Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝΑ ΠΡΩΪ, ΣΕ ΜΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ....


Σε ραδιοφωνική εκπομπή, που ακούω, τις προάλλες, ο παραγωγός ανοίγει τη γραμμή σε ένα ακροατή που θέλει να αναφέρει την κλοπή του αυτοκινήτου του και να δώσει τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, προσδοκώντας, για την εύρεση του, στη βοήθεια του κοινού. Δειλά δειλά πέφτουν τα πρώτα τηλεφωνήματα από ακροατές που είναι σίγουροι πως έχουν δει κάπου το εν λόγω αυτοκίνητο, άλλος να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστο δρόμο, άλλος σε κάποιο στενάκι παρκαρισμένο και κάποιος τρίτος είναι σίγουρος ότι εδώ και ημέρες το βλέπει εγκαταλελειμμένο έξω από το σπίτι του..

Συνολικά, οι πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες και αντιφατικές ώστε να μπορέσουν να διασταυρωθούν, ωστόσο η κινητοποίηση μοιάζει αρκετά σημαντική. Νέοι ακροατές βγαίνουν στη γραμμή και προσθέτουν τη δική τους μαρτυρία. Ελλείψει καυτής επικαιρότητας το στέρξιμο στον συνέλληνα που έχασε το αυτοκίνητό του μοιάζει ειλικρινές και γνήσιο. Η φωνές όσων βγαίνουν στον αέρα δεν έχουν τυπικό τόνο, αντίθετα αποπνέουν πραγματικό ενδιαφέρον έως και κάποια ανεπαίσθητη συμπόνια. Άλλωστε, οι λάτρεις της ιδέας του αυτοκινήτου βάζουν πολύ εύκολα τον εαυτό τους στη θέση του άλλου, εκείνου που απώλεσε το τετράτροχο πάθος του.

Κάποια στιγμή, βγαίνει στον αέρα κι ένας κύριος, που δηλώνει πως έχει χάσει το σκυλάκι του και ζητά αν γίνεται να το περιγράψει μήπως και τύχει κάποιος να το εντοπίσει. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός δεν του αφήνει περιθώριο δεύτερης κουβέντας. Του συστήνει με ειρωνικό τρόπο να απευθυνθεί σε κάποια άλλη εκπομπή, επειδή η συγκεκριμένη προσπαθεί να διατηρήσει ένα επίπεδο, κι αν ο καθένας χρησιμοποιούσε το χρόνο της για να δηλώσει την εξαφάνιση του σκύλου του θα προκαλούνταν το δίχως άλλο ένα χάος καταγγελιών χωρίς προηγούμενο. Η διατήρηση του σοβαρού χαρακτήρα της εκπομπής του, έμοιαζε γι αυτόν αδιαπραγμάτευτος όρος. Έτσι, απότομα και αγενώς η γραμμή του ακροατή διακόπτεται και ο επόμενος που παίρνει το λόγο διακωμωδεί με ήπιο τρόπο και ελαφρά την καρδία, βασιζόμενος και στην ελευθερία που του δίνει ο παραγωγός, τις απαιτήσεις που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στις μέρες μας.
Τελικά, λέει ότι είναι να πει και καταλήγει, λίγο πριν απελευθερώσει τη γραμμή, στη δική του μαρτυρία, για το μαύρο Nissan του ακροατή που άνοιξε ετούτο τον ενδιαφέροντα κύκλο συζήτησης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι βρίσκεται παρκαρισμένο κάπου έξω από γνωστό γήπεδο της πόλης, προς επίρρωση μάλιστα μιας προηγούμενης μαρτυρίας. Πάντοτε τα σχόλια περισσεύουν όταν η πραγματικότητα φανερώνεται τόσο αποκρυσταλλωμένα αποκαλυπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου