Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΑΣ


Η παγκόσμια τάση θέλει τα πράγματα να γίνονται με τον εύκολο τρόπο. Όμως αυτό που γευόμαστε σήμερα απ όλες αυτές τις εμπειρίες που μας δίδονται στο πιάτο είναι τελικά μια ψευδαίσθηση απόλαυσης και γνώσης. Το είδωλο μιας πραγματικότητας. Τα πράγματα στην τεχνολογία κινούνται χωρίς έμπνευση. Σε μια μονοδιάστατη κατεύθυνση, που θέλει το καινούργιο, να είναι απλώς μικρότερο, ταχύτερο και περιεκτικότερο. Όλα οδηγούν σε μια μικρο-συσκευή , που θα μας επιτρέπει να ζούμε από τον καναπέ του σπιτιού μας.

Η απάντηση σ αυτό το ισοπεδωτικό ρεύμα, που διευκολύνει τα πάντα γύρω μας, αφαιρώντας από τις εμπειρίες το νόημα και το περιεχόμενό τους μπορεί να είναι να τολμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της εποχής για να δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα που αφορούν στην τροφή της ψυχής, του σώματος και του μυαλού μας. Να αρχίσουμε να ψάχνουμε ξανά. Να σκαλίζουμε. Να ασχολούμαστε ουσιαστικά με τον εαυτό μας. Μ αυτό που θα ακούσουμε, θα διαβάσουμε, θα δούμε. Να αρχίσουμε ξανά να αισθανόμαστε ότι κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, ένα συναίσθημα που σχεδόν έχει εξαλειφθεί, επειδή τελικά, μόνο όταν ψάχνεις το ουσιώδες καταφέρνεις να αποκτήσεις παιδεία. Να προσέχουμε με λίγα λόγια τι βάζουμε μέσα μας, από τις οργανικές και πνευματικές διόδους μας. Να ψάχνουμε δυο και τρεις φορές γι αυτό που θα μας ψυχαγωγήσει ουσιαστικά, να αναζητήσουμε ξανά τον προβληματισμό στην τέχνη και τον πολιτισμό. Το μεράκι στην καθημερινή μας ζωή.

Να απελευθερώσουμε εκείνο το κομμάτι της ζωής μας που έχει εγκλωβιστεί σε μια ανούσια επιφάνεια. Να αντιμετωπίσουμε τη ρηχότητα που μας επιβάλλει η ροή των πραγμάτων και να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και τότε νομίζω ότι θα αντιληφθούμε γρήγορα ότι οι έννοιες ζωή και ευκολία δεν μπορούν να είναι ταυτόσημες. Επειδή η μία αποτελεί την αναίρεση της άλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου