Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

HAPPY GO LUCKY (B ΑΡΧΕΙΟ)

Τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ευτυχία με την ελευθερία και την αισιοδοξία με την τύχη πραγματεύεται στη νέα του ταινία ο σημαντικός Βρετανός σκηνοθέτης Μάικ Λι.
Σε μια ιδιαίτερα ζοφερή και απαισιόδοξη σε παγκόσμιο επίπεδο συγκυρία ο Λι μας προτείνει μ έναν χαλαρό, συντροφικό, παρεϊστικο, τρόπο να αναθεωρήσουμε την οπτική με την οποία αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητά μας και να δώσουμε οι ίδιοι στη ζωή μας, το χρώμα και την ελπίδα που αναζητούμε μάταια σε μια παλέτα σκοτεινών και γκριζωπών παραστάσεων.

Η βασική του ηρωίδα, η Πόπη, είναι μια δασκάλα κοντά στα 30 της, που ξέρει πολύ καλά τι δε θέλει στη ζωή της και νιώθει ευτυχισμένη και χορτάτη μ αυτά τα μικρά και ελάχιστα θεαματικά που την περιτριγυρίζουν. Το χαμόγελό της λάμπει επί της οθόνης για 120 σχεδόν λεπτά, ένα χαμόγελο, όμως επίγνωσης, αυτογνωσίας και όχι σαχλαμάρας ή ελαφρότητας. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια των μίζερων και κατσούφηδων ανθρώπων της πόλης να της ανατρέψουν το ηθικό βρίσκει πάντα σε τοίχο και επιστρέφει την ανατρεπτική αισθητική της αισιόδοξης οπτικής που προέρχεται από γνώση και επιλογή και όχι από αδυναμία η ανασφάλεια.

Όταν υπάρχει μια σταθερή δουλειά, μας λέει ο Σκηνοθέτης και σεναριογράφος του «Happy-Go-Lucky»,
ένας δύο άνθρωποι για να βγάζεις τα εσώψυχά σου κι ένα Σαββατοκύριακο να γεννά ελπιδοφόρες προσμονές και απροσδιόριστες προσδοκίες, η μισή μάχη της ψυχολογίας έχει κερδηθεί. Ή επιτυχία της άλλης μισής έγκειται στην αποδοχή των πραγμάτων όπως μας έρχονται, στην ικανοποιητική προσαρμογή μας στο άμεσο περιβάλλον μας και στο διαρκές ενδιαφέρον για τους άλλους που ποτέ δεν πρόκειται να μας αφήσει χωρίς νόημα και σκοπό.

Ώριμη κινηματογράφηση και αφηγηματική δεινότητα από έναν δημιουργό που ξέρει να αφηγείται ανθρώπινες ιστορίες μ έναν μοναδικό ηχόχρωμα και να μεταλαμπαδεύει την τεχνική του υπεροχή στα ήπια δοσμένα αλλά εξαιρετικά εύστοχα νοήματά του, τα οποία αποτελούν άλλωστε και τον πυρήνα του ανθρωποκεντρικού κινηματογράφου που πρεσβεύει. Εκπληκτική στο ρόλο της Poppy η Saly Hawkins, πείθει με την παραστατική ερμηνεία της ότι το χαμόγελο της δεν αντανακλά οπωσδήποτε άγνοια κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου