Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η γλώσσα της πεταλούδας 1999 (Χοσέ Λουίς Κουέρδα)

Ένας 80χρονος δάσκαλος υποδέχεται στην τάξη του ένα πρωτάκι του δημοτικού και αναλαμβάνει να το καθοδηγήσει μέσα στη νέα  πραγματικότητα της σχολικής αίθουσας. Μεταξύ τους αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί μαθητείας και αγάπης, που σφραγίζουν ανεξίτηλα  την προσωπικότητα του μικρού παιδιού.

Βρισκόμαστε στους εκρηκτικούς μήνες που προηγήθηκαν του ισπανικού εμφυλίου και της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Φράνκο,  που κυβέρνησε με σιδερά πυγμή την Ισπανία από τον Απρίλιο του 1939 έως το Νοέμβριο του 1975. Βλέπουμε την κάμερα να τοποθετείται στα εδάφη ενός μεσογειακού  χωριού, λίγο πριν από την άνοιξη, όπου οι πρώτες σπίθες του εθνικού διχασμού περνούν σχεδόν απαρατήρητες και παρακολουθούμε ένα σινεμά ευαίσθητο και ακριβοδίκαιο που σε ανταμείβει πάντοτε με τη σοκαριστική συνέπειά του. 

Η πολυβραβευμένη ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, παραγωγής 1999, με την εξαιρετική  μουσική του σκηνοθέτη και συνθέτη Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, να συνοδεύει τα αισθήματα των θεατών, δεν βρήκε ποτέ διανομή στην Ελλάδα. Είναι ένα συγκινητικό δράμα, για το φόβο και την αυτοσυντήρηση, για την δημιουργική παιδαγωγική, τη θυσία και την ελευθερία, με ένα φινάλε που υψώνεται στα όρια εκείνου που μας χάρισε το 1989 το «Σινεμά ο Παράδεισος», για να στοιχειώσει τα καλύτερα όνειρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου