Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

BORAT (ΑΡΧΕΙΟ )

Νέες ταινίες. Λίγο "βάρβαρος Mr Bean", λίγο "ήρωας ταινιών του Κοστουρίτσα" και πολύ "Καζακστανός", ο ιδιόρρυθμος δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Καζακστάν, Borat, αποστέλλεται από την κυβέρνηση της χώρας του στις ΗΠΑ, προκειμένου να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ κάποιες από τις παραδοσιακές πολιτιστικές συνήθειες της υπερδύναμης, με προοπτική, να υιοθετηθούν από την τοπική κουλτούρα.

Στην Αμερική, ωστόσο, η αποστολή του αποκτά ένα εντελώς καινούριο ενδιαφέρον, όταν, βλέποντας ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς "Μπεϊγουοτς" ερωτευθεί παράφορα την λαμπερή καλλονή Πάμελα Άντερσον και αποφασίσει να την συναντήσει και παντρευτεί με τον παραδοσιακό τρόπο του Καζακστάν.

Αιχμηρή σάτιρα "δρόμου" με κορυφαίες στιγμές γέλιου και "γκροτσέσκο", χοντροκομμένο χιούμορ για την επιθυμία των λαών να αμερικανοποιηθούν και της Αμερικής να αμερικανοποιήσει τους λαούς.

Ένα οδοιπορικό, στα διαφορετικά, "στερεοτυπικά" στρώματα των ΗΠΑ, ιδωμένο από το αυθόρμητο, παραδοσιακό βλέμμα αποκλεισμένης στο χρόνο ματιάς. Μια ακατέργαστη, ξεχασμένη, αδιάκριτη οπτική που βρίσκει το κοινό απροετοίμαστο και σοκάρει, κάποιες φορές με την συμπαθητικά ανίσχυρη ωμότητά της, αν και στο τέλος, αθωώνεται πανηγυρικά, λόγω…. αμηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου