Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ


Κατά πάσα πιθανότητα, αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποκύψει στα αιτήματα των αγροτών που μαζικοποιούν ώρα με την ώρα τις κινητοποιήσεις τους στις εθνικές οδούς, καθώς φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών. Ίσως να τους δώσει ένα μέρος από τις ενισχύσεις που συνήθισαν να παίρνουν, μέχρι την επόμενη χρονιά που θα καλλιεργήσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα, θα τα πουλήσουν στις ίδιες τιμές στους κερδοσκόπους που θα παίξουν τα δικά τους παιχνίδια στις πλάτες μας πριν κληθούμε τελικά να πληρώσουμε και την φύρα των αγροτών. Υπήρξε άλλωστε το προηγούμενο της επιτυχημένης κινητοποίησης των λιμενεργατών, που στραγγάλισε για μερικές εβδομάδες την οικονομική ζωή του λεκανοπεδίου που αποδεικνύει ότι αυτή η μορφή διεκδικήσεων δικαιώνει πάραυτα όποιον έχει τη δυνατότητα να πιέσει στρεφόμενος εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Γι αυτό η όποια δικαίωση των αγροτών θα είναι οικονομική και ατελής, μα όχι ηθική. Ιδιαίτερα από τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν περισσότερο όταν οι κατώτατες αμοιβές που έχουν εξασφαλίσει ισοδυναμούν και με τις ανώτερες που μπορούν να λάβουν.
Σήμερα θα υποστηρίξουμε τους αγρότες που πλήττουν με τις κινητοποιήσεις τους κυρίως το εμπόριο, αύριο την κινητοποίηση οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, μεθαύριο μια νέα κινητοποίηση που θα κλείσει τα λιμάνια και πάει λέγοντας. Πρόκειται για μια μέγιστη μορφή υποκρισίας που τελικά έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να παραμένουν στα ίδια. Να μη βελτιώνεται η θέση κανενός, κι αν ακόμα παρατηρείται κάποια εισοδηματική βελτίωση να σημειώνεται με αντιπαραγωγικό τρόπο, χωρίς δηλαδή να δικαιολογείται από το παραγόμενο εθνικό προϊόν.

Θεωρώ, τελικά πως η κοινωνία απαιτεί θεσμικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών κι όχι διαρκείς ενισχύσεις. Λύσεις που θα εξασφαλίζουν ότι θα στραφούν προς την καλλιέργεια προϊόντων που θα μπορούν να απορροφηθούν, τα οποία θα πουλιούνται σε τιμές που θα τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, χωρίς το βάρος τους να μεταφέρεται μέσω κερδοσκοπικών παιχνιδιών στις πλάτες των καταναλωτών.

Τέλος, θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουμε σαν κοινωνία ότι κάθε μορφή διεκδίκησης πρέπει να έχει ορίζοντα τα δικαιώματα των υπολοίπων. Με την μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες “τα λένε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά” καθώς δεν στρέφονται εναντίον αυτών που αγοράζουν τα προϊόντα τους στις υπάρχουσες τιμές, αλλά εναντίον των πολιτών που πληρώνουν ολόκληρο το κόστος αυτής της παθογένειας. Αποκλείστε λοιπόν τα καταστήματα και τις αποθήκες των κερδοσκόπων, που με τη σημερινή μορφή κινητοποιήσεων "βγαίνουν λάδι", και όχι τις εθνικές οδούς, ζητήστε θεσμική στήριξη από την κυβέρνηση στην προσπάθειά σας να διεκδικήσετε αξιοπρεπείς τιμές, χωρίς να επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο, με μείωση του κέρδους των μεσαζόντων. Κι όλη η κοινωνία θα σταθεί στο πλευρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου