Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Όταν, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη, ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, εξέφραζε την άποψη, πως η Αμερική έκανε το λάθος να θεωρήσει τον Μπους, απλώς ως έναν απερίσκεπτα χαριτωμένο άνθρωπο, κι όχι ως έναν πολύ επικίνδυνο πολιτικό, οι Ισραηλινοί δεν είχαν ακόμα δρομολογήσει, τουλάχιστον πρακτικά, τη σφαγή της Γάζας και ο κόσμος ανέμενε με αγωνία το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της τρομακτικά κυνικής πολιτικής αντίληψης.
Η εκληματική αποθράσυνση των ισραηλινών, που δεν υπόκεινται πλέον ξεκάθαρα στον έλεγχο της διεθνούς νομιμότητας και δεν λογοδοτούν πουθενά και σε κανέναν, κάθε φορά που αισθάνονται ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά, αυτούς που ονομάζουν τρομοκράτες, αποτελεί απλώς μια ακόμα επιβεβαίωση του τρομακτικού προληπτικού δόγματος της ομάδας των γερακιών της Ουάσινγκτον. Αλλά και μια ρητή προειδοποίηση προς τη νέα αμερικανική ηγεσία.
Αποχωρώντας, ο πιο ανυπόληπτος αμερικανός πρόεδρος και πιο επικίνδυνος πολιτικός άνδρας της σύγχρονης ιστορίας, από την αρχηγία του λευκού οίκου, αφήνει πίσω του ένα αξιοθρήνητο ενεργητικό κι ένα παθητικό εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, πολλαπλών κρίσεων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και βαθύτατης πολιτικής και δημοκρατικής αλλοτρίωσης. Ειλικρινά, δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς κάποιο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, που να μην έχει πληγεί βάναυσα από την αναρρίχηση στην εξουσία ενός ανθρώπου αποφασισμένου να κερδίσει το τελευταίο στοίχημα της αποτυχημένης ζωής του, φουσκώνοντας το λογαριαμό του, επεκτείνοντας την εξουσία του στον κόσμο, προκαλώντας το δέος των ανθρώπων. Αφήνοντας, τελικά ως παρακαταθήκη στον διάδοχό του ένα νέο κόσμο. Τον ορισμό της καμένης γης.
Όμως, το πιο σκοτεινό σημείο της νύχτας είναι λίγο πριν φανεί το πρώτο ξημέρωμα, παραδέχεται εκλαϊκευμένα και πολύ σωστά η μακραίωνη σοφία. Αρκεί, οι πολίτες, να μην ξαναπάρουν ποτέ τόσο αψήφιστα το δικαίωμά τους στο εκλέγειν, όσο το πήραν οι Αμερικανοί πολίτες το Νοέμβριο του 2001. Τότε που, μόνο ο πατέρας Μπους, γνώριζε τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από την εκλογή του υιού του. Τότε που άρχισε για πρώτη φορά να τον στηρίζει και να εκφράζεται με θετικά λόγια για εκείνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου