Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

IRON MAN (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα κόμικς των φαν του είδους μεταφέρεται στην οθόνη με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Η απόδοση της μυθολογίας του “Iron Man” που επιχειρεί ο Jon Favreau, είναι λιτή, περιεκτική, απαλλαγμένη από υπερβολικά τεχνολογικά φτιασίδια και τόσο ξεκάθαρα προσανατολισμένη στην ουσία της ιστορίας που καθιστά την παρακολούθησή της σχεδόν απολαυστική.

Η ιστορία έχει να κάνει με την μεταμόρφωση ενός ζάπλουτου, αλαζόνα, πολεμοκάπηλου, εμπόρου όπλων, του Τόνι Σταρκ σε έναν σούπερ ήρωα.

Παίρνοντας την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει, προς όφελος της εκπλήρωσης ενός συλλογικού οράματος, την προσωπική του αυτοκρατορία, αυτήν που τόσο άκοπα είχε στήσει ακολουθώντας το παράδειγμα και τις βουλές του πατέρα του, ο Σταρκ βρίσκεται τώρα μια ανάσα από την πραγματική απαίτηση που έχει η ζωή από εκείνον.

Εντούτοις, η αλλαγή στάσης που θα επιλέξει, ούτε απαρατήρητη, ούτε φυσικά και αναπάντητη πρόκειται να περάσει από το σύστημα, που συνήθιζε μέχρι σήμερα να τον βλέπει πρωταγωνιστή στο πιο αιχμηρό σημείο του δόρατός του.

Η απόφαση του κυνικού υλιστή να μεταμορφωθεί σε έναν υπηρέτη των ανίσχυρων του κόσμου είναι τεράστιας αξίας γιατί σημασία έχει τι εγκαταλείπει κανείς πίσω του προκειμένου να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο του αλτρουισμού.

Ο Σταρκ ερωτεύεται πρωταρχικά τις δυνατότητες που του παρέχει η νέα του στολή και ακολούθως, προσπαθώντας να ανακαλύψει πως θα μπορούσε μέσα από αυτές να αξιοποιήσει ουσιαστικότερα το αφοπλιστικά γοητευτικό πνευματικό του δυναμικό συναντά βαθιά στην ψυχή του τον παραδομένο στη μοίρα του, πονεμένο και εγκαταλελειμμένο άνθρωπο, που εκλιπαρεί το θεό σε στάση αιώνιας προσμονής.

Τώρα πια που η προετοιμασία του έχει ολοκληρωθεί, και η στολή είναι έτοιμη να υπηρετήσει το νέο του όραμα, η τελική αναμέτρηση είναι προ των πυλών.

Εκεί όπου τον περιμένει ο παλιός του εαυτός, ένας φαινομενικά ανίκητος γίγαντας που θέλει να τον συνθλίψει, οπλισμένος με τις απόψεις και τις δεξιότητες που ο Stark έτρεφε τόσα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου