Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΟΠΑΔΟΥ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ


Η σχέση του Έλληνα φιλάθλου με τον ποδοσφαιριστή της ομάδας του, διαφέρει δραματικά από την αντίστοιχη του ευρωπαίου υποστηρικτή με τον δικό του. Ειδικότερα στις χώρες όπου το ποδόσφαιρο έχει τοποθετηθεί στη θέση που του αρμόζει, ως ένα ψυχαγωγικό θέαμα δηλαδή και μόνο, στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων των κοινωνιών η σχέση φιλάθλου ποδοσφαιριστή συμβάλλει τα μέγιστα στο ιδιαίτερο χρώμα του αθλήματος, χωρίς οπωσδήποτε να καλύπτεται από κάποιο κοινωνικό επίχρισμα.

Ο ποδοσφαιριστής από την πλευρά του κάνει τα πάντα για να μικρύνει την απόσταση που του δίνει η δημοσιότητα από το φίλαθλο και ο φίλαθλος από την μεριά του συμπάσχει πραγματικά κάθε φορά που χάνει η ομάδα του με τον ηττημένο ποδοσφαιριστή αντί να θρηνεί για τον πληγωμένο εγωισμό του. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το βεντετιλίκι των παικτών που σηκώνουν ψηλά το γιακά, βάζουν τα μαύρα γυαλιά τους, και αποχωρούν από το γήπεδο χωρίς να ρίξουν ούτε μια ματιά στους θεατές που ξεροσταλιάζουν για να τους δουν από κοντά παρατηρείται ακόμα και στις μικρότερες κατηγορίες. Ενώ παράλληλα, το παραφουσκωμένο από τον λαϊκισμό των ΜΜΕ, «Εγώ» του οπαδού τον οδηγεί στο να κινείται με απειλητικές διαθέσεις και με επιθετικότητα εναντίον των ποδοσφαιριστών όταν δεν του φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, που θα του επιτρέψουν να κυκλοφορήσει στην κοινωνία με ψηλά το κεφάλι.
Αμφότερες οι περιπτώσεις υπολείπονται κατά πολύ του επιπέδου που διατηρούν οι συνάδελφοί τους στις προηγμένες χώρες. Για τον φίλαθλο η ιδιότητα του ποδοσφαιριστή υπερισχύει εκείνης της ανθρώπινης φύσης και για τον ποδοσφαιριστή ο φίλαθλος αποτελεί απλούστατα το ντεκόρ της ένδοξης δραστηριότητάς του.

Πρόκειται καθαρά για μία σχέση που βασίζεται στο κοινό συμφέρον, υλικό και χειροπιαστό για τη μια πλευρά, ασαφές, απροσδιόριστο και σχεδόν πάντα στο επίπεδο της ψυχολογίας για την άλλη. Άρα, μόνο ως στερεότυπες κουταμάρες μπορούν να εκληφθούν τα περί πραγματικής αγάπης του ενός για τον άλλο, όταν γνωρίζεις ακριβώς τι είδους ψήγματα αυτοδιάψευσης περικλείουν στον πυρήνα τους, οι εκδηλώσεις και δηλώσεις λατρείας, τόσο των οπαδών όσο και των ποδοσφαιριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου