Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

NOTES OF A SCANDAL (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Η ενηλικίωση του κινηματογράφου συμβαδίζει ,ευτυχώς, με την διαρκή ωρίμανση του κοινού, που είναι πλέον έτοιμο, τώρα, περισσότερο από ποτέ, να αποδεχτεί και να "διαβάσει" στη μεγάλη οθόνη, θέματα που περικλείουν σκανδαλιστικές ανθρώπινες σχέσεις
και σοκαριστικά αποκαλυπτικές εξομολογήσεις, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της θεματολογίας της τέχνης. Με ένα τέτοιο περίπλοκο θέμα καταπιάστηκε και ο σκηνοθέτης
Richard Eyre, στο ψυχολογικό δράμα Notes on a Scandal, αποφεύγοντας με μεγάλη μαεστρία να σκανδαλίσει επιτηδευμένα αλλά και να σοκάρει σκόπιμα το κοινό.

Μια γυναίκα με χαρακτηριστικά μοντέλου προσλαμβάνεται ως καθηγήτρια σχεδίου-τέχνης σε ένα σχολείο του Λονδίνου.
Το όνομά της είναι Sheba. Είναι σχεδόν άπειρη στην διδασκαλία, εξαιρετικά ανασφλής, με ελάχιστη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και οι μαθητές της δεν αργούν να της πάρουν τον αέρα.
Η έμπειρη συνάδελφός της, Barbara, ένα χρόνο μόλις πριν βγει στη σύνταξη, θα αναλάβει να τη στηρίξει ηθικά και να την καθοδηγήσει με χρήσιμες συμβουλές για την οργάνωση της δουλειάς της και τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστεί τους άτακτους εφήβους της τάξης της. Πίσω όμως από την αληθοφανή φροντίδα που αποδείχνει η Barbara στη Sheba κρύβεται ένα ανομολόγητο ερωτικό ενδιαφέρον, που θα αποκτήσει διαστάσεις ερωτικού πάθους και ζηλοτυπίας, με τις εκρηκτικές συνέπειες που αυτά συνεπάγονται, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα ανακαλύψει ότι η νεαρή καθηγήτρια έχει συνάψει ερωτική σχέση με έναν 15χρονο μαθητή.

Ταινία χαρακτήρων με δύο σπουδαίες ηθοποιούς να γεμίζουν την οθόνη, σε δύο ρόλους ιδιαίτερα σύνθετους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους.

Ιδιαίτερα η Judi Dench παραδίδει μαθήματα υποκριτικής, εκστομίζοντας με αυτοπεποίθηση ιδιοφυίας τις κυνικές, πικρές, φλεγματικές ατάκες της δύστροπης, σεξουαλικά κατάπιεσμένης, χολερικής ηρωϊδας που ενσαρκώνει.

Ο σκηνοθέτης Richard Eyre χειρίζεται ορθολογικά ένα σενάριο με έντονη συναισθηματική φόρτιση, πλούσιο σε ευφυολογήματα και λογοτεχνικά δάνεια ακολουθώντας όλες τις βεβαιότητες μιας συμβατικής αφήγησης, για να μας δώσει τελικά μια σοβαρή, πικρόχολη, γεμάτη ένταση ιστορία όπου κυριαρχούν μοναξιά, σεξουαλική καταπίεση, απελπισία και εκδίκηση.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γυναικείας αυτοκαταστροφής, της απολυτότητας του έρωτα και της βίαιης εκτόξευσης των καταπιεσμένων συναισθημάτων, σε ένα περιβάλλον μεσοαστικό, λονδρέζικο, σκοτεινό, ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη σφοδρότητα των γεγονότων.

Η παραδομένη στις εμμονές της Barbara ξεφυλλίζει το πολυκαιρισμένο ημερολόγιό της και ο θεατής-αναγνώστης καθηλώνεται από τα μυστήρια της ψυχής και τις απροσδόκητες διαστάσεις της μοίρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου