παράπλευρες επιχειρήσεις που μπορεί και να χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο. Τελικά, η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, ή ακόμα ακριβέστερα, η δειγματοληπτική εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεί από μόνη της μια εξαιρετικά ακραία καταπάτηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Άλλωστε, η δίψα του λαού μας για αίμα και θυσία που βαφτίζονται ως αποκατάσταση της δικαιοσύνης και κάθαρση χαρακτηρίζει ανώριμες κοινωνίες σαν και τη δική μας.
Εκατοντάδες φίλοι του Πανιωνίου προχθές ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του δικαιώματός τους να αντιμετωπίζονται με ίδια μέτρα και σταθμά με τους υπόλοιπους.
Εχθές, στη Θεσσαλονίκη ήταν η σειρά των φίλων του Ηρακλή να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στη διαφαινόμενη αδικία. Χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε μια έντονη πορεία, η οποία δυστυχώς επισκιάστηκε από μια αντιδιαδήλωση που διοργάνωσαν με την ανοχή της αστυνομίας εκατό περίπου οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι βρήκαν λίγο ελεύθερο χρόνο από τις ασχολίες τους για να διαδηλώσουν κι αυτοί υπέρ της αδημονίας τους να δούνε τον «γηραιό» στην Β. Εθνική. Εν πάση περιπτώσει όποια κι αν είναι η εξέλιξη για την ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι θα βρει το κουράγιο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη αρνητική έκβαση για την κυανόλευκη υπόθεση θα σηματοδοτούσε την παγίωση του αισθήματος ότι ο νόμος εφαρμόζεται μόνο για τους μικροοφειλέτες και δεν αγγίζει τα μεγάλα ψάρια, τις προβεβλημένες ΠΑΕ του Ελληνικού πρωταθλήματος που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς κατά έναν περίεργο τρόπο να αντιμετωπίζουν ποτέ πρόβλημα επιβίωσης. Επίσης αποτελεί τεράστια αδικία από μόνη της, το να ασκείται τέτοια πίεση σε μια ομάδα που δεν της χαρίστηκαν ποτέ τα χρέη της, αλλά αντίθετα και προκειμένου να τα αντιμετωπίσει, διατηρούσε διαχρονικά το μπάτζετ της σε επίπεδα που την καθιστούσαν ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστική σε επαγγελματικό επίπεδο. Πρόκειται για χρέη που σταδιακά ξεπληρώνονται , για χρέη που όχι μόνο δεν έφεραν τίτλους και αίγλη στην ομάδα, αλλά αντίθετα την καταδίκασαν να χρωστάει σε μετριότατους, αλλά αρκούντως καλοπληρωμένους ποδοσφαιριστές που όχι μόνο δεν τίμησαν τη κυανόλευκη φανέλα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν τη φόρεσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου