Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Snakes and Earrings (Ελλ. Τίτλος: Η γλώσσα του φιδιού (Χιτόμι Κανεχάρα)





Μια όμορφη, νεαρή γυναίκα, η Λούι, περιφέρεται άσκοπα μέσα σε υποφωτισμένα σοκάκια, ανάμεσα σε μεθυσμένους εφήβους, μικροκακοποιούς και γκάνγκστερς. Η Λούι πλήττε, αλλά δεν κάνει  τίποτα για να  αλλάξει την κατάστασή της. Έχοντας εγκαταλείψει το σπίτι της, χωρίς όμως να αποστρέφεται τους γονείς της, τρέφεται ελάχιστα ,πίνει πολύ και αναζητάει κάποια σταγονίδια ευχαρίστησης στον πόνο και την ταπείνωση. Στη ζωή της δεν υπάρχει πλάνο, άρα ούτε και ματαίωση, δεν κάνει ποτέ όνειρα για το μέλλον, δεν έχει σχέδια. Εκτός κι αν θεωρείται σχέδιο ότι σκοπεύει  να φτιάξει μια διχαλωτή γλώσσα, τρυπώντας την βαθμιαία έως ότου αρχίσει να μοιάζει με τη διχαλωτή γλώσσα ενός φιδιού, ή  κι  ένα τεράστιο τατουάζ στην πλάτη.
Η ασιατική εκδοχή της πανκ κουλτούρας έχει συμβάλλει τα μάλα στην εμμονική σύνδεση του σώματος με τη δημιουργική έκφραση.  Μετατρέποντας τα σώματά τους σε καμβάδες μιας επώδυνης τέχνης, σκίζοντας, τρυπώντας , επιμηκύνοντας ή περιορίζοντας τη σάρκα τους, οι νεαροί Ιάπωνες δοκιμάζουν  τα όρια των πνευματικών αντοχών τους,  απολαμβάνοντας, εν πολλοίς, τον πόνο και την αμφισβήτηση.
Μέσα σε τούτη την κουλτούρα, όπου η έλλειψη σκοπού και ηθικής εξακολουθεί να απελευθερώνει, η επιρρεπής στον πόνο Λούι βρίσκει το απόλυτο καταφύγιο ανάμεσα σε δύο άντρες οκνηρούς και βίαιους.

Το βιβλίο της Χιτόμι Κανεχάρα «Η Γλώσσα του Φιδιού» θεωρείται το αντιπροσωπευτικό μιας σύγχρονης «καλτ¨κουλτούρας της ιαπωνικής νεολαίας και ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στην Ιαπωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου