Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ


Η ζωή είναι μια σκυταλοδρομία διαρκείας. Παίρνει κάποιος την σκυτάλη από τον προηγούμενο με σκοπό να την παραδώσει στον επόμενο, με όσο το δυνατόν μάλιστα καλύτερους όρους. Κι όσες φορές κι αν του ξεφεύγει από τα χέρια στη διάρκεια της διαδρομής του, τόσες πρέπει να επιστρέφει πίσω για να την ξαναπιάσει και να συνεχίσει την κούρσα του. Άλλωστε, αυτή η σκυτάλη, δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά για κανέναν από εμάς και κανένας δεν μπορεί να την πάρει σπίτι του, επαναπαυμένος σε ασήμαντες δάφνες. Σ εσένα θα πρέπει να μείνουν μόνο οι εμπειρίες τις διαδρομής. Παραδοσιακά, για να επιλέξεις ένα επάγγελμα, έχεις επηρεαστεί από κάποιον που προϋπήρξε και θα ήταν ευλογία να επηρεάσεις και κάποιον που θα ακολουθήσει. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία που μπορεί να κατακτήσει ένας άνθρωπος. Να συμβάλει στην ανιδιοτελή φύση της δημιουργίας, στη συνέχεια μιας αλτρουιστικής παράδοσης που έρχεται από πολύ μακριά και συντηρεί υπόγεια τον κόσμο. Στη διασπορά μιας κουρελιασμένης δόξας. Ατομικά, και η δόξα και τα χρήματα μοιάζουν πλέον παρακμασμένες αξίες που μόνο από καθαρή συνήθεια επιδιώκουμε να αποκτήσουμε. Επειδή μάθαμε πως αυτός είναι ο δρόμος.

Η δόξα είναι γλυκιά μα και αποπροσανατολιστική. Πασχίζεις πια όχι για να βελτιωθείς, αλλά για να τη διατηρήσεις και συνήθως δεν σου δίνει ξανά ποτέ το χρόνο που χρειάζεσαι για να εξελιχθείς. Η αναγνωρισιμότητα από την άλλη, δε σημαίνει τίποτα πια, καθώς σε ένα βαθμό ο καθένας μπορεί να την επιτύχει. Αξίες, όμως, που υπερτερούν ουσιαστικά όλων αυτών στις ημέρες μας πρέπει να είναι η συνέπεια, η εκτίμηση, ο σεβασμός που μπορεί να γευτεί κάποιος για κάτι που κάνει. Και κυρίως η εσωτερική ικανοποίηση που προέρχεται από τη βεβαιότητα ότι προσπαθείς να κάνεις το καθήκον σου και να υπηρετήσεις υποβαθμισμένους σκοπούς.

Αυτό το νόημα έχει η σκυταλοδρομία. Να παραλάβεις την συμβολική σκυτάλη από κάποιο δάσκαλο, από τους γονείς σου, από έναν άνθρωπο που δεν έγινε ποτέ γνωστός για κάτι, από έναν καλλιτέχνη, και να επιδράσεις πάνω σε κάποιον που έχει ανάγκη να στηριχθεί από κάπου, να βρει κάποιο νόημα. Κάποιον που για να σε έχει εκτιμήσει θα έχει ήδη κατανοήσει εκ των προτέρων ότι η σκοπιμότητα αυτού του αγώνα βρίσκεται στην παράδοση της σκυτάλης στον επόμενο. Με την επιθυμία να τον βοηθήσεις να γίνει καλύτερος από εσένα. Παράδοση, χωρίς κωλυσιεργίες και περιττούς εγωισμούς. Επειδή, σ αυτή την αναμέτρηση υπάρχουν και άλλες παράλληλες διαδρομές με τη δική σου, όπου οι σκυταλοδρόμοι κρατούνε σκυτάλη διαφορετική από αυτή που κρατάς εσύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου