Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

BLINDNESS (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Μ ένα καταστροφολογικό θρίλερ, βγαλμένο από τις εμπνευσμένες σελίδες του ομώνυμου βιβλίου του Jose Saramago, καταπιάνεται ο σκηνοθέτης των “The City of God” και “The Constant Gardener” , Fernando Meirelles.

Μεταφερόμαστε σε μια πόλη όπου ξεσπά επιδημία τύφλωσης με άγνωστη αιτία και προέλευση.

Ένας ένας οι κάτοικοι προσβάλλονται και μεταφέρονται για ασφάλεια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ζώντας σε συνθήκες καραντίνας.

Ωστόσο, υπάρχει μια γυναίκα, η σύζυγος ενός επίσης τυφλού οφθαλμίατρου η οποίο παραμένει ανεπηρέαστη κατά ένα περίεργο τρόπο από την επιδημία και προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον σύζυγό της που βρίσκεται μαζί με τους άλλους σε καραντίνα.

Στην προσπάθειά της αυτή, η ηρωϊδα αποκτά γνώση των πανίσχυρων ανθρωπίνων ενστίκτων και κυρίως αυτού της αυτοσυντήρησης.

Αρκούν μερικά μόνο φωτογραφικά στιγμιότυπα της ταινίας για να διαπιστώσει κανείς ότι κυριαρχεί απροκάλυπτα το εκτυφλωτικό λευκό το οποίο μεταφορικά παραπέμπει και ατμοσφαιρικά ταιριάζει με το θέμα της ταινίας που είναι η τυφλώτητα και η απώλεια της πιο άμεσης σύνδεσής μας με τον κόσμο.

Οι εικόνες γεμάτες στυλ και χάρη παρά την παγερή τους υφή, καταφέρνουν να γεννήσουν συναισθήματα και να επιτύχουν ένα ικανοποιητικό βαθμό συναισθηματικής δέσμευσης του θεατή στην ιστορία και τους χαρακτήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου