Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Σειρά ενός εκ των σημαντικότερων και λιγότερο αναγνωρισμένων σκηνοθετών στην Ελλάδα, να παραδόσει σήμερα μια περιεκτική masterclass στην αίθουσα Παύλος Ζάννας ,στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για τον Μάνο Ζαχαρία, τον βαθύτατα πολιτικοποιημένο στοχαστή του σινεμά, το πνευματικό τέκνο του θρυλικού Μιχαήλ Ρομ, που ολοκλήρωσε το αφιέρωμα που διοργάνωσε το φεστιβάλ στο έργο του μ ένα σεμινάριο που άφησε ικανοποιημένους όλους, από τους σπουδαστές του κινηματογράφου, μέχρι τους σινεφίλ και τους παλιούς συναγωνιστές και φίλους του δημιουργού που βρέθηκαν στην αίθουσα το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα «Π. Ζάννας».

Επικαλούμενος μία ρήση του δασκάλου του Μιχαήλ Ρομ, που έλεγε περίπου ότι «κάθε άνθρωπος με μια στοιχειώδη εκπαίδευση μπορεί να γίνει σκηνοθέτης, αλλά ελάχιστοι μπορούν να πάνε την τέχνη παρακάτω» ο Μάνος Ζαχαρίας αποκάλυψε από την πρώτη κιόλας στιγμή της ομιλίας τις διαθέσεις του να μιλήσει για σκηνοθεσία προς ένα κοινό που κρεμόταν από τα χείλη του.

«Ο κάθε σκηνοθέτης διαφέρει από τον άλλο, από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα «Άνθρωπος» και από το τι θέλει ακριβώς να αφηγηθεί», ήταν το πνεύμα του τεχνικού μέρους της ομιλίας του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.

Ο κ. Ζαχαρίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην καλλιτεχνική εξέλιξη ενός δημιουργού η ύπαρξη μιας ευρύτερης παιδείας, πέραν από την καθαρά κινηματογραφική που θέτει απλώς μια στέρεη βάση και τίποτα περισσότερο.

Αναλύοντας αποσπάσματα ταινιών του, υπογράμμισε τον πυρήνα της θεματικής του που διαπερνά σχεδόν ολόκληρο το έργο του και αφορά τη σχέση που συνδέει το ηθικό με το νόμιμο και το φόβο του ανθρώπου μπροστά στο φάσμα της αναγκαστικής επιλογής.

Συντονιστής της εξαιρετικής Masterclass, υπήρξε ο κριτικός Κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου