Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ...ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ


Τέτοιες μέρες είναι κάθε φορά, αρχή νέας χρονιάς, που οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και τα παρατάσσουν με νόημα κατά μήκος των εθνικών οδών.

Έχοντας στα χέρια τους ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό χαρτί, ίσης αξίας σχεδόν με τη δυνατότητα κατεβάσματος ενός διακόπτη ή κλεισίματος ενός λιμανιού, κατάφερναν τα περασμένα χρόνια, στρεφόμενοι εναντίον άλλων επαγγελματικών κατηγοριών να πιέζουν τις κυβερνήσεις και να ικανοποιούν μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους στη βάση χρηματοδοτήσεων που έφεραν μαζί με άλλα αμαρτήματα την ελληνική οικονομία στο σημερινό της χάλι. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία όσοι επαγγελματικοί κλάδοι συνήθισαν να επιβιώνουν μέσα από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης ενός κρατικοδίαιτου συστήματος καλούνται να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της σκληρής πραγματικότητας και της κοινής μοίρας.

Εξάλλου, το αγροτικό πρόβλημα στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα τόσο με την αγροτική πολιτική της ΕΕ, τις αποφάσεις της οποίας, τόσο οι αγρότες όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, δείχνοντας ένα άλλο δρόμο με την ψήφο τους, όσο, κυρίως, με τις παθογένειες του ελληνικού οικονομικού μοντέλου, όπου κάθε τόσο καλείται η πλειοψηφία να υποκύψει στις πιέσεις ενός κλάδου που διαθέτει διαπραγματευτική ισχύ. Από την άλλη, κάθε κοινωνική ομάδα που στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου για να ασκήσει πιέσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση, είναι λογικό να μην έχει πολλές απαιτήσεις όταν αναζητάει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση όσων πλήττει.

Άλλωστε, το λεγόμενο δράμα των αγροτών δεν διαφέρει κι ούτε υπερβαίνει από αντίστοιχα δράματα άλλων επαγγελματικών ομάδων, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν εκείνες κάποια αποτελεσματική διαπραγματευτική ισχύ. Είναι το δράμα της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της, που δημιουργήθηκε από μια σειρά κοινωνικών στρεβλώσεων και που λύνεται συνολικά και ολοκληρωτικά μέσα από τη χάραξη μιας νέας πορείας στη βάση της στοχευμένης αύξησης της παραγωγικότητας, της βελτιστοποίησης της ποιότητας και της ανταγωνιστικής αναβάθμισης των προϊόντων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου