Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Θυμόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, όπως άλλωστε κάνει σήμερα και η ΝΔ. Τα δε κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σπεύδουν κάθε φορά να συνδράμουν σε οποιονδήποτε ζητάει οτιδήποτε. Πολλές φορές από τη δύναμη της συνήθειας δεν αντιλαμβάνονται την μεγάλη ηθική ευθύνη που φέρουν στην δημιουργία των σημερινών ελλειμμάτων. Πιέζοντας τις κυβερνήσεις να μονιμοποιήσουν με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ τον ένα να βολέψουν τον άλλο να εξασφαλίσουν τον τρίτο συμβάλουν στη δημιουργία ενός δυσβάστακτου για τις πλάτες των πολιτών κράτους.

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage έλεγε η Αριστερά να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών λέει σήμερα. Και οι κυβερνήσεις υποκύπτουν. Χωρίς μεγάλη προσπάθεια όταν πρόκειται να στηρίξουν προκλητικά τους τραπεζίτες, με μισή καρδιά όταν πρέπει πάλι να επιδοτήσουν κρατικοδίαιτες επαγγελματικές κατηγορίες.

Η πραγματικότητα λέει ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος παίζει μικροκομματικά παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Κυρίως του κομματιού που δεν έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή και δουλεύει για να επιχορηγεί αυτούς που έμαθαν να ζούνε επιχορηγούμενοι.

Κοινωνική πολιτική όμως δεν σημαίνει να παίρνεις από τους μη έχοντες για να δώσεις σε μη έχοντες που διαθέτουν διαπραγματευτική ισχύ. Σημαίνει ότι εργάζεσαι, παράγεις και δημιουργείς προϋποθέσεις ισονομίας και δικαιοσύνης μέσα από ένα ορθολογικό σύστημα διακίνησης των παροχών σου. Εν κατακλείδι, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι ότι κάθε κόμμα επενδύει στην αποτυχία της εκάστοτε κυβέρνησης. Από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα. Και υπό αυτό το πρίσμα η αποτυχία είναι σχεδόν πάντα εξασφαλισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου